Άγνωστες ιστορίες της παλιάς Αθήνας

Δείτε αγνωσίες ιστορίες και σπάνια κινηματογραφικά πλάνα από την παλιά Αθήνα στο παρακάτω υπέροχο ντοκιμαντέρ της εκπομπής "Μηχανή του Χρόνου".

H Αθήνα συμπλήρωσε 180 χρόνια από τότε που ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της Ελλάδας και πολλές ιστορίες του άλλοτε μικρού χωριού με την πλούσια αρχαία ιστορία παραμένουν άγνωστες ή λιγότερο γνωστές.
Η απελευθερωμένη Αθήνα έφερε τα πολιτιστικά σημάδια της οθωμανικής κατοχής πριν από την έλευση του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1834. Περιηγητές της εποχής έλεγαν ότι έμοιαζε περισσότερο με κάποιο αφρικανικό χωριό επειδή στους δρόμους υπήρχαν φοίνικες και καμήλες και με τα αρχαία μνημεία σε κακή κατάσταση, όπως και την Ακρόπολη που είχε ακόμη τζαμί και φράγκικο πύργο, ενώ η σημερινή αρχαία αγορά ήταν θαμμένη κάτω από τα σπίτια της συνοικίας Βρυσάκι.

Σπάνια κινηματογραφικά πλάνα από τη δεκαετία του 1920 δείχνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καθώς δεν υπήρχαν τροχονόμοι για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Συγκλονιστικές είναι επίσης και οι μοναδικές λήψεις πριν 100 χρόνια από τον αφύλακτο χώρο γύρω από το Ναό του Ολυμπίου Διός, εκεί που οι νεαροί έπαιζαν μπάλα και οι μεγαλύτεροι έκαναν τη βόλτα τους για να πιούν καφέ στα καφενεία κοντά στα αρχαία μάρμαρα. Ενδιαφέρον έχει η και αυτοψία στο κτήριο κόσμημα της Αθήνας που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 12.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ιστορία του Ρολογιού του Έλγιν, το οποίο χάρισε ο Σκωτσέζος αρχαιοκάπηλος  στην Αθήνα προκειμένου να εξιλεωθεί για την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα. Κάτω από αυτό γεννήθηκε η αργκό από μικρά παιδιά που έκαναν θελήματα ή μικροκλοπές και έλεγαν φράσεις που ακούγονται μέχρι σήμερα όπως το «Δόξα Πατρί». Το γνωστό Ιλίου Μέλαθρον που σήμερα στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο που εχτίσε ο διάσημος αρχιτέκτονα Ερνέστος Τσίλερ για να στεγάσει την οικογένειά του ο Ερρίκος Σλήμαν. Οι παράξενες ιστορίες για τα αγάλματα στη στέγη που προκαλούσαν τους σεμνότυφους Αθηναίους και ανάγκασαν τον διάσημο αρχαιολόγο να τα ντύσει, οι αρχιτεκτονικές καινοτομίες που δεν υπήρχαν ούτε στα ανάκτορα, αλλά και οι σβάστικες στην είσοδο του κτηρίου του, είναι αποκαλυπτικές.

Η «Μηχανή του Χρόνου», με καλαίσθητα σκίτσα και σπάνιες φωτογραφίες της Παλιάς Αθήνας και του Πειραιά, «αναπαριστά» την πρώτη κατοχή που έζησε η πρωτεύουσα από τον αγγλικό στόλο και έμεινε γνωστή ως «Παρκερικά». Τότε που οι Αθηναίοι για πέντε μήνες αντιμετώπισαν ελλείψεις σε τρόφιμα από τον πεντάμηνο αγγλικό αποκλεισμό του ναύαρχου Πάρκερ για να πάρουν ένα «μάθημα», επειδή ανέπτυσσαν σχέσεις και με άλλες Μεγάλες Δυνάμεις.

 
Δείτε το ντοκιμαντέρ:

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου