1821: Δείτε το άγνωστο μοναστήρι αφιερωμένο στο Γέρο του Μοριά

Στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας υπάρχει η Αγία Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου γνωστό και ως το Μοναστήρι του Κολοκοτρώνη. Το εκκλησάκι αυτό ανοικοδομήθηκε μετά από ένα τάμα του Γέρου του Μοριά και σήμερα βρίσκεται περίκλειστο για λόγους προστασίας. Δείτε το εν λόγο μοναστήρι στο υπέροχο βίντεο που επιμελήθηκε η ομάδα Up Stories.

Στα βορειοανατολικά του χωριού Νέα Εκκλησούλα στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας είναι χτισμένη η Αγία Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, γνωστό και ως το «μοναστήρι του Κολοκοτρώνη». Ο ίδιος ο Γέρος του Μοριά έκανε εκεί το τάμα του και αργότερα μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους είχε φροντίσει για την ανοικοδόμησή του μοναστηριού τα έτη 1822 έως 1825. Το εν λόγο μοναστήρι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μεγαλόπολης στον δρόμο που οδηγεί προς την πανέμορφη και ιστορική Καρύταινα. Ως προσδιοριστικό επίθετο έχει το «Μερζέ» από το εγκαταλελειμμένο χωριό Μερζέ, που το 1927 μετονομάστηκε σε Εκκλησούλα και σήμερα ονομάζεται ως Νέα Εκκλησούλα και βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 450 μέτρων.

Ολόκληρο το οικοδόμημα της μονής είναι λιθόκτιστο σε σχήμα παραλληλόγραμμο και πάνω από την είσοδο του υπάρχει η επιγραφή με το όνομα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αριστερά εντοιχισμένες πλάκες και αρχιτεκτονικά μέλη που μεταφέρθηκαν από το αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης. Το μαυρισμένο από τις καταστροφές μοναστήρι ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής και είναι αγιογραφημένο από λαϊκό ζωγράφο του 18ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου που εορτάζει στις 15 Αυγούστου. 

Πρώτη αναφορά της μονής έχουμε το 1322 σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Παλαιολόγου και η σημαντικότερη μαρτυρία που έχουμε είναι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.  Ο Γέρος του Μοριά  αφηγείται στα απομνημονεύματά του για το μοναστήρι αυτό: «Μια φορά επήγα εις το πανηγύρι της Αγίας Μονής. Αυτό το μοναστήρι ήταν μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτη Τουρκιά. Όταν επέρασα, ήτον μια μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη εκκλησιά με κλάδους δένδρων. Τότε έταξα ότι: Παναγιά μου, βοήθησέ μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον Τύραννο και να σε φκιάσω καθώς ήσουν και πρώτα. Με εβοήθησε, και εις τον δεύτερον χρόνον της επαναστάσεώς μας επλήρωσα το τάμα μου και την έφκιασα». Ο Κολοκοτρώνης τελικά πραγματοποίησε το τάμα του το έτος 1823.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ανοικοδόμησης ήταν η κατασκευή της ιδιαίτερης δυτικής όψης της Μονής, όπου εκεί στο θύρωμα της εισόδου βρίσκεται μια μαρμάρινη πλάκα με τη σκαλισμένη επιγραφή «εόδωρος κοΛοκοτροΝις 1804». Το συγκινητικό είναι ότι ως ημερομηνία δεν γράφτηκε το έτος πραγματοποίησης του τάματος του, αλλά το έτος που Γέρος του Μοριά έκανε το τάμα του. Όμως υπάρχει μια μικρή ανακρίβεια για το έτος, καθώς ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα απομνημονεύματα του το έτος 1803 και στη πλάκα αναγράφεται το έτος 1804, κάτι που δεν μειώνει το συμβολισμό της αναγραφής αλλά ούτε και την ιστορία του μοναστηριού.


Δείτε το βίντεο της ομάδας Up Stories:


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου