International Women’s Day: Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- International Women’s Day αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών οι οποίες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Η ήμερα αυτή έχει μεγάλο πολιτικό και διεκδικητικό υπόβαθρο και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, η επέτειος αυτή είναι κατάλληλη για να αναλογιστεί κανείς εως τώρα αν έχουν γίνει πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία για την γυναίκα.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Η ιστορική διαδρομή της συγκεκριμένης εορτής, δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πιο συγκεκριμένα, φημολογείται ότι ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας οφείλεται σε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας το 1857 στη Νέα Υόρκη, με αίτημα καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι ερευνητές, ωστόσο, καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως μύθους.

Ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που έγινε στην Κοπεγχάγη 26-27 Αυγούστου 1910. Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών Γερμανίδων Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917 η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία επίσης το ιδιο εγινε και στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε παγκοσμίος το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζοταν ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Όμως τη δεκαετία του ’60 η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση αναζωογόνησε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η οποία από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων, η επέτειος αυτή είναι κατάλληλη για να αναλογιστεί κανείς και να επιδιώξει πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία για την γυναίκα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου