Σε κάθε περιφέρεια, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, από τις 56 συνολικά της χώρας, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως έναν συγκεκριμένο αριθμό σταυρών -με ανώτερο τους 4- στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν.
Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης στους υποψηφίους βουλευτές εξαρτάται κατά κανόνα από τον αριθμό των ψηφοφόρων της κάθε περιφέρειας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των σταυρών που δικαιούμαστε να βάλουμε.
Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς σε αρκετές περιφέρειες παρότι εκλέγονται 2 ή και 3 βουλευτές εμείς μπορούμε να βάλουμε μόνο ένα σταυρό προτίμησης. Σε τρεις περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Α’ και Β’ Αθηνών και στην Α’ Θεσσαλονίκης μπαίνουν οι περισσότεροι σταυροί που είναι τέσσερις. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να επιλέξουμε και να «σταυρώσουμε» 4 υποψηφίους, αλλά και λιγότερους ώστε να μην ξεπεράσουμε τους 4.
Μπορούμε εάν θέλουμε να «ρίξουμε» στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλουμε «ασταύρωτο». Είναι έγκυρο και προσμετράται υπέρ του κόμματος που επιλέξαμε να ψηφίσουμε.
Δείτε τον πίνακα για να διαπιστώσετε έως πόσους σταυρούς προτίμησης μπορείτε να βάλετε στην περιφέρεια που ψηφίζετε και πόσοι βουλευτές εκλέγονται στην περιφέρεια σας για τις εκλογές του 2012:
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου