Μουντιάλ 1982: Στη σκιά του πολέμου των Φόλκλαντς


Στις 2 Απριλίου του 1982 η στρατιωτική χούντα της Αργεντινής επεμβαίνει στα νησιά των Φόλκλαντς που βρίσκονταν φυσικά υπό βρετανική κατοχή. Η αναταραχή μεταξύ των δύο δυνάμεων που ακολουθεί είναι γνωστή, όχι όμως μέχρι και σήμερα το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διαμάχη λίγο έλειψε να επηρεάσει την ομαλή διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 στην Ισπανία.

Όπως αποκαλύπτουν επίσημα έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από το BBC, η βρετανική κυβέρνηση της Θάτσερ εκείνη την εποχή, είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να αποσύρει τις Εθνικές Ομάδες της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που θα συμμετείχαν στη διοργάνωση, καθώς φαινόταν πως αρκετοί παίκτες αισθάνονταν αρκετά ενοχλημένοι με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν την Αργεντινή σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση εν μέσω εχθροπραξιών.

Ο υπουργός αθλητισμού της Βρετανίας στις αρχές της δεκαετίας του 80ʼ, Νιλ ΜακΦάρλαν, σε γράμμα του προς την πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ είχε υποστηρίξει πως «δεν θα πρέπει να λάβει χώρα καμία αναμέτρηση μεταξύ βρετανικών και αργεντίνικων ομάδων είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο τόσο σε βρετανικό όσο και σε αργεντίνικο έδαφος».

Ωστόσο σε δεύτερή του επιστολή προς τη Θάτσερ, ο ΜακΦάρλαν, ενόψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας, υποστήριξε πως αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και στο Μουντιάλ που επρόκειτο να διεξαχθεί με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Θάτσερ να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρει κάθε βρετανική Εθνική Ομάδα από τη διοργάνωση.

Ωστόσο αυτή η σκέψη μετά από μερικές μέρες έχασε κάθε δυναμική εξαιτίας πιέσεων προς τη Θάτσερ και κυρίως από την πλευρά του γραμματέα της κυβέρνησής της, Ρόμπερτ Άρμστρονγκ. Η αγγλική κυβέρνηση ήδη από την έναρξη του πολέμου είχε κατηγορήσει την Αργεντινή ότι αυτή προκάλεσε τις αναταραχές με την στρατιωτική επέμβαση που είχε διαπράξει. Φαινομενικά η αλήθεια ήταν ακριβώς αυτή, ωστόσο κανείς δεν ανέφερε πως στα συγκεκριμένα νησιά η βρετανική κατοχή ήταν ουσιαστικά παράνομη εξαιτίας μίας παλιότερης επέμβασης των Βρετανών κατά τη διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας τους.

Όπως και να έχει η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τα νώτα της, άλλαξε γνώμη, αποφασίζοντας τη συμμετοχή των Εθνικών ομάδων της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στη διοργάνωση, καθώς όπως σκέφτηκαν «μία ενδεχόμενη απόσυρσή τους θα έδινε το δικαίωμα στην Αργεντινή να το χρησιμοποιήσει σαν προπαγάνδα εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».

Έτσι και οι τρεις ομάδες πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 με τη διοργάνωση να μην παρεμποδίζεται τελικώς από πολιτικά παιχνίδια εν μέσω πολεμικών ταραχών στα νησιά Φόλκλαντς στη νότια πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο παρά τη συμμετοχή τους καμία από τις τρεις δεν αντιμετώπισε την Αργεντινή. Η Σκωτία βγήκε εκτός από την πρώτη φάση, ενώ Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία δεν προχώρησαν μετά το δεύτερο γύρο. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, με τη λήξη των εχθροπραξιών, οι περιορισμοί των αναμετρήσεων μεταξύ των βρετανικών και των αργεντίνικων συλλόγων θα έπαυαν να ισχύουν.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου