Απολαύστε από ψηλά τη διώρυγα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής μέσα από ένα υπέροχο βίντεο!


Απολαύστε μία πτήση πάνω από τη διώρυγα της νέας Ποτίδαιας, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
Τη διώρυγα που χωρίζει το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής στα δύο, εκεί όπου τα πεύκα φτάνουν μέχρι τα τιρκουάζ νερά και οι βάρκες αγκυροβολούν κάτω από τα σπίτια.

H διώρυγα της Κασσάνδρας είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Χαλκιδικής. Πήρε το όνομά της από τη χερσόνησο, που παλαιότερα ονομαζόταν Παλλήνη και Φλέγρα. Σκοπός ήταν να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα και να προστατεύει την πόλη. Την τελική της μορφή πήρε τη διετία 1935-1937 ενώ η γέφυρα κατασκευάστηκε μισό αιώνα αργότερα το 1970. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι περνούσαν την αντίπερα όχθη με μικρά καραβάκια.

Στο στενότερο σημείο της χερσονήσου, βρίσκεται ο παραθαλάσσιος οικισμός της Νέας Ποτιδαίας, ο οποίος ήταν γνωστός ως «Οι Πόρτες της Κασσάνδρας». Είναι άγνωστο το πότε ακριβώς ανοίχτηκε, αλλά σίγουρα υπήρχε πριν από τον 1ο αιώνα μ.Χ., με το έργο να ολοκληρώνεται, πιθανότατα, από τον Κάσσανδρο 300 με 400 χρόνια πιο πριν και να παίρνει τη σημερινή του μορφή πρόσφατα, μεταξύ 1935 και 1937. Η κατασκευή της διώρυγας που ενώνει τον Τορωναίο με τον Θερμαϊκό κόλπο διευκόλυνε τη ναυσιπλοΐα, αλλά και προστάτευε την πόλη. Γι αυτό και υπάρχουν οχυρώσεις κατά μήκος της, το Ιουστινιάνειο Τείχος, από το οποίο σώζονται και φαίνονται στο παρακάτω βίντεο κάποια τμήματα και βυθισμένα δομικά υλικά.

Τα αρχαία χρόνια αποικήθηκε από τους Κορίνθιους και είχε ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή, καθώς βρισκόταν σε στρατηγική θέση, η οποία ήταν πλούσια σε κυνήγι και αλιεία. Πήρε μέρος στη μάχη των Πλαταιών και αργότερα αποστάτησε από την Αθηναϊκή συμμαχία. Αργοτερα κατακτήθηκε από τους Μακεδόνες του Φιλίππου. Τον Νοέμβριο 1821 οι Έλληνες ηττήθηκαν και η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Τούρκοι πυρπόλησαν σπίτια, λεηλάτησαν τις περιουσίες και έσφαξαν τους κατοίκους της περιοχή, και το γεγονός έγινε γνωστό ως το «ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας».

Αρχές του περασμένου αιώνα η πόλη χτίστηκε ξανά από πρόσφυγες της ανατολικής Θράκης και ονομάστηκε Νέα Ποτιδαία, Σήμερα αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μακεδονίας. Σήμερα πολυτελή γιοτ και κότερα διαπλέουν και αγκυροβολούν στη διώρυγα.









ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου