Η ιστορία πίσω από τη νίκη της Αργεντινής 6-0 επί του Περού το 1978


Ο ρόλος του δικτατορικού καθεστώτος Βιδέλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε, όμως το παρακάτω περιστατικό μας θυμίζει πως το ποδόσφαιρο, που έχει κερδίσει τον αντρικό πληθυσμό όσο κανένα άλλο άθλημα, έχει εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια.

Ουκ ολίγες φορές απολυταρχικά καθεστώτα έχει αποκαλυφθεί ότι παρενέβαιναν στον κόσμο της στρογγυλής θεάς με το «χέρι» τους να φτάνει μέχρι και τις μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις του κόσμου, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Μουντιάλ.

Ως εργαλείο προπαγάνδας χρησιμοποίησε το Μουντιάλ για να πετύχει την προβολή της χώρας του και το δικτατορικό καθεστώς του Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα στην Αργεντινή.

Το καθεστώς του Βιδέλα δολοφόνησε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1976-1981 και βασάνισε άλλους 100.000, την ώρα που ο αργεντινός δικτάτορας ξόδευε εκατομμύρια για να διαφημιστεί η χώρα του μέσω του Μουντιάλ.

Η πολιτική επιρροή του καθεστώτος στη διοργάνωση του 1978 έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές και συγγραφείς. Παρόλο που η τότε Εθνική Αργεντινής είχε αδιαμφισβήτητα καλή ομάδα με αστέρια όπως ο Μάριο Κέμπες (πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 6 γκολ) και ο Ντάνιελ Πασαρέλα, στην φάση των ομίλων κόντρα στον αγώνα κόντρα στο Περού, το αποτέλεσμα 6-0 ήταν προϊόν μυστικής συμφωνίας μεταξύ του Βιδέλα και του τότε δικτάτορα του Περού, Φρανσίσκο Μπερμούδες.

Η οικοδέσποινα Αργεντινή ήθελε διαφορά τεσσάρων γκολ στον συγκεκριμένο αγώνα για να προκριθεί στον τελικό που θα της έδινε, τον πρώτο της τίτλο στη διοργάνωση και θα άφηνε εκτός τελικού τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent το 1995, λίγο καιρό μετά τον αγώνα κυκλοφόρησε η φήμη ότι για αντάλλαγμα στο Περού είχαν αποσταλεί από το στρατιωτικό καθεστώς του Βιδέλα 35.000 τόνοι σιτηρά και ίσως δωρεάν όπλα.


Πάντως, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για στημένο αγώνα, ήρθε το 2012 δια στόματος ενός πρώην γερουσιαστή του Περού, ο οποίος ονομάζεται Τζενάρο Λεντέσμα. Ο άλλοτε γερουσιαστής άναψε φωτιές ξανά σε όσους αργεντινούς πανηγύριζαν για την κατάκτηση του συγκεκριμένου παγκόσμιου Κυπέλλου από τη χώρα τους.

Όπως κατήγγειλε ο Λεντέσμα, το Περού δέχτηκε να «δώσει» τον αγώνα και ως αντάλλαγμα ο Βιδέλα θα φυλάκιζε 13 περουβιανούς πολιτικούς που διαφωνούσαν με τον Μπερμούδες και βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην Αργεντινή.

«Ο Βιδέλα είχε ανάγκη να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο η χώρα του για να καθαρίσει την άσχημη εικόνα που είχε η Αργεντινή σε όλο τον κόσμο. Οπότε δέχτηκε να συλλάβει και να βασανίσει αυτούς τους άνδρες μόνο στην περίπτωση που το Περού επέτρεπε στην εθνική ομάδα της χώρας του να θριαμβεύσει» αποκάλυψε ο Λεντέσμα.

Μερικά χρόνια μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο αργεντινός στράικερ Λεοπόλντο Λούκε, σύμφωνα με την irishexaminer.com, φέρεται να δήλωσε: «Απ’ όσα ξέρω μέχρι τώρα, δεν μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για εκείνη τη νίκη. Απλά δεν το κατάλαβα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν το κατάλαβαν. Εμείς απλά παίζαμε ποδόσφαιρο».

Φυσικά, οι αποκαλύψεις αλλά και οι θεωρίες συνωμοσίας για το συγκεκριμένο παιχνίδι, που έκανε την Αργεντινή να πανηγυρίσει το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν σταματούν εδώ.

Η διοργάνωση του 1978 αφενός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και αφετέρου αποδεικνύει πως το άθλημα χρησιμοποιήθηκε ως μέσο επιβολής προπαγάνδας από ένα απολυταρχικό καθεστώς.

Τα γκολ του αγώνα Αργεντινή Περού. Δύο τέρματα σημείωσε ο Μάριο Κέμπες (21',49') επίσης δύο ο Λεοπόλντο Λούκε (50',72΄), ένα γκολ έβαλε ο Ταραντίνι στο 43΄και ακόμα ένα ο Χάουσμαν το 67ο λεπτό.






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου