Ζωγράφος έβαλε τέφρα από κρεματόριο ναζιστικού στρατοπέδου σε πίνακές του


Μια μακάβρια περίπτωση απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη σε Πολωνία και Σουηδία, καθώς ο Σουηδός ζωγράφος, Καρλ Μίχαελ φον Χάουσβολφ υποστήριξε ότι έχει χρησιμοποιήσει τέφρα από κλίβανο κρεματορίου του στρατοπέδου Μάιντανεκ σε υδατογραφίες του.

Ο ζωγράφος είχε εκθέσει τον περασμένο Δεκέμβριο σε γκαλερί στο Λούντ της Σουηδίας μία σειρά από υδατογραφίες που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, εκτέλεσε χρησιμοποιώντας στάχτες διαλυμένες σε νερό, τις οποίες είχε συλλέξει το 1989 από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μάιντανεκ στην Πολωνία.

Το έργο, που αποτελείται από κάθετες πινελιές σε ένα τετράγωνο, ανακαλεί κατά τον ίδιο «τους ανθρώπους που βασανίσθηκαν, μαρτύρησαν, δολοφονήθηκαν από συνανθρώπους τους κατά τη διάρκεια ενός από τους πιο αδυσώπητους πολέμους στον 20ό αιώνα», σύμφωνα με την εξήγηση που παραθέτει στην ιστοσελίδα της γκαλερί ο ίδιος ο φον Χάουσβολφ.

Η έκθεση σταμάτησε μετά το κύμα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε το γεγονός αυτό στην εβραϊκή κοινότητα του Μάλμε και κατόπιν παρέμβασης του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ.

Επειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ιδιώτης για παραβίαση ανάπαυσης νεκρών ο εισαγγελέας την πολωνικής πόλη Λούμπλιν διέταξε έρευαν για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει πιθανή βεβήλωση ή κλοπή ανθρώπινων λειψάνων ή τάφων, αδικήματα που στην Πολωνία επισύρουν κάθειρξη έως και οκτώ ετών. Το διάστημα της παραγραφής τέτοιων αδικημάτων ανέρχεται το ανώτερο σε 15 έτη, αναλόγως με τη βαρύτητα της πράξης.

«Πρόκειται να απευθυνθούμε στη σουηδική δικαιοσύνη προκειμένου να ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες της έρευνας αυτής», τόνισε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Λούμπλιν.

Το κολαστήριο του Μάιντανεκ είχε εγκατασταθεί κοντά στο Λούμπλιν το 1941 και είχε λειτουργήσει μέχρι το 1944. Υπολογίζεται πως 80.000 κρατούμενοί του, εκ των οποίων οι 60.000 ήσαν Εβραίοι, δολοφονήθηκαν από τους Ναζί, είτε καταλήγοντας στους θαλάμους αερίων, είτε εκτελέσθηκαν, ή αποδεκατίσθηκαν από την πείνα, τις ασθένειες και τις κακουχίες στα καταναγκαστικά έργα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου