Bella Ciao: Η ιστορία ενός τραγουδιού


To Bella Ciao είναι ένα ιστορικό ιταλικό αντιστασιακό τραγούδι, η μουσική του τραγουδιού φαίνεται να είναι εμπνευσμένη από κάποιο παλιό παραδοσιακό τραγούδι ενώ είναι άγνωστο από ποιον έχουν γραφεί οι στίχοι. Το τραγούδι έγινε παγκόσμια γνωστό όταν το τραγουδούσε η ιταλική αντίσταση ενάντια στον φασισμό κατά την διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου. Στην διασκευή αυτή οι στίχοι του τραγουδιού εξυμνούν τον απελευθερωτικό αγώνα των παρτιζάνων και τον ηρωικό τους θάνατο.Το τραγούδι αυτό έχει αναπαραχθεί και διασκευαστεί από διάφορους καλλιτέχνες σε αρκετές γλώσσες.

Στις 10 Ιουλίου του 1943, ξεκίνησε η απόβαση των Συμμάχων στη Σικελία. Μια κακοοργανωμένη επιχείρηση ενάντια σε υπέρτερες δυνάμεις, που ωστόσο αιφνιδίασε τον Άξονα και πέτυχε τους στόχους της, η απόβαση ολοκληρώθηκε παρά τις αντιξοότητες και η προέλαση των Συμμάχων προς Βορρά αποσταθεροποίησε το καθεστώς Μουσολίνι κι έφερε την ανατροπή του από τον Μπαντόλιο και τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο διαμελισμός της Ιταλίας που ακολούθησε την εισβολή και την ανατροπή του Μουσολίνι οδήγησε στην ανάπτυξη ισχυρού αντάρτικου κινήματος στον γερμανοκρατούμενο ιταλικό Βορρά από τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας και μέχρι τον Μάιο του 1945.

Το εμβληματικό  και παγκοσμίως γνωστό τραγούδι του ιταλικού αντάρτικου άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστό και να διαδίδεται ευρέως περίπου είκοσι χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ιταλίας ως μια ένδειξη ενοποιητικού χαρακτήρα της ιταλικής κοινωνίας, ως ένδειξη ομοιογένειας, που πάντα με εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αντιστάθηκε στο φασισμό.

Οι ρίζες του τραγουδιού σύμφωνα με τους μελετητές της παραδοσιακής ιταλικής μουσικής παραμένουν αδιευκρίνιστες, με πολλές και σημαντικές εκδοχές. Ο στιχουργός είναι ανώνυμος ενώ η μελωδία ανήκει σε ένα παλαιότερο λαϊκό τραγούδι της υπαίθρου. 

Η πρώτη ηχογράφηση του αυθεντικού Bella Ciao έγινε το 1962 από τη Giovanna Daffini, αγρότισσα από τα παιδικά της χρόνια στην περιοχή του Πάδου, τραγουδά σε ηλικία 49 ετών το ''Alla mattina appena alzata in risaia mi tocca andar… — το πρωί, μόλις ξυπνώ, πρέπει να πάω στα χωράφια με το ρύζι'' , η ηχογράφηση έγινε από τους εθνομουσικολόγους Gianni Bosio και Roberto Leydi.

Το Bella Ciao ως αντάρτικο τραγούδι, διατηρεί πολλά χαρακτηριστικά του δημώδους στην αρχιτεκτονική του. Ένα τραγούδι με παγκόσμια εμβέλεια και χιλιάδες εκτελέσεις ειδικά κατά τη δεκαετία του 1970 σε ολόκληρο τον κόσμο, ως σημαντικό σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης για μια από τις πιο δυναμικές εστίες αντίστασης, κόντρα στο γερμανικό φασισμό κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Bella Ciao
(όμορφη αντίο)

Una mattina
Mi son’ alzato
O bella ciao, bella ciao
Bella ciao, ciao, ciao
Una mattina
Mi son’ alzato
E ho trovato l’invasor.

O partigiano
Porta mi via
O bella ciao, bella ciao
Bella ciao, ciao, ciao
O partigiano
Porta mi via
Che mi sento di morir.

Se io muoio
Da partigiano
O bella ciao, bella ciao
Bella ciao, ciao, ciao
Se io muoio
Da partigiano
Tu mi devi seppellir.

Seppellire
Lassù in montagna
O bella ciao, bella ciao
Bella ciao, ciao, ciao
Seppellire
Lassù in montagna
Sotto l’ombra di un bel fiore

E le genti
Che passeranno
O bella ciao, bella ciao
Bella ciao, ciao, ciao
E le genti
Che passeranno
Ti diranno: „Che bel fior”.

Quest’ è il fiore
Del partigiano
O bella ciao, bella ciao
Bella ciao, ciao, ciao
Quest’ è il fiore
Del partigiano
Morto per la libertà


Ακούστε μερικές από τις πολλές εκτελέσεις του Bella Ciao:

Μαρία Φαραντούρη


Κλασική ιταλική έκδοση του τραγουδιού


Από τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού


Boikot (αγαπημένη εκτέλεση!!!)


Goran Bregovic (βαλκανική πινελιά)


Giovanna Daffini (πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού)

Manu Chao

LIMBOTHEQUE





ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου