Οι χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας

Δείτε παρακάτω τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές και πυρηνικά ατυχήματα που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μια από τις μεγαλύτερες φοβίες της ανθρωπότητας είναι τα πυρηνικά ατυχήματα και όχι αδίκως, καθώς τα ατυχήματα που έχουν συμβεί εως τώρα μας φανερώνουν ότι δεν μπορεί καμία μονάδα πυρηνικής ενέργειας να θεωρείται απολύτως ασφαλής και θα πρέπει να μας προβληματίσει ο αυξανόμενος αριθμός εργοστασίων που ξεπηδούν σε πολλές χώρες σε ολο το κοσμο.


Ιαπωνία 1945: Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η συγκεκριμένη πυρηνική καταστροφή διαφέρει από τις υπόλοιπες αλλά δεν γινόταν να απουσίαζε από την λίστα μας καθώς ήταν η πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στην ιστορία με τα πολλά θύματα, καθώς σκότωσε επι τοπου πάνω από 135.000 ανθρώπους και για τα επόμενα χρόνια λογο της ραδιενέργειας αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από καρκίνους! Οι Αμερικανοί έκαναν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου καθώς χρησιμοποιήσαν για πρώτη φορά ως όπλο σε κατοικημένες περιοχές την ατομική βόμβα, με αποτέλεσμα να σκορπήσουν τον όλεθρο στις δύο Ιαπωνικές πόλεις τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945.

Ο στρατηγός Καρλ Σποτς και ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ πρότειναν στον Τρούμαν τη ρίψη ατομικής βόμβας πάνω από την πυκνοκατοικημένη Ιαπωνική πόλη και αφού πήραν το ΟΚ από την πολιτική ηγεσία οι στρατιωτικοί επέλεξαν την πόλη της Χιροσίμα στο νότιο άκρο του Χόνσου για τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στην ιστορια. Την επιχείρηση ανέλαβε ο σμήναρχος Πολ Τίμπετς ο οποίος είχε εκπαιδευτεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό, οδήγησε ένα βομβαρδιστικό τύπου B29 το οποίο έφερε το όνομα της μητέρας του Enola Gay και ακριβώς στις 8:15 το πρωί απελευθέρωσε πάνω από την πόλη τη πρώτη βόμβα ουρανίου που είχε την κωδική ονομασία Little Boy. Η βόμβα εξερράγη 600 μέτρα πάνω από τη Χιροσίμα και η φωτεινή λάμψη της τύφλωσε το πλήρωμα του βομβαρδιστικού και κατόπιν σχηματίστηκε πάνω από το σημείο της έκρηξης ένα κόκκινο νεφέλωμα σε σχήμα μανιταριού. Επί τόπου σκοτώθηκαν πάνω από 20.000 στρατιώτες και 78.000 άμαχοι, οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τις 13.000 και οι βαριά τραυματίες τις 10.000 και για τα επόμενα χρόνια λογο της ραδιενέργειας αρκετές χιλιάδες πεθάναν από καρκίνους στις περιοχές αυτές. Οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν εκεί και στις 12 το μεσημέρι στης 9ης Αυγούστου έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα αυτή τη φορά στην πόλη Ναγκασάκι, οι νεκροί έφθασαν τις 36.000 και οι τραυματίες τις 40.000, το ωστικό κύμα κατέστρεψε εντελώς τα κτίρια της πόλης σε μία ζώνη 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ηνωμένο Βασίλειο 1957: Windscale

Στις 10 Οκτωβρίου 1957 μια φωτιά σάρωσε τον πυρήνα του πυρηνικού αντιδραστήρα Μονάδας 1 στο Windscale, Cumberland (τώρα Sellafield, Cumbria) για τρεις ημέρες. Το ατύχημα του επιπέδου 5 δημιούργησε μια ραδιενεργή μόλυνση σε ολόκληρη την Ευρώπη και πιστεύεται ότι ίχνη του μπορεί να έχουν προκαλέσει αρκετές εκατοντάδες διαγνώσεις καρκίνου. Ήταν το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρωσία 1957: Kyshtym

Το τρίτο πιο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία συνέβη το 1957 στο μυστικό εργοστάσιο Mayak, κοντά στη ρωσική πόλη Kyshtym. Αφού ένα ελαττωματικό σύστημα ψύξης δεν επισκευάστηκε, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οδήγησαν σε έκρηξη. Οι πυρηνικές κρούσεις έφτασαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων και, λόγω της γεωγραφικής θέσης του εργοστασίου, μόλις μια εβδομάδα αργότερα 10.000 ντόπιοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

ΗΠΑ 1979: Three Mile Island, Πενσυλβάνια

Ο αντιδραστήρας Three Mile Island Unit, κοντά στο Middletown της Πενσυλβάνια, υπέστη μερική καταστροφή στις 28 Μαρτίου 1979. Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστασίου προκλήθηκε από αστοχία της βαλβίδας εκτόνωσης, μετά από μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας, προκαλώντας σοβαρή ζημιά στον πυρήνα. Καλύτερα και πιο σύγχρονα όργανα, προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωση θα είχαν βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση, ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία.

Γαλλία 1980: Saint Laurent Des Eaux

Στη βαθμίδα 4 της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών τοποθετεί και το ατύχημα στο εργοστάσιο Saint Laurent Des Eaux στην Γαλλία που συνέβη στις 13 Μαΐου του 1980. Αναφέρεται ως το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Γαλλια και είχε ως αποτέλεσμα τη μερική βλάβη του πυρήνα ενός από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου χωρίς όμως να υπάρξει διαρροή ραδιενεργών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Ουκρανία 1986: Τσερνόμπιλ

Η καταστροφή στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας τότε Σοβιετική Ένωση είναι το χειρότερο ατύχημα σε πυρηνικό εργοστάσιο που έχει σημειωθεί ποτέ από πλευράς νεκρών αλλα το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όλα ξεκίνησαν στις 26 Απριλίου 1986 από μια έκρηξη ατμού που κατέστρεψε τον αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα στο εργοστάσιο της Ουκρανίας. Οι πυρκαγιές που προκάλεσαν διέδωσαν τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, σκοτώνοντας περίπου 30 άτομα από οξεία δηλητηρίαση, ενώ υπήρξαν φόβοι για αυξημένα περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, «η πυρηνική καταστροφή ήταν το προϊόν ενός ελαττωματικού σχεδιασμού σοβιετικού αντιδραστήρα σε συνδυασμό με σοβαρά λάθη που έγιναν από τους χειριστές του εργοστασίου», η έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από καρκιους λογο της ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ιαπωνία 1999: Tokaimura, Τόκιο

Στη βαθμίδα 4 της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών και Ραδιενεργών Περιστατικών βρίσκεται το ατύχημα στη μονάδα επεξεργασίας πυρηνικού καυσίμου στην Tokaimura της Ιαπωνία, βορειοανατολικά του Τόκιο. Το ατύχημα συνέβη στις 30 Σεπτεμβρίου του 1999 όταν δύο εργάτες ανέμειξαν με τα χέρια σε ανοξείδωτο κάδο 16 κιλά ουρανίου με 2,2 κιλά νιτρικού οξέως, τη στιγμή που το όριο ασφαλείας του εργοστασίου ήταν στα 2,2 κιλά. Η ενέργειά τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη πυρηνική αντίδραση και αργότερα έκρηξη με αποτέλεσμα να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα ραδιενεργά αέρια. Άμεσα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, ο ένας έχασε τη μάχη με τη ζωή 12 εβδομάδες μετά το συμβάν και ο δεύτερος επτά μήνες αργότερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν 15.000 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας για τον άνθρωπο. Πέντε ώρες μετά το ατύχημα 161 άτομα από 39 σπίτια που βρίσκονταν σε ακτίνα 350 μέτρων από το εργοστάσιο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 24 ώρες αργοτερα ζητήθηκε από κατοίκους σε ακτίνα 10 χλμ. να παραμείνουν στις οικίες τους και να πλύνουν ό,τι εχει έρθει σε επαφή με το νερό της βροχής.

Ιαπωνία 2011: Φουκουσίμα

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, ο μεγάλος σεισμός στην Ανατολική Ιαπωνία, ο οποίος ήταν μεγέθους 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκάλεσε τσουνάμι 15 μέτρων που απενεργοποίησε την παροχή ρεύματος και προκάλεσε κατάρρευση τριών αντιδραστήρων στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 1.000 θάνατοι σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας εκκένωσης που εκτόπισε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους από την περιοχή. Μεταγενέστερες έρευνες έδειξαν ότι η υποδομή και η πρόβλεψη κινδύνου ήταν ανεπαρκείς για μια τέτοια φυσική καταστροφή.







Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου