Μάριο Κέμπες: Ο Αργεντίνος ματαδόρ


Ο «δολοφόνος» των τριών μουντιαλικών τελικών! Με τη λαμπρή εξαίρεση του Ντιέγκο Μαραντόνα, κανείς δεν έλαμψε περισσότερο στο σύμπαν των αστεριών της Αλμπισελέστε από τον Κέμπες, τον επιθετικό που άλλαξε το ποδοσφαιρικό πεπρωμένο της Αργεντινής!

Υπερεπιτυχημένος ήδη από πιτσιρικάς σε ομάδες της πατρίδας του, ο «El Matador» έμελλε να γράψει τις καλύτερες σελίδες της καριέρας του με το εθνόσημο στο στήθος. Ο Κέμπες συμμετείχε σε 3 τελικούς (Γερμανία 1974, Αργεντινή 1978 και Ισπανία 1982), μετρώντας 18 συμμετοχές με την Αργεντινή.

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Αργεντινής Κ18 τον Απρίλιο του 1972, σκοράροντας μάλιστα αμέσως, εντάχθηκε στις τάξεις της ομάδας των αντρών το 1973, με τον 19χρονο να συμμετέχει στα προκριματικά της Αλμπισελέστε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.

Η πορεία της «ομάδας των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο Τύπος για όλους τους νέους και άγνωστους παίκτες που φιγούραραν στις τάξεις της, ήταν καταστροφική στα γήπεδα της Γερμανίας, όταν εγκατέλειψαν νωρίς-νωρίς τον θεσμό, έχοντας υποφέρει τα μέγιστα από τον Γιόχαν Κρόιφ και το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» της Ολλανδίας. Όσο για τον Μάριο, δεν έκανε καθόλου αισθητή την παρουσία του στο συγκεκριμένο Μουντιάλ, με την παροιμιώδη αφλογιστία να του στερεί ακόμα και ένα γκολ.


Η Αργεντινή του 1978 όμως ήταν μια άλλη ιστορία! Με τον Κέμπες να είναι ο μόνος Αργεντίνος που έπαιζε εκτός χώρας και να καλείται στην Αλμπισελέστε πριν από το Μουντιάλ, έβαλε σκοπό να αποδείξει ότι τους άθλους που έκανε στο ισπανικό πρωτάθλημα μπορούσε να τους επαναλάβει και σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Κι έτσι σκόραρε δύο φορές κατά της Πολωνίας και δύο ακόμα κατά του Περού, στο εμφατικό 6-0 της Αλμπισελέστε, κάτι που εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου και την πρόκριση στον τελικό με την Ολλανδία.

Και τότε, στις 5 Ιουνίου 1978, ο Μάριο Κέμπες θα χάραζε την ημερομηνία καλά στις συνειδήσεις όλων των Αργεντίνων: Αργεντινή-Ολλανδία 3-1 στον τελικό, με τον Κέμπες να σκοράρει δύο τέρματα, να βγάζει μία ασίστ και να χαρίζει τον θρίαμβο στην Αλμπισελέστε! Όσο για τον ίδιο, κατέληξε πρώτος σκόρερ του θεσμού, σε μια ομάδα μάλιστα που έκλεψε τη θέση κάποιου… Ντιέγκο Μαραντόνα: «Φόρεσα τη φανέλα με το Νο 10 και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, τον οποίο δεν είχα δει ποτέ να παίζει, έμεινε έξω. Φυσικά, ο Ντιέγκο θα γινόταν ο μεγαλύτερος αργεντίνος παίκτης όλων των εποχών».


Το επόμενο Μουντιάλ όμως έμελλε να είναι άλλη μια απογοήτευση για την Αλμπισελέστε: κανένα γκολ για τον κανονιέρη της Αργεντινής, την ίδια στιγμή που η ομάδα του υποκλίθηκε στον δεύτερο γύρο και επέστρεψε μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι της.

Παρά το γεγονός ότι η Αργεντινή ήταν στα φαβορί του Παγκοσμίου της Ισπανίας και η βασική ομάδα παρέμενε απαράλλακτη, η Αλμπισελέστε δεν ήταν στην καλύτερη φόρμα της. Την επόμενη μάλιστα χρονιά, ο Κέμπες παρέδωσε τη φανέλα με το 10άρι στον Μαραντόνα, ο οποίος αναφερόταν στον Κέμπες ως τον «άνθρωπο που έβαλε το αργεντίνικο ποδόσφαιρο στον χάρτη».

Και κάτι ακόμα: ο Κέμπες μνημονεύεται όχι μόνο ως δεινός κανονιέρης, αλλά και για το απαράμιλλο fair play του, καθώς δεν πήρε ποτέ κίτρινη ή κόκκινη κάρτα σε διεθνή αναμέτρηση…











ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου