SDO: Ηλιακό τυφώνα μεγαλύτερο από τη Γη κατέγραψε δορυφόρος της NASA!

Ο δορυφόρος Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψε ένα ακόμη εντυπωσιακό φαινόμενο από τον Ήλιο! Το SDO που παρακολουθεί το μητρικό μας άστρο, κατέγραψε εικόνες από ένα τυφώνα που σχηματίστηκε στον Ήλιο από τις 15/3 εώς τις 19/3/2023.

Ο τυφώνας που σάρωσε την επιφάνεια του Ήλιου ήταν 14 φορές μεγαλύτερος από τη Γη σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολούθησαν το φαινόμενο! Ο τυφώνας για περίπου 72 ώρες σάρωσε τις περιοχές του Βόρειου πόλου του Ήλιου με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν μαγνητισμένα αέρια στο διάστημα. Συγκεκριμένα ο ανεμοστρόβιλος είχε ύψος 220 χιλιάδες χλμ. και κινούνταν με ταχύτητες περίπου 500 χιλιάδων χλμ./ώρα, μια πραγματικά θηριώδης κολασμένη δομή ύλης. Η μαγνητική δραστηριότητα στον Ήλιο είναι εξαιρετικά έντονη εδώ και περίπου δύο μήνες, παράγοντας διάφορα εντυπωσιακά φαινόμενα. 

Οι ηλιακοί τυφώνες εμφανίζονται όταν κάνουν την εμφάνιση τους σπειροειδείς μαγνητικές δομές στην επιφάνεια του άστρου. Όταν μια στήλη πλάσματος (ιονισμένο αέριο) γνωστή ως προεξοχή, εκτοξεύεται μέσα σε αυτή τη δομή καθοδηγείται κατά μήκος του ελικοειδούς μαγνητικού πεδίου προκαλώντας την περιστροφή του πλάσματος και συνολικά της δομής δημιουργώντας το εντυπωσιακό φαινόμενο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για αυτούς τους τυφώνες αλλά με βάση όσα δεδομένα έχουν συλλεχθεί για αυτούς θεωρείται ότι η εμφάνιση του σχετίζεται με τη διαδικασία της αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου που συμβαίνει μια φορά σε κάθε ηλιακό κύκλο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει διάρκεια έντεκα ετών.

Δείτε το βίντεο:







Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου