Θεσσαλονίκη: Δύο πιο παλιές φωτογραφίες από το μακρινό 1860!


Η ομάδα «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» μας παρουσίασε τις παλαιότερες μέχρι στιγμής απεικονίσεις από την Θεσσαλονίκη, πρόκειται για δύο φωτογραφίες από την εκκλησία της Αγ.Σοφίας στο κέντρο τις πόλης. 

Οι φωτογραφίες αυτές ανήκαν στον πρίγκηπα Alfred (06/08/1844 – 20/07/1900) μετέπειτα δούκα του Saxe-Corburg and Gothe, τέταρτο παιδί και δεύτερο στη σειρά διαδοχής της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας, και αποκτήθηκαν όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο 1859 έως Μάρτιο 1860.

Σήμερα βρίσκονται στην συλλογή της Α.Μ. βασίλισσας Ελισάβετ και είναι χρονολογημένες από τους επιμελητές της συλλογής στο έτος 1860. Δεν είναι γνωστό αν ο πρίγκηπας Alfred επισκέφθηκε ο ίδιος τη Θεσσαλονίκη, αν αγόρασε τις φωτογραφίες από άλλο φωτογράφο ή αν τράβηξε τις φωτογραφίες για λογαριασμό του κάποιος από άλλος που επισκέφθηκε τη πόλη.

Β.Δ. πρόσοψης του ναού της Αγ.Σοφίας:
Φωτογραφία της Β.Δ. πρόσοψης του ναού της Αγ.Σοφίας με τη βάση του μιναρέ δεξιά. Διακρίνεται ο τρούλος και τα έξι χαρακτηριστικά παράθυρα-φεγγίτες. Στον αύλειο χώρο εκτός από τη γνωστή δρυ που επιβίωσε τις δυο πρώτες δεκαετίες του επόμενου αιώνα, βλέπουμε και άλλα δέντρα φυτεμένα σε σειρά. Παρόμοιο θέαμα είδαμε πίσω και γύρω από το μνημείο στο σχέδιο του Mezieres του 1851.

Β.Α. πρόσοψης του ναού της Αγ. Σοφίας:Φωτογραφία της Β.Α. πρόσοψης του ναού της Αγ. Σοφίας με μέρος του περιβόλου και τη φιάλη. Η φωτογραφία ταυτίζεται με το σχέδιο της Charlotte Smith του 1834. Έχει ληφθεί από ψηλά, από κτίριο που βρισκόταν κοντά στο μνημείο και που δεν φαίνεται να υπάρχει στην γνωστή φωτογραφία του P. Jepdji μετά την πυρκαγιά του 1890. Δεξιά διακρίνουμε υπολείμματα του κτιρίου που εικονίζεται στο σχέδιο του 1834 και ένα νέο μικρότερο βοηθητικό κτίριο. Στην πρόσοψη του μνημείου και επάνω από το προστώο διακρίνουμε τετράγωνο παράθυρο με κιγκλίδωμα.





ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου