Ο άλλος άνθρωπος: Η πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου


Άνθρωποι σαν τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο στη σημερινή κοινωνία είναι σπάνιοι καθώς με την αγνή ψυχή τους και την έμπρακτη αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο βάζουν ένα λιθαράκι για να αλλάξει ο κόσμος αυτός προς το καλύτερο! Το 2012 δημιούργησε την πρωτοβουλία «Κοινωνική Κουζίνα – Ο Άλλος Άνθρωπος» μια πρωτότυπη φιλανθρωπική δράση που από τότε εως και σήμερα βοηθά ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, προσφέροντας τους φαγητό και καταπολεμώντας την φτώχεια αλλά και την μοναξιά τους ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και χρώματος. Αρκετοί επικαλούνται την αγάπη και την αλληλεγγύη αλλά λίγοι είναι αυτοί που την πράττουν πραγματικά.

Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είχε την ζωή του και την καριέρα του και όλα αυτά ανατράπηκαν απότομα όταν το 2009 απολύθηκε, μετά από 25 χρόνια από την πολυεθνική όπου εργαζόταν. Σε ηλικία των 45 ετών βρέθηκε χωρίς δουλειά σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας διαλυόταν, έμεινε πάνω από 1,5 χρόνο άνεργος και επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι και κλείστηκε εκεί για αρκετούς μήνες. H αφορμή της δημιουργίας της κοινωνικής κουζίνας "Ο άλλος άνθρωπος" ξεκίνησε από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο όταν είδε μια εικόνα που τον συγκλόνισε σε μια λαϊκή αγορά της Αθήνας, δυο παιδιά να ψάχνουν στα σκουπίδια για να φανε και στο τέλος μαλώνουν για το πεταμένο φαγητό.

Η σκηνή αυτή που είδε μπροστά του τον συντάραξε και πήρε την απόφαση και δημιούργησε την κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» και από τότε μαζί με ένα ολόκληρο δίκτυο εθελοντών τριγυρνάνε καθημερινά τις γειτονιές τις Αθήνας και μαγειρεύουν για κόσμο που το έχει ανάγκη! Η δράση της ομάδα τους ξεκίνησε το έργο της το 2012 και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να μαγειρεύει φαγητό σε δημόσιους χώρους εξυπηρετώντας καθημερινά ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων. Η δράση τους πλέον έχει επεκταθεί και από άλλες παρόμοιες ομάδες από αρκετές πόλεις της Ελλάδας όπως και του εξωτερικού.


Το 2015 στο Μεταξουργείο ξεκίνησε να λειτουργεί ενας χώρος 230 τ.μ. ως αποθήκη για τα τρόφιμα που χρειάζονται για το μαγείρεμα που κυρίως προέρχονται από δωρεές. Την ίδια χρονιά το 2015, ο Κων/νος Πολυχρονόπουλος ανακηρύχτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως ο "Ευρωπαίος Πολίτης της Χρονιάς" όμως αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο του, δηλώνοντας ότι θα δεχόταν το βραβείο αυτό από την Ευρώπη της αλληλεγγύης και του πολιτισμού, αλλά όχι από την Ευρώπη του κανιβαλισμού!

Το έργο τους αμέτρητο καθώς ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και οι εθελοντές από την ομάδα του, εκτός από το φαγητό που δίνουν σε ανθρώπους στην Αθήνα που το έχουν ανάγκη, ταξιδεύουν και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και προσφέρουν με όλους τους δυνατούς τρόπους σε διάφορες δυσκολες καταστάσεις που προκύπτουν. Το καλοκαίρι του 2021 και στο Μάτι το 2019 βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές όπως και σε πολλές άλλες καταστροφές που προέκυψαν από σεισμούς και πλημμύρες, επίσης το Μάρτιο του 2022 βρέθηκαν και στο εξωτερικό στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας βοηθώντας τον ξεριζωμένο λαό της Ουκρανίας με φαγητό καί είδη πρώτης ανάγκης. Η ομάδα του προσφέρει απλά μαθήματα ανθρωπιάς και αν νομίζετε πως χρειάζονται πολλά για να αλλάξεις τον κόσμο... η απάντηση είναι πως το μόνο που χρειάζεται είναι να νοιάζεσαι για αυτόν. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας στα δύσκολα!

Γιατί όπως δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος "Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας ο Άλλος Άνθρωπος, είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν και άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες. Δεν κάνουμε 'φιλανθρωπία', ούτε 'ελεημοσύνη' μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί, είναι ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο. Το όραμα μας είναι αυτό που κάνουμε εμείς να γίνει σε κάθε γειτονία και από άλλους ανθρώπους, ομάδες, συλλόγους κ.α. χωρίς κανένα διαχωρισμό, σε όλους από όλους χωρίς κοινωνικές και θρησκευτικές διακρίσεις. Με το φαγητό στο χέρι επικοινωνείς με τον άλλο άνθρωπο, τον διπλανό σου, χωρίς να σε ενδιαφέρει το τι είναι ή από που είναι!".


Για να στηρίξετε τις δράσεις τους με οποιοδήποτε τρόπο, μπορείτε να έρθετε σε επικοινωνία με τον ιστότοπο  http://oallosanthropos.blogspot.com/  όπως και με τα κοινωνικά τους δίκτυα.
Facebook:    Ο Αλλος Ανθρωπος Κοινωνικη Κουζινα Δωρεαν Φαγητο Για Ολους
Instagram:   oallosanthropos 

- PayPal Account:  https://www.paypal.me/oallosanthropos
- ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 084/609402-35 και 
IBAN GR7801100840000008460940235 Παναγουλα Πολυχρονοπουλου του Μιχαηλ.


Δείτε το ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στον Κων/νο Πολυχρονόπουλο:

Δείτε την ομιλία του Κων/νου Πολυχρονόπουλου στο TEDx:




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου