Είκοσι επτά χρόνια από την τραγωδία στο Χέιζελ

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Μία από τις πιο γνωστές τραγωδίες στην ιστορία των γηπέδων συνέβη σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια στο στάδιο Χέιζελ στις Βρυξέλλες. Στις 29 Μαΐου του 1985, σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν.




Η τραγωδία, που έκοψε το «νήμα της ζωής» για 39 φιλάθλους και σημάδεψε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, συνέβη στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1985, μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ, ο οποίος έληξε με νικήτρια την «γηραιά Κυρία».

Το χρονικό της τραγωδίας ξεκινά μία ώρα πριν τον τελικό, για τον οποίο 60.000 θεατές είχαν γεμίσει το απαρχαιωμένο Χέιζελ, το οποίο είχε χτιστεί το 1930. Τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα ακολουθούσε.



Οπαδοί της αγγλικής ομάδας παραβίασαν ένα διαχωριστικό κιγκλίδωμα και επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους. Κάποιοι πλησίασαν ακόμα περισσότερο τους φίλους της Γιουβέντους. Αποτέλεσμα ήταν οι Ιταλοί οπαδοί να προσπαθούν να ξεφύγουν και να σκοντάφτουν στα σκαλιά. Παράλληλα πολλοί από αυτούς στοιβάχτηκαν σε έναν τοίχο στο τέλος της εξέδρας, η οποία δεν άντεξε το βάρος και κατέρρευσε.

Δεκάδες φίλαθλοι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και εκατοντάδες άλλοι τους ποδοπατούσαν για να σωθούν. Τριάντα δύο Ιταλοί, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι και ένας Ιρλανδός έχασαν τη ζωή τους, την ώρα που η τηλεόραση μετέδιδε εικόνες από τις μάχες που διεξάγονταν στο γήπεδο. Το παιχνίδι τελικά πραγματοποιήθηκε παρά την καταστροφή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία.


 

Μία γιορτή του ποδοσφαίρου με πολλά από τα αστέρια του αθλήματος να αγωνίζονται μετατράπηκε σε τραγωδία και η επόμενη μέρα έφερε οργή, πόνο και θλίψη σε όλο τον κόσμο. Η UEFA θέλοντας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, το οποίο ήταν ιδιαίτερα έντονο στην Αγγλία, αποφάσισε να αποκλείσει για 5 χρόνια όλους τους αγγλικούς συλλόγους από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια.

Η ποινή αυτή επηρέασε γενικότερα το αγγλικό ποδόσφαιρο, το οποίο άλλαξε ολοκληρωτικά σε σχέση με τους χούλιγκανς. Οι κανόνες που επιβλήθηκαν ήταν αυστηρότατοι, όπως και οι τιμωρίες για τους παραβάτες σκληρές.


ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου