Endurance: Βρέθηκε το θρυλικό ιστιοφόρο κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής


Το Endurance το μυθικό πλοίο του Άγγλοιρλανδου εξερευνητή Ernest Shackleton βρέθηκε 106 χρόνια μετά τη βύθισή του, κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής περίπου 3000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το κύτος του θρυλικού ιστιοφόρου Endurance του βρετανού εξερευνητή Ερνεστ Σάκλετον που συνεθλίβη το 1915 βρέθηκε σχεδόν άθικτο κάτω από τους πάγους ανοικτά της Ανταρκτικής, με τους θαλάσσιους αρχαιολόγους να βιντεοσκοπούν το μοναδικό εύρημά τους. Το πλοίο ανακαλύφθηκε στην θάλασσα του Γουέντελ σε απόσταση περίπου έξι χιλιομέτρων από τον τόπο του ναυαγίου σε βάθος 3.000 μέτρων, όπως ανακοίνωσε η εξερευνητική αποστολή που οργανώθηκε από το Falklands Maritime Heritage Trust.

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι για τον εντοπισμό του Endurance και την λήψη οπτικού υλικού. Είναι μακράν το ομορφότερο ξύλινο κύτος που έχω ποτέ δει. Στέκεται όρθιο, πολύ υπερήφανο στον βυθό της θάλασσας, ανέπαφο, σε καταπληκτική κατάσταση» δήλωσε επικεφαλής της αποστολής ο Μανσούν Μπάουντ.

Η εξερευνητική αποστολή αποτελούμενη από εκατό περίπου μέλη αναχώρησε από το Κέιπ Τάουν στις 5 Φεβρουαρίου επιβαίνοντας σε ένα Νοτιοαφρικανικό παγοθραυστικό ελπίζοντας ότι θα το εντοπίσει στο νότιο ημισφαίριο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Η αποστολή αναζήτησης του πλοίου του σερ Ernest Shackleton χρησιμοποίησε δύο υποβρύχια drones για την εξερεύνηση της θαλάσσιας ζώνης που περιγράφεται από τον ίδιο τον Shackleton ως «η χειρότερη περιοχή της χειρότερης θάλασσας στον κόσμο».

Δείτε τα βίντεο:











Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου