Τα μυστικά της λίμνης Βοστόκ θα αποκαλυφθούν περίπου σε δύο χρόνια


Σύμφωνα με το διαδικτυακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «The voice of Russia», Ρώσοι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε ένα-δυο χρόνια θα κατορθώσουν να αντλήσουν νερό που δεν έχει παγώσει από το πάτο της αρχαίας λίμνης Βοστόκ στην Ανταρκτική και επομένως θα είναι δυνατό να αποδειχθεί το σπάνιο οικοσύστημα που υπάρχει στο βυθό της.

Προς το παρόν, από το πηγάδι των τεσσάρων χιλιομέτρων οι επιστήμονες αντλούν μόνο πάγο, καθότι το νερό, μέχρι να μεταγγιστεί από τη λίμνη παγώνει στη διαδρομή και δεν δύναται να ελεγχθεί για μικροοργανισμούς.

Όμως, οι Ρώσοι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι στα βάθη της λίμνης υπάρχει ζωή, καθόσον η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλότερη εκεί. Τώρα είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μια νέα τεχνολογία άντλησης του νερού, ώστε να είναι «ζωντανό» όταν ανυψώνεται στην επιφάνεια. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατό να εξαχθούν μικροβιολογικά συμπεράσματα. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί νωρίτερα από δύο χρόνια.
Στην ομάδα της ρωσικής αποστολής στη λίμνη Βοστόκ εργάζονται και επιστήμονες άλλων χωρών, καθώς τα αποτελέσματα των κοινών μελετών είναι κατά κανόνα πιο ακριβή, όπως επεσήμανε ο υποδιευθυντής του Επιστημονικού-Ερευνητικού Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Αλεξάντρ Ντανίλοφ.

Οι φετινές εργασίες θα διαρκέσουν σχεδόν ένα μήνα, μέχρι να διακοπούν λόγω της ενίσχυσης του παγετού και την πάροδο της καλοκαιρινής περιόδου των -40 βαθμών Κελσίου στην Ανταρκτική.

Οι επιστήμονες αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους το Μάιο, επιβαίνοντας στο επιστημονικό-ερευνητικό πλοίο «Ακαδημαϊκός Φιόντοροφ». Τα νέα δείγματα πάγου που θα μεταφέρουν, θα αναλυθούν και αυτά στα εργαστήρια της Αγίας Πετρούπολης.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου