Χημικό νέφος πάνω από τη Γαλλία και την Αγγλία


Έντονης δυσφορία σε χιλιάδες κατοίκους στη βόρεια Γαλλία, αλλά και στη νότια Αγγλία έχει προκληθεί από τη διαρροή αερίου από χημικό εργοστάσιο στη Ρουέν της Γαλλίας.

Η διαρροή συνέβη τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις θυγατρικής εταιρίας αμερικανικής χημικής βιομηχανίας 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Παρισιού. Οι άνεμοι διέσπειραν το σύννεφο του αερίου σε όλη τη βόρεια Γαλλία και το βράδυ πέρασε τη Μάγχη και έφτασε στη νότια Αγγλία το πρωί της Τρίτης.

Η διαρροή του δύσοσμου αερίου εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στον κόσμο, από την Νορμανδία και το Παρίσι ως την νότια Αγγλία, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των αρχών και την διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου από χθες το βράδυ.

Το εκλυθέν αέριο έχει χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά "χαλασμένου αυγού" και χρησιμοποιείται στην παραγωγή αρωματοποίησης άοσμων ουσιών. Αν και οι γαλλικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι το νέφος δεν είναι τοξικό και δεν εγκυμονεί κινδύνους για την δημόσια υγεία, εν τούτοις χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει παράπονα για ναυτία και πονοκεφάλους.

"Οι κρατικές αρχές μετέβησαν αμέσως στην περιοχή και από χθες το βράδυ ελήφθη νομαρχιακή απόφαση για να σταματήσει η λειτουργία του συνόλου της επιχείρησης", επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι Γάλλοι υπουργοί Οικολογίας και Εσωτερικών, Ντελφίν Μπαθό και Μανουέλ Βαλς.

Η διαρροή σημειώθηκε χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης Lubrizol, περίπου 110 χιλιόμετρα δυτικά του Παρισιού, έπειτα από μια απρόβλεπτη χημική αντίδραση που έγινε σε ένα ντεπόζιτο μερκαπτάνης. Το αέριο μερκαπτάνης χρησιμοποιείται για να δίνει οσμή στο φυσικό αέριο προκειμένου να εντοπίζονται διαρροές και να αποφεύγονται ατυχήματα.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για αποπνικτική ατμόσφαιρα

"Είναι μια φρίκη, πίστευα ότι είχα κλειστεί μέσα σε ένα γκαζάκι", δήλωσε η Ναταλί, μια μητέρα το σπίτι της οποίας βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο. Η Μανόν, μια φοιτήτρια, βρισκόταν στον κινηματογράφο στο κέντρο της Ρουέν όταν μύρισε "μια δυσώδη οσμή", "κλούβια αυγά", να απλώνεται μέσα στην αίθουσα. Ο Κριστόφ, στέλεχος στον δημόσιο τομέα, είπε ότι αισθάνθηκε ενόχληση στον λαιμό και πονοκέφαλο χθες το βράδυ ενώ τα μάτια του δάκρυζαν.

Οι γαλλικές αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο λέγοντας ότι το αέριο αυτό δεν είναι τοξικό και ότι αυτό που διέρρευσε είναι "πολύ μικρής πυκνότητας".

Ωστόσο η νομαρχία του Σεν-Μαριτίμ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει σε λειτουργία ένα ειδικό σχέδιο επέμβασης, το οποίο είχε ως πρώτη συνέπεια την ακύρωση ενός αγώνα ποδοσφαίρου για το Γαλλικό Κύπελλο που προβλεπόταν να διεξαχθεί απόψε.

"Δεν θα θέλαμε να βρεθούμε με 10.000 θεατές σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο χωρίς καμία δυνατότητα να τους περιορίσουμε ή να τους απομακρύνουμε αν παραστεί ανάγκη", δήλωσε η Φλοράνς Γκουάς, διευθύντρια του νομαρχιακού συμβουλίου του Σεν-Μαριτίμ.

Η υπουργός Οικολογίας Μπαθό αναχώρησε εκτάκτως από το Βερολίνο, όπου μετείχε σε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, για να επισκεφθεί την περιοχή.Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι άνεμοι μετέφεραν το δύσοσμο αέριο και στους δρόμους του Παρισιού, όπου σήμερα την αυγή μπορούσε κανείς ακόμη να το μυρίσει.

Το δύσοσμο αέριο διέσχισε επίσης την Μάγχη και η αστυνομία του Σάσεξ, στη νότια Αγγλία, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τηλεφωνικές κλήσεις από κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονταν για μια "μυρωδιά αερίου". Η αστυνομία του Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, δέχθηκε και αυτή έναν "μεγάλο αριθμό κλήσεων".


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου