NASA: Διαδραστικός 3D χάρτης μας ξεναγεί στον πλανήτη Άρη!


Απολαύστε ένα εικονικό ταξίδι στον πλανήτη Άρη από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας μέσω του 3D χάρτη της NASA! Ο διαδραστικός αυτός χάρτης είναι τόσο λεπτομερής που καλύπτει περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη σε κάθε pixel, φανταστείτε κάτι σαν το Google Earth αλλά για τον Άρη!

Η NASA δημιούργησε έναν λεπτομερές 3D χάρτη και για πρώτη φορα μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ένα εικονικό ταξίδι στον Άρη, ο λόγος για τον διαδραστικό χάρτη Global CTX Mosaic που περιλαμβάνει πάνω 110.000 εικόνες του κόκκινου πλανήτη που έχουν ληφθεί από την Context Camera του Mars Reconnaissance Orbiter.

Ο Global CTX Mosaic είναι τόσο λεπτομερής που καλύπτει περίπου 25 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του Άρη σε κάθε pixel. Εν ολίγης εάν ο χάρτης επρόκειτο να εκτυπωθεί, η εικόνα των 5,7 τρισεκατομμυρίων pixel (5,7 Terapixel) θα ήταν μεγαλύτερη από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου! Η ομάδα της NASA ανέπτυξε τον χάρτη σε μια περίοδο έξι ετών, συρράπτοντας πανω 110.000 εικόνες του Άρη oι περισσότερες από τις οποίες τοποθετήθηκαν μέσω αλγόριθμου, αλλά 13.000 εικόνες προστέθηκαν στον χάρτη από τους ίδιους τους ερευνητές, η διαστημική εταιρεία σε ανάρτηση της για τον διαδραστικό χάρτη αναφέρει ότι είναι "η υψηλότερης ανάλυσης παγκόσμια εικόνα του κόκκινου πλανήτη που έχει δημιουργηθεί ποτέ".

Ο χάρτης είναι εξαιρετικά εύκολος στη χρήση του, πατήστε πάνω στο παρακάτω σύνδεσμο και ανοίξτε τον χάρτη από έναν browser, στη συνέχεια κάντε κλικ για να εξερευνήσετε διάφορες περιοχές του πλανήτη και κάνοντας μεγέθυνση θα δείτε ολες τις λεπτομέρειες. Υπάρχουν ακόμη και καρτέλες για να κλικάρετε με το ποντίκι σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως ο κρατήρας Jezero, όπου το όχημα Perseverance της NASA βρίσκεται αυτή τη στιγμή, και το Olympus Mons, το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα. Το πόσο γρήγορα θα φορτώνονται οι εικόνες εξαρτάται από την υπολογιστική ισχύ και την ταχύτητα της σύνδεσης σας.





Δείτε την ανάρτηση της NASA: 








ΠΗΓΗ 1
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου