Διαγραφή αναμνήσεων: Η νέα μέθοδος που μπορεί να αποτρέψει τη χρήση ναρκωτικών


Η έρευνα του βραβευμένου επιστήμονα από το Κέιμπριτζ που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα για τη θεραπεία των εξαρτήσεων.
Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη χρήση παράνομων ουσιών, οι χρήστες θα μπορούσαν να σβήσουν τις αναμνήσεις από τον εθισμό τους στα ναρκωτικά, όπως δήλωσε βραβευμένος νευροεπιστήμονας.

Σύμφωνα με μία έρευνα του καθηγητή Barry Everitt στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, η διατάραξη των διαδρομών των αναμνήσεων, θα μπορούσε να εξασθενήσει τις ισχυρές “ψυχαναγκαστικές” έντονες επιθυμίες, να μειώσει τη “συμπεριφορά αναζήτησης ναρκωτικών” και να ανοίξει ένα νέο πεδίο στην θεραπεία των εξαρτήσεων.

Ο καθηγητής Everitt, ο οποίος είναι και ένας από τους νικητές του φετινού αναγνωρισμένου βραβείου Fondation (CORR) Ipsen Neuronal Plasticity Prize, είπε αυτή την εβδομάδα στο forum του Federation of European Neuroscience Societies (FENS) ότι αυτή η έρευνα, που έγινε σε τρωκτικά, βρήκε ότι η στόχευση στης “πλαστικότητα της μνήμης” στους αρουραίους μπόρεσε να μειώσει τον αντίκτυπο των δυσπροσαρμοστικών αναμνήσεων από από τη χρήση ναρκωτικών.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι γνώσεις του, θα μπορούσαν να προσφέρουν μία ριζοσπαστική νέα μέθοδο θεραπείας για την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ναρκωτικά, εφόσον οι ερευνητές έχουν ήδη καταλήξει ότι ο δρόμος προς τον εθισμό συντελείται με την μετατόπιση του ελέγχου της συμπεριφοράς από μία περιοχή του εγκεφάλου σε άλλη. Με αυτή τη διεργασία, η χρήση ναρκωτικών, από εκούσια πράξη γίνεται στόχος, πριν τελικά καταλήξει να γίνει ψυχαναγκαστική πράξη.

Αυτήν ακριβώς την διεργασία προσπαθεί να “αποτρέψει” η έρευνα του καθηγητή Everitt, στοχεύοντας στις “δυσπροσαρμοστικές αναμνήσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά” ώστε να “τις αποτρέψει από το να πυροδοτήσουν τη λήψη ναρκωτικών και υποκατάστατων ουσιών. Στους ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνητικά με το μπλοκάρισμα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου.

“Είναι η συναισθηματική διείσδυση από τις αναμνήσεις, που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το φόβο, που μπορεί να μειωθεί, παρά η επεισοδιακή μνήμη ενός ατόμου, που πήρε ναρκωτικά στο παρελθόν ή είχε μία τραυματική εμπειρία”, είπε στη βρετανική εφημερίδα Independent ο καθηγητής. “Η συνειδητή μνήμη διατηρείται ανέπαφη, μετά τον αποκλεισμό της ενοποίησης [των αναμνήσεων], αλλά η συναισθηματική διέγερση που οδηγεί στην αναζήτηση ναρκωτικών ή τα οδυνηρά συναισθήματα φόβου μειώνεται.”

Η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψε ότι, όταν οι αναμνήσεις από τη χρήση ναρκωτικών επαναδραστηριοποιούνται με την ανάκτηση τους από τον εγκέφαλο, εισέρχονται σε μία εύκαμπτη και ασταθή κατάσταση. Με την τοποθέτηση αρουραίων σε αυτή την κατάσταση, ο καθηγητής Everitt ήταν σε θέση να εμποδίσει την επανασύνδεση των αναμνήσεων, μπλοκάρωντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου ή αδρανοποιώντας βασικά γονίδια.

Σε μία μελέτη, η ομάδα μείωσε τις συμπεριφορές αναζήτησης ναρκωτικών, εμποδίζοντας έναν αισθητήρα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που συνδέεται με τη μάθηση και τη μνήμη, διαγράφοντας έτσι αναμνήσεις, ενώ σε μία άλλη μελέτη, βρήκαν ότι μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις αναμνήσεις από τη χρήση ναρκωτικών, μεταβάλλοντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη συναισθηματική μνήμη.

“Φυσικά, η αδρανοποίηση γονιδίων στον εγκέφαλο δεν είναι εφικτή στους ανθρώπους”, ανέφερε ο καθηγητής στο FENS. “Οπότε κατευθύνουμε την έρευνα μας προς τον καλύτερο προσδιορισμό των υποκείμενων μηχανισμών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επανασύνδεση της μνήμης”, ενώ πρόσθεσε: “Εξετάσαμε ειδικά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε στις δυσπροσαρμοστικές αναμνήσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και να τις αποτρέψουμε από το να πυροδοτήσουν τη λήψη ναρκωτικών και την υποτροπή.”



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου