IC 2431: Σύγκρουση τριών γαλαξιών κατέγραψε το τηλεσκόπιο Hubble


Το Hubble το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA και της ESA στον μακρύ κατάλογο των ανακαλύψεων του πρόσθεσε ακόμη μια, αυτή τη φορά εντόπισε και κατέγραψε μια συγχώνευση τριών γαλαξιών στον αστερισμό του Καρκίνου σε απόσταση 681 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Οι τρεις αυτοί γαλαξίες βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης η οποία θα δημιουργήσει ένα νέο γαλαξία στον οποίο δόθηκε η κωδική ονομασία IC 2431.

Το Hubble διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA και της ESA κατέγραψε μία επική εικόνα σε εξέλιξη καθώς τρεις μακρινοί γαλαξίες συγκρούονται μεταξύ τους. Το σμήνος γαλαξιών που φαίνεται στην φωτογραφία ονομάζεται IC 2431 και βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου περίπου 681 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Το κέντρο της εικόνας δεν είναι ορατό λόγω του πυκνού νέφους σκόνης, οσο όμως προχωρά αυτή η ένωση των γαλαξιών στο κέντρο του νέου ενοποιημένου γαλαξία συγκεντρώνεται μια τεράστια ποσότητα υλικού από την οποία θα προκύψουν νέα αστέρια.

Τέτοιου είδους συγκρούσεις θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των γαλαξιών στο πέρασμα εκατομμυρίων ή ακόμα και δισεκατομμυρίων ετών καθώς και να προβλέψουμε πώς θα αλλάξει το σύμπαν στους αιώνες που θα έρθουν. Όσο τρομακτική κι αν φαίνεται μια τέτοια συγχώνευση σαν κι αυτή σχετίζεται περισσότερο με την δημιουργία παρά με την καταστροφή. Οι αστρονόμοι θεωρούν οι γαλαξίες έλκονται βαρυτικά μεταξύ τους μέσω ενός αόρατου κοσμικού ιστού που απλώνεται στο σύμπαν.

Εν τω μεταξύ ο δικός μας γαλαξίας έχει περάσει από αρκετές ενώσεις κατά τη διάρκεια της 13.6 δισεκατομμυρίων ετών της ιστορίας του και φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά συνένωσης με τον κοντινό γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Η συγχώνευση θα αλλάξει εντελώς τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Γη, αλλά πιθανότατα θα αφήσει αλώβητο το ηλιακό σύστημα σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε το βίντεο:







Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου