Leonid Rogozov : Ο άνθρωπος που χειρούργησε τον εαυτό του

Στις 29 Απριλίου του 1961 ένας σοβιετικός γιατρός που ονομάζονταν Λεονίντ Ρογκοζώφ (Leonid Rogozov), βρίσκονταν στην ανταρκτική (μια από τις ηπείρους της γης, που βρίσκεται στο νότιο πόλο και είναι μονίμως καλυμμένη από μεγάλα κομμάτια πάγου και χιονιού), ως μέλος μιας σοβιετικής αποστολής εξερεύνησης και επιστημονικών ερευνών της παγωμένης ηπείρου.

Ο Ρογκοζώφ, αποτελούσε τον μοναδικό γιατρό της συγκεκριμένης ολιγομελούς σοβιετικής αποστολής η οποία παρέμεινε στην ανταρκτική απο το 1960 εως και το 1962. Επί αρκετούς μήνες τον χρόνο, η αποστολή βρίσκονταν αποκλεισμένη στο αφιλόξενο και παγωμένο κλίμα της ανταρκτικής. Σε μια τέτοια περίπτωση απομόνωσης, ο Ρογκοζώφ είχε την ατυχία να αρρωστήσει βαριά. Αποτελωντας τον μάναδικο γιατρό της αποστολής και χωρίς να υπάρχει δευτερη επιλογή, ο γενναίος Σοβιετικός γιατρός αποφασίζει να χειρουργήσει μόνος του τον εαυτό του, σώζωντας ο ίδιος την ζωή του, γεγονός που ακόμα και σήμερα αποτελεί ενα αξιοσημείωτο κατόρθωμα. Μάθετε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες για την περιπέτεια του Σοβιετικού γιατρού Λεονίντ Ρογκοζώφ, ο οποίος χειρούργησε τον εαυτό του μόνος του.

Ο Λεονίντ Ρογκοζώφ, ήταν ενας σοβιετικός επιστήμονας (γιατρός), ο οποίος γεννήθηκε στην ανατολική σιβηρία της Σοβιετικής ένωσης (μόλις 17 χιλιόμετρα απο τα σύνορα με την Κίνα), το 1934. Η ιστορία του ανθρώπου αυτού Θα μπορούσε να είναι βγαλμένη απο ταινία θρίλερ, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματική. Όπως αναφέραμε και πιό πάνω, γεννήθηκε στην σιβηρία της Σοβιετικής ένωσης το 1934. Ο πατέρας του σκοτώθηκε στον Β' παγκόσμιο πόλεμο και το γεγονός αυτό, επηρέασε πολύ τον νεαρό άνδρα.

Παρά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, ο Λεονίντ δεν το "εβαλε κάτω" και το 1959 μετά απο πολύ προσπάθεια αποφοίτησε από την ιατρική σχολή της Αγίας Πετρούπολης (Saint Petersburg). Σαν μαθητευόμενος ιατρός, ξεκίνησε την πρακτική του πάνω στην χειρουργική με την προοπτική να γίνει ένας απο τους καλύτερους χειρούργους της ΕΣΣΔ.

Το 1960 και σε ηλικία 26 χρονών, ο Ρογκοζώφ σταμάτησε απότομα την πρακτική του στην χειρουργική και έλαβε μέρος στην 6η επιστημονική αποστολή των Σοβιετικών στην ανταρκτική (η πρώτη Σοβιετική αποστολή είχε πραγματοποιηθεί το 1956, όπου και κατασκευάστηκε ο πρώτος σταθμός με το όνομα "Mirny"), οι οποίες … πραγματοποιουνταν στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου και παρά το γεγονός πως οργανώνονταν υπό την αιγίδα του "υπουργείου θαλάσσιων μεταφορών", στην πραγματικότητα χρηματοδοτούνταν απο τον Σοβιετικό στρατό, ο οποίος και ουσιαστικά έλεγχε τις επιστημονικές αποστολές στην ανταρκτική.

Ο Ρογκοζώφ, ήταν και παρέμεινε ο μοναδικός γιατρός της 6ής σοβιετικής επιστημονικής αποστολής στην ανταρκτική απο το 1960 εως και το 1962, στο σταθμό "Novolazarevskaya" (3ός κατα σειρά επιστημονικός σταθμός που κατασκευασαν στην ανταρκική οι Σοβιετικοί). Κατα την παραμονή του λοιπόν στον συγκεκριμένο σταθμό, ο νεαρος Σοβιετικός γιατρός πραγματοποιήσε μια χεορουσγική επέμβαση, που κυριολεκτικά προκάλεσε αίσθηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο γιατρός αρρωσταίνει
Τα πράγματα ήταν αρκετά σοβαρά καθώς ο Ρογκοζώφ ηταν ο μοναδικός γιατρός της επιστημονικής αποστολής που αποτελούταν από 13 άτομα και ηταν βαριά αρρωστος. Σαν γιατρός, ο νεαρός άνδρας προσπάθησε αρχικά να αντιμετωπίσει την κατασταση του με την χρήση φαρμάκων, αλλά τα φάρμακα που πήρε δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Τα συμπτώματα της έντονης ζάλης του πυρετού και του πόνου συνεχίζονταν. Εμφανώς ανήσυχος, ο Ρογκοζώφ προσπάθησε να διαγνώσει απο τι ακριβως ειχε αρρωστήσει και τελικα δεν αργησε να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα : Ειχε περιτονίτιδα. Το "περιτόναιο" είναι μια μεμβράνη που καλύπτει εξωτερικά τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα παρέχοντάς τους ασπίδα προστασίας έναντι των λοιμώξεων. Η "περιτονίτιδα" είναι μια σοβαρότατη, οξεία κατάσταση, λόγω διάχυτης φλεγμονής της κοιλιάς, συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη προερχόμενη από ενδοκοιλιακά όργανα. Οι συνηθέστερες αιτίες της περιτονίτιδας είναι η "σκωληκοειδίτιδα" ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου κ.α, ενώ η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι επείγουσα και κατά κανόνα χειρουργική με σκοπό την απομάκρυνση της εστίας της λοίμωξης. Ο Ρογκοζώφ λοιπόν θα επρεπε επειγοντως να χειρουργηθεί αλλιώς κινδύνευε να πεθάνει. Ωστόσο αυτό δεν ήταν ανυσηχητικό : Η περιτονίτιδα αντιμετωπίζεται με μια απλή χειρουργική επέμβαση. Το ανυσηχητικό ήταν πως δεν υπήρχε κανένας αλλος στον Σοβιετικό σταθμό που να ξέρει να χειρουργεί εκτός απο τον ιδιο τον άρρωστο Ρογκοζώφ ! Αλλες επιλογές δεν υπηρχαν καθώς ο κοντινότερος σοβιετικός σταθμός απο την βαση τους απείχε 900 χιλιόμετρα μακριά.

Επιπλέον δεν ήταν δυνατόν να πετάξουν αεροπλάνα εκεινη την περίοδο, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν στα αεροπλάνα να πετάξουν προς την βάση της αποστολής (Novolazarevskaya). Ο Χρόνος κυλούσε εις βάρος του αρρωστου γιατρού της αποστολής. Η μόνη επιλογή που υπηρχε ήταν μια : Ο γιατρός θα χεορουργούσε μόνος τον εαυτό του !

Ο γιατρός αυτοχειρουργείται
Τη νύχτα της 30ής Απριλίου του 1961, με την συμμετοχή του μηχανικόυ της βάσης και ένός μετεωρολόγου οι οποίοι τον βοηθούσαν στο να του παρέχουν τα ιατρικά εργαλεία και του κρατούν έναν μικρό καθρέφτη στην κοιλιά του, ο γενναίος Σοβιετικός γιατρός Λεονίντ Ρογκοζώφ ξεκινάει την χειρουργική επεμβαση στον εαυτό του. Αφού έκανε τοπική αναισθησία με διάλυμα νοβοκαΐνης, κανει μια τομή 12 εκατοστών στη δεξιά λαγόνιο περιοχή με νυστέρι, βλέποντας τον εαυτό του απο τον καθρέφτη που του κρατούσαν οι συναδελφοι του.

Προχωρώντας σιγά και προσεχτικά ο γιατρός αφαίρεί την σκωληκοειδείς απόφυση απο το σώμα του και στην συνέχεια τοποθετεί με επιτυχία τα ράμματα. Η χειρουργική επεμβαση διάρκεσε συνολικά 1 ώρα και 45 λεπτά και ηταν επιτυχήμένη. Μετα την πάροδο λίγων ωρών, τα συμπτώματα της περιτονίτιδας άρχισαν να υποχωρούν και ο πυρετός έπεσε. 5 ημέρες αργότερα ο πυρετός εξαφανίστηκε εντελώς, ενώ μετά απο 7 ημέρες ο Ρογκοζώφ αφαίρεσε τα ράμματα απο το σώμα του. Δύο εβδομάδες αργότερα ανέρρωσε πλήρως και επέστρεψε στα καθήκοντα του.

Δείτε εγχείρηση παρόμοια με αυτή που έκανε ο Leonid Rogozov στον εαυτό του


Επίλογος

Το γεγονος πως ένας γιατρός κατάφερε και πραγματοποίησε επιτυχημένη εγχείριση στον εαυτό του προκάλεσε τον θαυμασμό των συμπατριωτών του στην Σοβιετική ένωση. Η ιστορία έγινε παγκοσμίως γνωστή και επισης προκάλεσε αίσθηση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μετά το τέλος της αποστολής στην ανταρκτική και της επιστροφής τους στην ΕΣΣΔ, ο Λεονίντ Ρογκοζώφ τιμήθηκε με μεταλειο ανδρείας για το κατόρθωμά του. Λιγο αργότερα, τελείωσε την πρακτική του πάνω στην χειρουργική την οποία ειχε αφήσει στην μέση για να συμμετέχει στην απστολή και πήρε "ντοκτορά". Δούλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του σαν επικεφαλής χειρουργικων τμημάτων πολλών νοσοκομείων της Σοβιετικής ένωσης, ενώ πέθανε το 2000 στην Αγία Πετρούπολη. Στο Ρωσικό μουσείο "Αρκτικής και Ανταρκτικής" στο οποίο εκθέτονται υλικά απο σοβιετικές επιστημονικές αποστολές στις παγωμένες ηπείρους, υπάρχει έκθεμα των χειρουργικών εργαλείων του Leonid Rogozov απο αυτή την επέμβαση.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου