Αστρο «Χάνιμπαλ Λέκτερ»!

 Διεθνής ομάδα αστρονόμων παρακολουθεί ένα κοσμικό θρίλερ. Εντόπισε ένα άστρο το οποίο όπως διαπίστωσε «καταβροχθίζει» τους πλανήτες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό.

Την ανακάλυψη έκαναν αστρονόμοι από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ισπανία χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hobby Eberly που βρίσκεται σε διαστημικό παρατηρητήριο στο Τέξας.

Το άστρο

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την προσοχή τους στο άστρο BD+48 740 που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της ζωής του και έχει μετατραπεί σε έναν κόκκινο γίγαντα. Το άστρο έχει αυτή τη στιγμή μάζα 1.5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου και διάμετρο 11 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του μητρικού μας άστρου.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άστρο αρχικά κατέστρεψε και στην συνέχεια «κατάπιε» έναν πλανήτη που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από αυτό. Σύμφωνα με τους ερευνητές το άστρο εξαΰλωσε τον πλανήτη όταν αυτός άρχισε να διογκώνεται. Κοντά στο άστρο βρίσκεται ένας ακόμη πλανήτης με ιδιαίτερα ασυνήθιστη τροχιά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η περίεργη τροχιακή συμπεριφορά είναι προϊόν ενός ακόμη «κανιβαλισμού».

Οπως εκτιμούν κοντά στον πλανήτη με την περίεργη τροχιά υπήρχε ένας ακόμη τον οποίο κάποια στιγμή «καταβρόχθισε» το άστρο με αποτέλεσμα οι βαρυτικές και άλλες αλληλεπιδράσεις που προκλήθηκαν από την καταστροφή του πλανήτη να μεταβάλουν την τροχιά του τυχερού (μέχρι στιγμής) γείτονα του. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters».

Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού η μελέτη του φαινομένου θα βοηθήσει τους επιστήμονες να συνθέσουν την εικόνα του τι θα συμβεί και στο δικό μας ηλιακό σύστημα σε περίπου 5 δισεκατομμύρια έτη. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία τότε περίπου ο Ηλιος θα μετατραπεί σε κόκκινο γίγαντα και αναμένεται να καταστρέψει τους κοντινούς του πλανήτες συμπεριλαμβανομένης και της Γης.

 ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου