Οι πρώτοι κανόνες του ποδοσφαίρου


Στην αρχαία Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, την Κίνα και την Αυστραλία υπήρχαν παιχνίδια στα οποία οι παίχτες κλωτσούσαν τη μπάλα και θεωρούνται πρόγονοι του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Όμως, ο «βασιλιάς των σπορ» γεννήθηκε με τη μορφή που παρακολουθούμε σήμερα στο Μουντιάλ, στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, όταν ένα σύνολο από σωματεία επιχείρησαν να συμφωνήσουν σε κάποιους κοινούς κανόνες ώστε να μπορούν να αγωνιστούν μεταξύ τους.

Ο εξευγενισμός του αθλήματος όσον αφορά στα χτυπήματα και ο περιορισμός της χρήσης των χεριών οδήγησε ουσιαστικά σε διάσπαση των συλλόγων. Οι περισσότεροι διάλεξαν το ποδόσφαιρο και οι υπόλοιποι το ράγκμπυ.

Πότε δημιουργήθηκε το ποδόσφαιρο με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα;


Η σπίθα για την ανάπτυξη του παιχνιδιού γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1863, όταν εκπρόσωποι από δεκάδες σχολεία και συλλόγους συναντήθηκαν στην ταβέρνα «Freemasons» στο Λονδίνο για να σχηματίσουν την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο κανόνων με βάση τους οποίους θα μπορούσαν να παίξουν. Οι ομάδες που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση ήταν: Barnes, War Office, Crusaders, Forest (Leytonstone), No Names (Kilburn), Crystal Palace, Blackheath, Kensington School, Perceval House (Blackheath), Surbiton, Blackheath Proprietory School και Charterhouse.

Τι είχε προηγηθεί;


Πρόδρομος του ποδοσφαίρου με τη σημερινή μορφή, θεωρείται το «ποδόσφαιρο όχλου» του Μεσαίωνα, στο οποίο μεγάλες ομάδες των ανδρών αγωνίζονταν να μετακινήσουν μια μπάλα από τη μια άκρη του χωριού στην άλλη. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, διοργανώνονταν αγώνες με συγκεκριμένους κανόνες στα δημόσια σχολεία. Ωστόσο, κάθε σχολείο είχε το δικό του κώδικα, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στη διεξαγωγή παιχνιδιών μεταξύ τους. Οι βασικές διαφορές αφορούσαν δυο σημεία. Πρώτον κατά πόσο επιτρεπόταν η χρήση των χεριών και δεύτερο θέμα ήταν αν επιτρεπόταν να κλωτσήσεις τον αντίπαλο στο «καλάμι», όπως γινόταν το μεσαίωνα.

Τι αποφασίστηκε το 1863


Οι συνδαιτημόνες στη συνάντηση του Λονδίνου κατέληξαν σε 14 κανόνες. Μεταξύ αυτών ήταν το μήκος του γηπέδου, το μέγεθος της εστίας και ένας πρώιμος κανόνας οφσάιντ. Ο αριθμός των παικτών σε μια ομάδα δεν διευκρινίστηκε και ήταν δυνατό να καθοριστεί με αμοιβαία συμφωνία, όπως στο αυστραλιανό ράγκμπυ. Η κλωτσιά στο καλάμι (hacking) απαγορεύτηκε, απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση του Blackheath Club, τα μέλη του οποίου έκαναν πορεία διαμαρτυρίας!

Πώς αναπτύχθηκε το παιχνίδι;


Η πρώτη ποδοσφαιρική διοργάνωση ήταν το κύπελλο (Football Association Challenge Cup) που διοργανώθηκε τη σεζόν 1871/72. Το κοινό έδειξε μεγάλη ανταπόκριση και το 1888 διοργανώθηκε η FootballLeague στη βόρεια και κεντρική Αγγλία.

Το πρώτο διεθνές παιχνίδι


Την περίοδο μεταξύ 1870 και 1872 έγιναν παιχνίδια ανάμεσα σε ομάδες από περιοχές της Αγγλίας ενώ αγωνίστηκαν και Σκωτσέζοι. Όμως το πρώτο επίσημο διεθνές παιχνίδι έγινε το 1872 στη Σκωτία σε γήπεδο κρίκετ, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα, μπροστά σε 4.000 θεατές. Το παιχνίδι έληξε 0-0 με τους Σκωτσέζους να πλησιάζουν στη νίκη, όταν η μπάλα προσγειώθηκε στην ταινία, που αργότερα αντικαταστάθηκε από το οριζόντιο δοκάρι.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου