Στα χρόνια της κρίσης ολόκληρες περιουσίες άλλαξαν χέρια μέσα σε μια νύχτα. Αυτόπτες μάρτυρες αυτής της «συναλλαγής» εξιστορούν τις εμπειρίες τους στον «Ορίζοντα» του Σωτήρη Δανέζη και στη νέα εκπομπή με τίτλο «To Μεγάλο Ξεπούλημα», που μεταδόθηκε απο το MEGA.
Μια συμβολαιογράφος ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στην έδρα του Ειρηνοδικείου της Αθήνας κρατώντας το φάκελο με τα ακίνητα που «βγαίνουν στο σφυρί».
Την ίδια ώρα ένας μεσίτης περιμένει νέους αγοραστές σε διαμερίσματα και βίλες που πωλούνται όσο-όσο. Στο Κολωνάκι ένας συλλέκτης βιβλίων «χτυπάει» σε δημοπρασία πολύτιμα έργα σε μοναδικές τιμές ενώ στην πλατεία Βάθη ένας ρακοσυλλέκτης αδειάζει το μαγαζί φίλου του, που βάζει λουκέτο μετά από μισό αιώνα. Στη Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι χρυσές βέρες πωλούνται για ένα πιάτο φαϊ και τα ακριβά χρυσαφικά δίνονται για να καλυφθούν λογαριασμοί, δόσεις και φόροι. 'Ενας άνεργος, που δεν έχει τίποτα άλλο να πουλήσει, βάζει την αγγελία: «Ενοικιάζεται μεσήλικας για κάθε νόμιμη χρήση».
«Προσωπικά μου έκοψε την φτωχή μου σύνταξη στα δύο. Παρ' όλα αυτά προσπαθώ να κρατήσω ανθούσες τις επιθυμίες μου. Αγωνίσου για την επιθυμία σου, όχι για την επιβίωση σου. Για την επιβίωση αγωνίζονται μόνο τα ζώα», λέει στην εκπομπή ο καθηγητής φιλοσοφίας Στέφανος Ροζάνης.
Που πήγε ο χρυσός από τα εκατοντάδες «ενεχυροδανειστήρια» που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Πόσο εύκολα πωλούνται σήμερα τα ακίνητα; Που βρίσκεται το χρηματιστήριο της Τέχνης; Πόσες οικογένειες αναγκάζονται να «σκοτώσουν» περιουσιακά στοιχεία και κόπους μιας ζωής για να μη βρεθούν στο δρόμο;
«Περίπου το 47% των νοικοκυριών αναγκάστηκε να εκποιήσει μέρους της περιουσίας, ακίνητης ή κινητής, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητά του και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες», λέει ο οικονομολόγος Δημήτρης Μπίμπας επικαλούμενος μετριοπαθείς εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ
Προβλήθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 στις 23.30 στο MEGA, o «Ορίζοντας» του Σωτήρη Δανέζη τις σκληρές αλήθειες και αναζητά απαντήσεις στις ιστορίες εκείνων που είδαν και έζησαν το μεγάλο το ξεπούλημα του πλούτου της μεσαίας τάξης στα χρόνια της κρίσης.
Δείτε το ντοκιμαντέρ:
ΠΗΓΗ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου