Didier Drogba: Ο ηγέτης που προσπάθησε να σταματήσει έναν εμφύλιο πόλεμο


Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά υπήρξε από τους μεγαλύτερους επιθετικούς της εποχής του και ένα σύμβολο για την Ακτή Ελεφαντοστού αλλά και για ολόκληρη την Αφρική. Ενας ποδοσφαιριστής που κέρδισε αρκετούς τίτλους στην ποδοσφαιρική του καριέρα αλλά κανένας τίτλος δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο η παρακάτω ιστορία, που μας φέρνει στο μυαλό μνήμες δέους και θαυμασμού!

Τον Οκτώβριο του 2005 η Ακτή Ελεφαντοστού βρίσκονταν εν μέσω ενός μεγάλου και πολύ αιματηρού εμφυλίου που είχε ξεκινήσει το 2002 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Η Ακτή τότε αντιμετώπιζε για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου της Γερμανίας εκτός έδρας το Σουδάν και χρειάζονταν μόνο νίκη αλλά και βαθμολογική απώλεια του Καμερούν στον εντός έδρας αγώνα του με την Αίγυπτο, ωστε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στα τελικά ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα καθώς η Ακτή Ελεφαντοστού κερδίζει το Σουδάν και το Καμερούν εχάσε βαθμούς στον αγώνα με την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα το Καμερούν να αποκλειστεί. Η πρόκριση στο Μουντιάλ για την Ακτή έχει γίνει πραγματικότητα και οι παίκτες της άρχισαν τα πανηγύρια πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας. Τότε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά που βρισκόταν στα αποδυτήρια του γηπέδου του Σουδάν μαζί με τους συμπαίκτες του, βρήκε ευκαιρία για να βγάλει ένα από τα ποιο βαθιά αλλά και ανθρώπινα διαγγέλματα της ιστορίας για να ενώσει τον διχασμένο λαο της Ακτής. Καλεί τις κάμερες στα αποδυτήρια και βγάζει ένα συγκινητικό μήνυμα απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία αλλά και στον λαό της Ακτής Ελεφαντοστού.

Ο Ντρογκμπά πήρε το μικρόφωνο και ανέφερε στις κάμερες: «Άνδρες και Γυναίκες της Ακτής Ελεφαντοστού, από το Βορρά, το Νότο, το Κέντρο και τα Δυτικά. Αποδείξαμε σήμερα ότι όλοι οι Ιβοριανοί μπορούν να συνυπάρξουν και να παίξουν μαζί με έναν κοινό στόχο, να προκριθούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σας υποσχεθήκαμε πως οι εορτασμοί θα ενώσουν τον κόσμο. Σήμερα, πέφτουμε στα γόνατα (γονατίζοντας μαζί με τους συμπαίκτες του) και σας ικετεύουμε να συγχωρήσετε! Συγχωρήστε! Η μόνη χώρα της Αφρικής με τόσο πλούτο, δεν πρέπει να βυθιστεί στον πόλεμο! Σας παρακαλούμε, αφήστε κάτω τα όπλα. Κάντε εκλογές, όλα θα είναι καλύτερα.»


Τα λόγια του Ντιντιέ Ντρογκμπά πράγματι έστω και για ελάχιστα έφεραν κατάπαυση πυρός στην πατρίδα του. Οι Ιβοριανοί τότε υποδέχθηκαν τους παίκτες της ομάδας σαν ήρωες χωρίς ωστόσο να τελειώσει ο πόλεμος άμεσα. Ο Ντρογκμπά όμως δεν έμεινε εκεί, καθώς το 2007 ο ιδιος διεκδίκησε και κατάφερε να πέτυχει να παίξει η εθνική ομάδα της χωρας του τον αγώνα εναντίον της Μαδαγασκάρης όχι στο Αμπιτζάν που ήταν η φυσική έδρα που είχε ορισει η διεθνώς αναγνωσμένη κυβέρνηση της χωρας του, αλλά στο Μπουάκε την πρωτεύουσα της «επαναστατικής» κυβέρνησης σε μια κίνηση συμβολισμού και ενότητας. Η Ακτή κέρδισε και φυσικά ο μεγάλος Ντιντιέ σκόραρε και αποθεώθηκε από τον κόσμο που βρισκόταν εντός του γηπέδου αλλά και από ολόκληρη την «επαναστατημένη» πλευρά της Ακτής.

Αυτές τις κινήσεις ενότητας που έκανε ο ποδοσφαιριστής είχαν αποτέλεσμα τελικά, καθώς εκείνη τη χρονιά ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός η οποία πράγματι έγινε μερικούς μήνες αργότερα. Δυστυχώς όμως δεν ήταν μόνιμο και τα δυσάρεστα δεν είχαν τελειώσει εκεί για τη χώρα της Αφρικής, αφού το 2011 ξεκινά ένας νέος κύκλος εχθροπραξιών με νέες πολύνεκρες συγκρούσεις, σε έναν πόλεμο που δεν δείχνει να σταματά ποτέ! Οι κινήσεις του ποδοσφαιριστή για σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος ήταν αρκετές και συμβολικές και απέδειξε πόσο μεγάλος παίχτης είναι εντός και εκτός των γηπέδων.

Δείτε το βίντεο:






ΠΗΓΗ 1
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου