Μανουέλ Γκαρίντσα: Ενας αυτοκαταστροφικός θρύλος


Ο Μανουέλ Φρανσίσκο Ντος Σάντος ή κατά κόσμο Γκαρίντσα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του πλανήτη τον αιώνα που μας πέρασε «έφυγε» στις 20 Ιανουαρίου του 1983 νικημένος από το μεγάλο του εθισμό για το ποτό.

Η ζωή του καλύτερου ντριμπλέρ που φάνηκε ποτέ στα γήπεδα όλου του κόσμου μοιάζει με παραμύθι. Παιδί φτωχής και πολυμελούς οικογένειας κούτσαινε μικρός καθώς το ένα του πόδι ήταν πιό κοντό από το άλλο. Αιτία η πολυομελίδα που υπέφερε μικρός και τον χτύπησε στα κάτω άκρα. Οι κινήσεις του, όμως, μέσα στο γήπεδο θύμιζαν ένα πουλί που λέγεται «Γκαρίντσα» κι εκεί οφείλει το όνομα που τον έκανε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο το ταλέντο που του δόθηκε απλόχερα από τον «ποδοσφαιρικό» Θεό, δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρο λόγω των προβλημάτων συμπεριφοράς και αλκοολισμού του Γκαρίντσα. Καθ’όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του έπινε αλκοόλ ενώ είχε και αρκετές φορές ανάμιξη σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, καυγάδες και συλλήψεις

Γεννήθηκε στο Πάου Γκράντε. Αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του που ήταν νυχτοφύλακας. Το ποδόσφαιρο ήταν η μόνη διέξοδος από τη μιζέρια.Μπορεί να ήταν φαντεζί παίκτης, αλλά δεν συνήθιζε να σκοράρει. Του άρεσε να δίνει τις ασίστ.Στις 18 Σεπτεμβρίου 1955 έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική ομάδα, στο Πρωτάθλημα της Νότιας Αμερικής, στο ματς με τη Χιλή.

Τον Ιούνιο του 1958 δεν έπαιξε στους δύο πρώτους αγώνες του Μουντιάλ. Οι συμπαίκτες του παρακαλούσαν τον Φεόλα, τον προπονητή της Εθνικής να του δώσει μια ευκαιρία Δεν το μετάνοιωσε. Στον τελικό με την Σουηδία σημείωσε τα δύο πρώτα γκολ.

Το 1962 του ζήτησαν να καλύψει τη θέση του τραυματία Πελέ. Δέχτηκε. Ηταν από τους βασικούς συντελεστές της επανάληψης του θριάμβου.Κι από εκεί αρχίζουν τα δύσκολα.

Το 1963 υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατό. Μένει έξω από τα γήπεδα και διαλύει την οικογενειά του. Ο δεσμός του με την τραγουδίστρια της Σάμπα Ελσα Σοάρες έκανε πάταγο σε όλη τη χώρα. Ανάλογα προβλήματα είχε και με την εφορία. Αποκαλύφθηκε ότι έκρυβε ποσά που έπαιρνε από την ομάδα του.

Το 1966 είναι μαζί με τη «σελεσάο» για να υπερασπίσει τον παγκόσμιο τίτλο που έχει μείνει οκτώ χρόνια στην πατρίδα του. Μετά την ήττα από την Ουγγαρία ακούει τα μύρια όσα από τους συμπατριώτες του. Κάποιος έπρεπε να πληρώσει τα σπασμένα της αποτυχίας.

Δύο χρόνια αργότερα καταλαβαίνει ότι το κλίμα στην Κορίνθιανς δεν τον... σηκώνει. Δεν είναι πιά ο παλιός αέρινος φορ. Αρχισε να αλλάζει τις ομάδες σαν τα πουκάμισσα. Πήγε στη Φλαμένγκο, αναζήτησε την τύχη του στο εξωτερικό. Από την Κολομβία ήρθε στην Ευρώπη. Τίποτε πιά δεν ήταν όπως πριν. Το κουρασμένο του κορμί από τους διαδοχικούς τραυματισμούς είχε ένα ακόμη πρόβλημα. Είχε εθιστεί στο αλκοόλ. Η Ελσα Σοάρες τον εγκατέλειψε κι όλα έγιναν χειρότερα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 είναι μόνος, φτωχός και μελαγχολικός. Οι παλιοί τους συμπαίκτες για να τον βοηθήσουν διοργάνωσαν ένα φιλικό παιχνίδι στο Μαρακανά.

Στις 20 Ιανουαρίου 1983 ένας νοσοκόμος στο ιατρείο που μεταφέρθηκε το πτώμα ενός άγνωστου άνδρα που βρέθηκε νεκρός στν δρόμο αναγνώρισε τον άνθρωπο – θρύλο. Τη χαρά του λαού όπως τον φώναζαν. Ο «Alergia do povo» είχε βρεί την ηρεμία στην γειτονιά των Αγγέλων. Αυτός, ένας διάβολος της μπάλας που η ίδια η ζωή του έκανε το σκληρότερο τάκλιν..

Ο άνθρωπος, ο οποίος σε αντίθεση με τον Πελέ, συγκρούστηκε με το κατεστημένο. Ο ποδοσφαιριστής που ήταν ακριβώς αντίθετο από το πρότυπο επαγγελματία που ήταν ο Πελέ. Αυτός για τον οποίο οι συμπατριώτες τους λένε: «Τον Πελέ ο κόσμος τον σέβεται. Τον Γκαρίντσα τον λάτρευε».

Ο Γκαρίντσα σε αριθμούς
Πλήρες όνομα: Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος (ΓΚΑΡΙΝΤΣΑ)
Εθνικότητα: Βραζιλιάνος
Θέση: Δεξιός ακραίος κυνηγός
Γεννήθηκε: 28 Οκτωβρίου 1933, Πάου Γκράντε
Πέθανε: 20 Ιανουαρίου 1983
Ύψος: 1.73μ. – Βάρος: 69 κ.
Διεθνής: 50 (1955-67)
Γκολ: 14

Ομάδες:
1948-52: Πάου Γκράντε
1953-65: Μποταφόγκο
1966-68: Κορίνθιανς
1968: Μπαρανγκουίλα (Κολομβία)
1969, Φλαμένγκο
1970-71: Τορβαγιανίτσα (Ιταλία)
1971-72, Ρεντ Σταρ Παρίς (Γαλλία)
1972: Ολάρια 1972

Τίτλοι:
Πρωτάθλημα Καριόκα 3: 1957, 1961, 1962 (Μποταφόγκο),
Πρωτάθλημα Ρίο - Σάο Πάουλο 1:1962 (Μποταφόγκο)

Συμμετοχές σε Μουντιάλ
1958 (1η): 4 αγώνες
1962 (1η): 6 αγώνες, 4 γκολ
1966 (11η): 2 αγώνες, 1 γκολ



"Here rests in peace the one who was the Joy of the People"

Mané Garrincha.












ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου