1896: Ο γύρος του κόσμου στα τέλη του 19ου αιώνα

Απολαύστε στο παρακάτω βίντεο πλάνα καθημερινής ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα. Δείτε πως ήταν το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, η Βενετία, η Ρώμη και η Βουδαπέστη πριν από περίπου 126 χρόνια! 
Ενα σαραντάλεπτο υπερπολύτιμο αρχειακο από το μακρινο 1896!

Το Britannia Panopticon της Γλασκώβης είναι το παλαιότερο σωζόμενο music hall στον κόσμο, το μακρυνο 1857 μετατράπηκε από αποθήκη σε αίθουσα μουσικής. Το 2016 το Britannia Panopticon συμπλήρωσε 120 χρόνια προβολής ταινιών και κατα τη διάρκεια της επετειακής γιορτής που εγινε προβλήθηκε ενα σπάνιο αρχειακό υλικό που τραβήχτηκε το 1896, τη χρονιά που ξεκίνησε τις κινηματογραφικός προβολές.

Στο παρακάτω βίντεο που προλήφθηκε κατα τη διάρκεια της επετειακής γιορτής βλέπουμε πλάνα της καθημερινής ζωής όπως ήταν πριν από 126 χρόνια σε μέρη όπως η Union Square του Μανχάταν, το Piccadilly Circus του Λονδίνου, η Γέφυρα Széchenyi της Βουδαπέστης, το Porto di Ripetta της Ρώμης και το Bassin des Tuileries του Παρισιού. Τα περισσότερα πλάνα γυρίστηκαν από τους Γάλλους αδελφούς Auguste και Louis Lumière, πρωτοπόρους τόσο της τεχνολογίας όσο και της τέχνης του κινηματογράφου.

Οι αδελφοί Lumière δημιούργησαν το δικό τους σύστημα κινηματογραφικών εικόνων το 1895, και την ίδια χρονιά πραγματοποίησαν την πρώτη τους προβολή με την ταινία «La Sortie de l’usine Lumière à Lyon». Λίγους μήνες αργότερα, γύρισαν ακόμη εννέα ταινίες μικρής διάρκειας, καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από ένα μόνο πλάνο σε στυλ ντοκιμαντέρ. Ξεκίνησαν μια παγκόσμια περιοδεία και πήγαν τον κινηματογράφο στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βομβάη, το Μπουένος Άιρες και αλλού. Αυτό τους έδωσε την ευκαιρία να συγκεντρώσουν υλικό για αρκετές κινηματογραφικές ταινίες αλλά, δυστυχώς, διέκοψαν την κινηματογραφική τους πορεία λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα.

Δείτε το βίντεο:






Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου