Βεβήλωση: Τζιχαντιστές καταστρέφουν αρχαία με μπουλντόζες στο Νιμρούντ της Μοσούλης


Δεν ήταν αρκετή η καταστροφή που προκάλεσαν σε αρχαία γλυπτά του Βορείου Ιράκ, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ξεσπούν για μία ακόμα φορά διαλύοντας με μπουλντόζες αρχαία στο Νιμρούντ της Μοσούλης.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές τα μνημεία που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Τίγρη, εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα π.Χ.

Μετά το τελευταίο περιστατικό βίας, ο ΟΗΕ καταδίκασε την ενέργεια χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου». Σε ανακοίνωσή της, η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, δήλωσε: «Δε μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Η ηθελημένη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστά έγκλημα».

Έκανε έκκληση, μάλιστα, σε όσους ζουν στο Ιράκ και αλλού και ειδικά στους νέους «να κάνουν οτιδήποτε δυνατό για να προστατεύσουν την κληρονομιά τους, να την διεκδικήσουν σαν να είναι δική τους και σαν κληρονομιά όλη της ανθρωπότητας».

Προειδοποίησε δε, ότι η επιβίωση του ιρακινού πολιτισμού και της κοινωνίας είναι σε κίνδυνο.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Καίς Ρασίντ, εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ΙΚ αφαίρεσαν όλες τις «πολύτιμες επιγραφές» από τους τοίχους της Νιμρούντ πριν επέμβουν με τις μπουλντόζες.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι τζιχαντιστές να λεηλάτησαν το αρχαιολογικό σημείο και στη συνέχεια να χρησιμοποίησαν μπουλντόζες για να τον καταστρέψουν.

«Σβήνουν την ιστορία μας», δήλωσε η Ιρακινή αρχαιολόγος, Λάμια αλ-Γκαιλάνι.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, Τζιμ Μούιρ, η καταστροφή στη Νιμρούντ συγκρίνεται με την καταστροφή των μνημειωδών αγαλμάτων του Βούδα της Μπαμιγιάν του 6ου αιώνα μ.Χ. από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2001.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Al Rai, Ελιγιά Τζ. Μάγκνιερ, οι τζιχαντιστές εξαπολύουν ανάλογες επιθέσεις καθώς υποστηρίζουν ότι τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία ευνοούν την ειδωλολατρία, αλλά κυρίως ενεργούν κατ’αυτό τον τρόπο για να κεντρίσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον ολόκληρου του κόσμου. «Βοηθά ώστε να στρέψει την προσοχή μακριά από άλλα γεγονότα και ήττες», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου