Άλκης Αλκαίος: Τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του


Λίγα είναι τα τραγούδια που γράφτηκαν και αφιερώθηκαν σε ποιητές, τα περισσότερα εξ αυτών είναι για τον Άλκη Αλκαίο. Δείτε ποια είναι αυτά τα τραγούδια που γράφτηκαν προς τιμήν του μεγάλου μας ποιητή.

Το πραγματικό όνομα του Άλκη Αλκαίου ήταν Βαγγέλης Λιάρος, ο ποιητής γεννήθηκε στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας στις 23 Νοεμβρίου του 1949 και έφυγε από τη ζωή από καρκίνο σε ηλικία 63 ετών στις 10 Δεκεμβρίου του 2012. Ήταν ένας άνθρωπος με μεγαλη πολίτικη συνείδηση και ένας από τους κορυφαίους ποιητές και στιχουργούς που έβγαλε αυτός ο τόπος. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζει το ευρύ κοινό για τη ζωή του, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε. Τα τραγούδια του τον κατατάσσουν ως έναν από τους μύθους του Ελληνικού στίχου, γι' αυτό και είναι ο στιχουργός στον οποίο έχουν αφιερωθεί τα περισσότερα τραγούδια, δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά.

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας: Το δωμάτιο (1994)

Το τραγούδι του Χάρης και του Πάνου Κατσιμίχα δεν γράφτηκε εξαρχής για τον Άλκη Αλκαίο, αλλά αφιερώθηκε σ' αυτόν μετά από μία συνάντηση που είχε ο Χάρης Κατσιμίχας με τον Άλκη Αλκαίο.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θάνου Μικρούτσικου: Μικρές νοθείες (1999)

Χρονολογικά αυτό είναι το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για τον Άλκη Αλκαίο, ένα τραγούδι που  υπαινισσόταν τα εμπόδια που του έβαλε η ίδια η ζωή αλλά και για τα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο ποιητής.

Social Waste: Του κόσμου τα λιμάνια (2013)
Ένα διαφορετικό κομμάτι από τα υπόλοιπα που γράφτηκαν για τον Άλκη Αλκαίο, ένα Hip-Hop κομμάτι από τους Social Waste με τίτλο "Του κόσμου τα λιμάνια" που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ "Στη γιορτή της ουτοπίας".

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, του Απόστολου Μπουλασίκη: Μαργαρίτα (2013)
Το 2013 την ίδια χρονιά μαζί με το τραγούδι των Social Waste "Του κόσμου τα λιμάνια" κυκλοφόρησε και το τραγούδι "Μαργαρίτα". Στο τραγούδι να αναφέρεται και η Πάργα, το μέρος που έζησε ο Άλκης Αλκαίος το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Σωκράτης Μάλαμας, του Βαγγέλη Βελώνια: Το τραγούδι του Άλκη (2014)
«'Είχαμε περάσει πολλά με τον Άλκη Αλκαίο και μόλις έφυγε, δεν μπόρεσα να αρθρώσω ούτε δυο λέξεις για να του αφιερώσω», αναφέρει ο Σωκράτης Μάλαμας, το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε το 2014 στο δίσκο του Σωκράτη Μάλαμα «Ο χάρτης».

Γιάννης Κότσιρας, του Οδυσσέα Ιωάννου και του Θάνου Μικρούτσικου: Όσοι δεν τα παράτησαν στη μέση (2014)
Ο Οδυσσέας Ιωάννου ανέφερε πως με αυτό το τραγούδι που έγραψε προσπάθησε να κάνει την ακριβέστερη προσωπογραφία που έχει γραφτεί για τον στιχουργό, το κομμάτι κυκλοφόρησε στο άλμπουμ "Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει".

Παντελής Θαλασσινός, του Δημήτρη Λέντζου: L’ Ultimo Barco (2018)
Αυτό το κομμάτι κλείνει το δίσκο «12+1 Ηλιοτρόπια» του Άλκη Αλκαίου και του Παντελή Θαλασσινού. Ο Άλκης Αλκαίος έφυγε από τη ζωή έχοντας προλάβει μόνο να ακούσει τα τέσσερα τραγούδια του δίσκου. Αυτό το τραγούδι συνοδεύει το δίσκο και είναι αφιερωμένο από τον Παντελή Θαλασσινό και το Δημήτρη Λέντζο, στη μνήμη του Αλκαίου.





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου