Esteban de Jesús: O αυτοκαταστροφικός πυγμάχος


Ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς ο αυτοκαταστροφικός πυγμάχος , ο οποίος έφτασε μέχρι την κορυφή των ρινγκ, αλλά προδόθηκε από την εξάρτηση του στην ηρωίνη και πέθανε νικημένος από το AIDS.

Εκεί που τελειώνουν οι φοβίες ενός ανθρώπου, αρχίζουν οι τάσεις αυτοκαταστροφής. Ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς ξεπέρασε όλους τους φόβους του, αντιμετώπισε και νίκησε σχεδόν όλους τους μεγάλους του αντιπάλους πάνω στο ρινγκ, όμως δεν κατάφερε να επικρατήσει στη μάχη με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ακόμα και σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του, δεν είναι λίγοι οι φίλοι του αθλήματος οι οποίοι τον θυμούνται, ενώ η ιστορία της ζωής του μνημονεύεται ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτοκαταστροφής.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στην κορυφή του κόσμου, πλήρωσε τον εθισμό του στην ηρωίνη.

Τα δύσκολα πρώτα βήματα και η γνωριμία με το "δάσκαλο"


Η ζωή του Εστέμπαν Ντε Χεσούς ποτέ δεν ήταν εύκολη. Ακόμα και τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα και ειδικότερα η εκγύμναση του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρολίνα του Πουέρτο Ρίκο. Εκεί γνώρισε τον άνθρωπο που θα τον έβαζε στον κόσμο του μποξ, τον Γκρεγκόριο "Πάπα" Μπενίτες. Ένας αυτοδίδαχτος πυγμάχος ο οποίος ποτέ δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά με την πυγμαχία και με ειδίκευση στους παράνομους αγώνες μποξ.

Οι προπονήσεις γίνονταν στην πίσω αυλή του σπιτιού του Μπενίτες και συναθλητές του Ντε Χεσούς ήταν τα τέσσερα αγόρια του "δασκάλου", αλλά και άλλα παιδιά της γειτονιάς. Οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο εύκολες αφού τα μέσα που υπήρχαν ήταν πενιχρά και η εκγύμναση γινόταν, ως επί το πλείστον, με αυτοσχέδιους τρόπους.

Ο Πάπα Μπενίτες ήταν γνωστός για τη σκληρότητά του ως προπονητής και δεν δίσταζε να την εξαντλεί ακόμα και στα ίδια του τα παιδιά. Κάπως έτσι, ξεκίνησε την καριέρα του ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς με μοναδικό του όνειρο να γίνει ο καλύτερος πυγμάχος.

Πρώτος στο "χωριό"


Μετά από αρκετούς ερασιτεχνικούς αγώνες σε μικρότερες ηλικίες η ώρα για την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έρχεται στις 10 Φεβρουαρίου του 1969.

Αντίπαλός του ο Ελ Ταρίτα τον οποίο και νικά με νοκ άουτ στον τρίτο γύρο. Κάπως έτσι έγινε η αρχή ενός αήττητου σερί αλλά και πολλών νοκ άουτ. Ανάμεσα στους αντιπάλους που γνώρισαν τις γροθιές του Εστέμπαν Ντε Χεσούς ήταν και ο Χοσέ Μάρκεζ ο οποίος αργότερα διεκδίκησε τον παγκόσμιο τίτλο.

Με το ρεκόρ του πια στο 20-0 ο "Ελ Βίτα" αντιμετώπισε τον Μάρκεζ για τον τίτλο του πρωταθλητή των ελαφρών βαρών στο Πουέρτο Ρίκο. Με απόφαση των κριτών μετά από δώδεκα γύρους κατακτά την πρώτη ζώνη της καριέρας του. Μάλιστα, δύο μήνες αργότερα καταφέρνει να την υπερασπιστεί κόντρα στον ίδιο αντίπαλο.

Η νύχτα που του άλλαξε τη ζωή

Αυτή η ζώνη θα του ανοίξει τα σύνορα και θα κλείσει μια τετράδα αγώνων στη Βενεζουέλα. Μετά από τρεις νίκες θα έρθει η πρώτη ήττα στην επαγγελματική του καριέρα από τον Αντόνιο Γκόμες σταματώντας έτσι το σερί του στο 26-1.

Ο Χοσέ Μάρκεζ θα τον προκαλέσει και πάλι τον Μάιο του 1972 για να του πάρει τη ζώνη, όμως ούτε αυτή τη φορά ήταν ικανός να τα καταφέρει. Οι προτάσεις για αγώνες στην Αμερική έρχονται με την πρώτη μεγάλη μάχη να είναι αυτή κόντρα στον Τσακ Γουίλμπερν στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Η νίκη ήρθε εύκολα και το όνομα του αρχίζει και γίνεται γνωστό.

Τέσσερις μήνες αργότερα όμως θα φροντίσει να τον μάθουν όλοι. Αντίπαλος του ο Ρομπέρτο Ντουράν που μετρούσε ήδη 31 συνεχόμενες νίκες και είχε κερδίσει τον Παγκόσμιο τίτλο. Μετά από δέκα γύρους ο Ντε Χεσούς και ύστερα από απόφαση των κριτών, θα πάρει την πρώτη πραγματικά μεγάλη νίκη της καριέρας του.

Αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος αγώνας της "τριλογίας" όπως έχει μείνει γνωστή στους φίλους του αθλήματος.

Η ζώνη της δικαίωσης


Η συγκεκριμένη νίκη θα του ανοίξει τη διεκδίκηση της ζώνης των ελαφρών βαρών της Βόρειας Αμερικής. Αντίπαλός του ήταν ο κάτοχος της Ρέι Λάμπκιν με τον αγώνα να γίνεται στο Πουέρτο Ρίκο.

Με απόφαση των διαιτητών ο Ντε Χεσούς θα κερδίσει τη δεύτερη ζώνη της καριέρας του την οποία και θα υπερασπιστεί λίγους μήνες αργότερα και πάλι κόντρα στον Αμερικανό πυγμάχο. Οι προσκλήσεις για αγώνες διαδέχονται η μία την άλλη όπως και οι νίκες του πυγμάχου από το Πουέρτο Ρίκο.

Στις 16 Μαρτίου 1974 ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς θα ανέβει και πάλι πάνω στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει τον Ρομπέρτο Ντουράν για τη ζώνη της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Έπειτα από μια συγκλονιστική μονομαχία ο Παναμέζος θα τον βγάλει νοκ άουτ στον ενδέκατο γύρο.

Ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς ήταν όμως αποφασισμένος να πάρει μία παγκόσμια ζώνη και δεν θα σταματούσε αν δεν το κατάφερνε. Η δεύτερη προσπάθεια του ήταν και εκείνη αποτυχημένη κόντρα στον Αντόνιο Θερβάντες, όχι όμως και η τρίτη.

Στις 08/05/1976 ο γεννημένος στην Καρολίνα του Πουέρτο Ρίκο, θα βάλει το όνομα του στη λίστα των παγκόσμιων πρωταθλητών. Αντίπαλος του είναι ο Γκατς Ισιμάτσου τον οποίο και θα κερδίσει με απόφαση των κριτών έπειτα από 15 γύρους.

Έτσι, η ζώνη του παγκόσμιου πρωταθλητή ελαφρών βαρών έγινε δική του.
Η υπεράσπιση και το τέλος της "τριλογίας"

Η άνοδος του στην κορυφή τον έφερε απέναντι σε νέες προκλήσεις στην καριέρα του και κυρίως απέναντι σε νέους αντιπάλους που ήθελαν τη ζώνη του.

Μέσα σε περίπου ένα χρόνο θα δώσει τρεις αγώνες για να διατηρήσει τον τίτλο του. Ο πρώτος που τον προκάλεσε ήταν ο Χέκτορ Μεντίνα, για να ακολουθήσουν ο Μπουζάου Γιάμαντε και ο Βιθέντε Μιγιάρες. Κανένας τους όμως δεν ήταν ικανός να του στερήσει αυτό που κατέκτησε και όλοι τους ηττήθηκαν με νοκ άουτ.

Ο αγώνας του με τον Τζέιμς Μπράκετ θα κλείσει με μία ακόμα νίκη το 1977 και το ρεκόρ του πλέον είναι 52-3. Τότε ήρθε η πρόκληση και πάλι από τον Ρομπέρτο Ντουράν ο οποίος ήθελε πίσω τη ζώνη του.

Το ραντεβού έκλεισε στις 21/01/1978 όταν οι δύο τους συναντήθηκαν στο Λας Βέγκας. Ο αγώνας ήταν και πάλι συναρπαστικός με τον Ντουράν να παίρνει τη νίκη και τη ζώνη με νοκ άουτ στο 12ο γύρο.

Το άδοξο τέλος


Αυτή η ήττα του στοίχισε και όπως δήλωσε στο μυαλό του υπήρχε μόνο το πως θα πάρει πίσω τη ζώνη του.

Η πορεία του μέχρι την επιστροφή στη διεκδίκηση της ζώνης συμπεριελάμβανε έξι αγώνες οι οποίοι όλοι σημαδεύτηκαν με ισάριθμες νίκες. Κανένας δεν έμοιαζε ικανός να μπει ανάμεσα σε εκείνον και τη ζώνη που τόσο ποθούσε.

Το μεγάλο ραντεβού έκλεισε στις 07/07/1980 με αντίπαλο τον Σαούλ Μάμπι στη Μινεσότα. Η μάχη για μία ακόμα φορά ήταν μεγάλη και σκληρή ωστόσο ο Αμερικανός πυγμάχος κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τον αντίπαλό του και να κρατήσει έτσι τη ζώνη. Αυτός ήταν και ο τελευταίος αγώνας του Εστέμπαν Ντε Χεσούς ο οποίος αποσύρθηκε με ρεκόρ 58-5.

Ο κόσμος των ναρκωτικών και η δολοφονία


Μετά το τέλος της καριέρας του επέστρεψε και έζησε στην πατρίδα του όπου και παρέμεινε κοντά στο άθλημα που αγαπούσε χωρίς ωστόσο να αγωνιστεί ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο.

Σε συνεντεύξεις που έδωσε εκείνη την περίοδο μεταξύ άλλων παραδέχτηκε ότι σε όλη του την καριέρα έκανε χρήση ναρκωτικών και κυρίως ηρωίνης. Μαζί του σε αυτό το "ταξίδι" ήταν πάντοτε ο μικρός του αδερφός του. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών έγινε μεγαλύτερη μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου και τον συνόδευσε για τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Οι τάσεις αυτοκαταστροφής και κυρίως η άνιση μάχη με τα ναρκωτικά ήταν εκείνα που κατά πολλούς τον οδήγησαν σε μια δολοφονία. Το Σαββατοκύριακο των "ευχαριστιών" το 1981 ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς, μετά από μια διαμάχη στο δρόμο πυροβόλησε και σκότωσε έναν 17χρονο.

Ο δικαστής τον καταδίκασε σε ισόβια και οδηγήθηκε αμέσως στις φυλακές, εκεί όπου θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του.

Το AIDS, η χάρη και η στιγμή που συγκλόνισε


Τρία χρόνια αργότερα ο μικρός του αδερφός πεθαίνει και οι γιατροί διαπιστώνουν ότι ήταν φορέας του AIDS.

Το συγκεκριμένο γεγονός οδήγησε τον Ντε Χεσούς να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και εκείνος ήταν φορέας του ιού. Αργότερα θα γινόταν γνωστό ότι είχε κολλήσει από τον αδερφό του όταν έκαναν χρήση ναρκωτικών. Μέσα στη φυλακή ασπάζεται τον Χριστιανισμό και γίνεται ιεροκήρυκας.

Η είδηση ότι είναι φορέας του AIDS ξεπερνά τα στενά όρια της φυλακής και ο Ραφαέλ Ερνάντεζ Κολόν αποφασίζει να του δώσει χάρη. Ο πρωθυπουργός του Πουέρτο Ρίκο το 1989 του επιτρέπει να βγει από τη φυλακή με τον όρο ότι θα παραμείνει κοντά στην οικογένεια του ακολουθώντας τη θεραπεία του.

"Περιμένω να δω τη θέληση του Θεού. Είμαι στα χέρια Του τώρα" θα δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε ειδική κλινική θα τον επισκεφτούν μεγάλες μορφές του αθλητισμού της χώρας και όχι μόνο.

Η επίσκεψη που έμεινε στην ιστορία ήταν αυτή του μεγάλου του αντιπάλου, Ρομπέρτο Ντουράν. Ο σπουδαίος πυγμάχος από τον Παναμά τον επισκέφτηκε μαζί με την κόρη του, τον αγκάλιασε, τον φίλησε, ζητώντας από την κόρη του να πράξει το ίδιο.

Όλα αυτά σε μια εποχή όπου ελάχιστα ήταν γνωστά σχετικά με τον ιό του AIDS και τον τρόπο διάδοσης του. Αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Ρομπέρτο Ντουράν να δείξει το σεβασμό του στον άνθρωπο με τον οποίο έδωσαν μεγάλες μάχες στο ρινγκ. Στις 15/5/1989 ο Εστέμπαν Ντε Χεσούς θα χάσει τη μάχη με το AIDS.


Δείτε σε ένα βίντεο τους μεγάλους αγώνες του Ντουράν με τον Ντε Χεσούς.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου