Kowloon Walled City: Η εντυπωσιακή ιστορία της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης του κόσμου


Γνωστή και ως «πόλη της αναρχίας», η Kowloon Walled City είναι ίσως η πιο... περίεργη πόλη που υπήρξε ποτέ. Το πιο πυκνοκατοικημένο αστικό τοπίο στην ανθρώπινη ιστορία φιλοξενούσε 50.000 κατοίκους μέσα σε μόλις 28.000 τετραγωνικά μέτρα. Το μόνο που μπορούσε να αντικρίσει κανείς στη «πόλη» του Χονγκ Κονγκ ήταν επιβλητικές και πανύψηλες πολυκατοικίες που δημιουργούσαν ένα άναρχο, ανομοιόμορφο και άσχημο τοπίο.

Το συγκεκριμένο κομμάτι γης ξεκίνησε ως κινέζικο στρατιωτικό φυλάκιο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο από το 1898 και μετά μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη», όταν οι Βρετανοί μίσθωσαν το Χονγκ Κονγκ. Η περιοχή ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και λίγα χρόνια μετά το πέρας του πολέμου έγινε καταφύγιο για εκατοντάδες πρόσφυγες. Ωστόσο, ούτε οι Βρετανοί αλλά ούτε και οι Κινέζοι παρενέβησαν ποτέ και έτσι άρχισε να δομείται μια πόλη από το απόλυτο μηδέν.

Μέσα στα επόμενα χρόνια είχαν δημιουργηθεί περίπου 300 πολυκατοικίες, που έμοιαζαν περισσότερο με πύργους, οι οποίες «ύφαναν» ένα πυκνό και άναρχο πολεοδομικό συγκρότημα. Η πλήρης έλλειψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού οδήγησε σε φρικτά αποτελέσματα. Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούσαν περίπου 3,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης γίνονταν ολοένα και πιο άθλιες από άποψη υγιεινής και όχι μόνο.

Το μπέρδεμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Βρετανίας και Κίνας δημιούργησε ένα νομικό κενό και έτσι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί καμία αρχή. Η περιοχή γρήγορα έγινε δίκτυο παρανόμων και χώρος υποδοχής φυγάδων. Η μόνη λύση για τα αμέτρητα προβλήματα της Kowloon Walled City μπορούσε να έρθει μέσω της αυτοοργάνωσης. Παρόλο που στην πόλη δεν υπήρχε ίχνος αστυνόμευσης, οι κάτοικοι άρχισαν να κάνουν σταθερά βήματα ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

Χωρίς να περάσει πολύς καιρός, η πόλη μετατράπηκε σε μοντέλο ανθρώπινης συνεργασίας. Οι κάτοικοι διέθεταν τους κανόνες συμβίωσης, την ίδια στιγμή που είχαν συλλάβει και μια σειρά από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Χτίστηκαν σχολεία, η αγορά της πόλης άρχισε να ανθίζει, οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες των κατοίκων ολοένα και βελτίωναν την πόλη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η κοινωνία της Kowloon Walled City θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ανταλλακτική.

Σύντομα όμως η πόλη άρχισε να... παίρνει πάλι την κάτω βόλτα. Η κινέζικη μαφία έκανε την εμφάνιση της στην περιοχή, η εγκληματικότητα αυξήθηκε και αρκετοί άρχισαν να την χαρακτηρίζουν ως «η πόλη του σκότους». Σταδιακά, οι κάτοικοι της άρχισαν να την εγκαταλείπουν με αποτέλεσμα μέσα στη δεκαετία του 1980 η πόλη να μετατραπεί σε «πόλη-φάντασμα».

Το οριστικό τέλος για την Kowloon Walled City ήρθε το 1993, όταν και όλα τα κτίρια της κατεδαφίστηκαν. Πλέον, στη θέση της «πόλης του σκότους» βρίσκεται ένα όμορφο πάρκο, αφού η κινεζική κυβέρνηση δαπάνησε πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπλαση της περιοχής. Το μόνο που απέμεινε να θυμίζει την ύπαρξη αυτής της... ιδιόμορφης πόλης είναι ένα μπρούτζινο ομοίωμα.

Δείτε φωτογραφίες από την εντυπωσιακή Kowloon Walled City στο Χονγκ Κονγκ:















Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου