Η σφαγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου


Πριν από λίγες μέρες, στις 18 Ιουνίου, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ημέρας που έμεινε γνωστή ως «η σφαγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Τι σχέση όμως μπορεί να έχει μια τραγωδία σε μια επαρχιακή παμπ της Βορείου Ιρλανδίας με τη γιορτή του ποδοσφαίρου;

Εκείνο το απόγευμα ο «Green Army», η εθνική Ιρλανδίας του Τζάκι Τσάρλτον μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες που παραληρούσαν στις εξέδρες του «Τζάιαντς» στη Νέα Υόρκη έβλεπαν την ομάδα τους να αγωνίζεται στο Μουντιάλ των ΗΠΑ κόντρα στους Ιταλούς.

Το γκολ του Ρέι Χάουτον στο 11` είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους «πράσινους» κάνοντας τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Άλμπερτ Ρέινολντς, που παρακολουθούσε από την εξέδρα να σηκωθεί πολλές φορές από τη θέση του για να χειροκροτήσει.

Την ίδια περίοδο ο Μπιλ Κλίντον είχε αποφασίσει να παράσχει βίζα στον ηγέτη του IRA, Τζέρι Άνταμς, και η ειρηνευτική διαδικασία στην ταραγμένη Βόρειο Ιρλανδία βάδιζε από το καλό στο καλύτερο, δίνοντας την ελπίδα σε όλους πως η αιματοχυσία των προηγουμένων 25 ετών, επιτέλους θα τελείωνε.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ίδια στιγμή, στην παμπ «Heights Bar» στο Λόουνισλαντ της Β.Ιρλανδίας, γνωστό στέκι Καθολικών, οι πελάτες ήταν καρφωμένοι στις τηλεοράσεις τους και παρακολουθούσαν με αγωνία το ματς.

Κανείς δεν πρόσεξε λίγο μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου δύο μασκοφόρους με όπλα που μπήκαν στην παμπ και άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 6 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 5…

Οι δολοφόνοι παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ήταν μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ulster Volunteer Force (UVF). Η τραγωδία θεωρήθηκε πως ήταν αντίποινα για τη δολοφονία 5 μελών του UVF δυο μέρες πριν από τον Irish National Liberation Army (INLA), σε ένα φαύλο κύκλο αίματος που ταλάνιζε τη Βρετανία για δεκαετίες.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε σοκ και αποτροπιασμό σε Καθολικούς και Προτεστάντες και εν τέλει οδήγησε στην κατάπαυση του πυρός λίγες εβδομάδες μετά, αλλά τα «πώς» και τα «γιατί» παραμένουν ανεξιχνίαστα έως και σήμερα. Συνολικά 16 άτομα συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν όμως κανείς δεν καταδικάστηκε.

Οι οικογένειες των θυμάτων κατηγόρησαν την τοπική αστυνομία για παραποίηση στοιχείων και έλλειψη συνεργασίας με τις βρετανικές αρχές, ψάχνοντας μέχρι και σήμερα δικαίωση.

Η ΠΟ της Ιρλανδίας τίμησε τα θύματα της επίθεσης 18 χρόνια μετά στο ματς των Ιρλανδών με την Ιταλία στο EURO 2012, με τους παίκτες να φορούν μαύρα περιβραχιόνια εις μνήμη των θυμάτων ενός παράλογου πολέμου…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου