Andy Van der Meyde: Το κακό παιδί


“Η σκληρή δουλειά πάντοτε θα ξεπερνά το φυσικό ταλέντο, όταν το φυσικό ταλέντο δεν δουλεύει όσο σκληρά θα έπρεπε”. Η παραπάνω φράση είναι μια από τις γνωστές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, η οποία συνοψίζει εν πολλοίς και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο ο Σκωτσέζος τεχνικός.

Οι περισσότεροι από εκείνους που ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με το άθλημα δύσκολα θα διαφωνήσουν με την εγκυρότητα της παραπάνω φράσης, ενώ όλοι λίγο πολύ θυμούνται τουλάχιστον μια περίπτωση ποδοσφαιριστή που χαράμισε το ταλέντο του. Κάποιοι ποδοσφαιριστές είδαν το χρόνο να τους προσπερνάει χωρίς να κάνουν καριέρα επειδή δεν είχαν την όρεξη να εργαστούν στους απαιτούμενους ρυθμούς, ενώ άλλοι βρήκαν πιο δελεαστικές τις καταχρήσεις από μια λαμπρή καριέρα ως αθλητές.

Σε αυτή την κατηγορία ποδοσφαιριστών ανήκει και ο Άντι Φαν ντερ Μέιντε, ο οποίος στα εγγόνια του θα εξιστορεί ιστορίες για τα εξωγηπεδικά του καμώματα μιας και οι αναμνήσεις εντός των τεσσάρων γραμμών θα είναι λιγοστές.

Την ενδιαφέρουσα ιστορία του 34χρονου πλέον Ολλανδού ανέδειξε στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό When Saturday Comes με αφορμή την κυκλοφορία της βιογραφίας του τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο Φαν ντερ Μέιντε άφησε τον Άγιαξ για την Ιντερ το 2003, όταν ήταν 24 ετών και θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους εξτρέμ της γενιάς του. Δύο χρόνια μετά η θέση του στον ιταλικό σύλλογο ήταν δυσμενής έχοντας φτάσει στο σημείο να είναι ανεπιθύμητος.

Εκείνο το καλοκαίρι είχαν λάβει χώρα συζητήσεις με τη Μονακό, οι οποίες δεν ευδοκίμησαν κυρίως επειδή το πριγκιπάτο δεν μπορούσε να του βρει ένα στάβλο για τα 11 άλογα και τη μια καμήλα που κρατούσε η γυναίκα του κοντά στο Μιλάνο. Ο γαλλικός σύλλογος του πρότεινε να μένει έξω από το Μόντε Κάρλο όπου θα ήταν εύκολο να βρει χώρο να στεγάσει τα άλογα, όμως αυτό θα σήμαινε πως θα έχανε τα προνόμια που προσφέρει το Πριγκιπάτο όσον αφορά τη φορολογία.

Η συγκεκριμένη πρόταση δεν άρεσε στον Ολλανδό ποδοσφαιριστή, ο οποίος μετά από λίγο διάστημα βρέθηκε στο Μέρσεισάιντ για να συζητήσει με την Έβερτον. Ο Ντέιβιντ Μόγιες ήταν εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες του Φαν ντερ Μέιντε και πίστευε πως θα μπορούσε να βοηθήσει το σύλλογο να προχωρήσει στο Champions League.

Η ομάδα του Λίβερπουλ αποκλείστηκε όμως στον τελευταίο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης λίγες μέρες πριν κλείσει η συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή για τετραετές συμβόλαιο. Τα εννιά εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του σημαίνει πως μέχρι και σήμερα παραμένει η πέμπτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Για απόσβεση των χρημάτων ούτε λόγος μιας και ο Ολλανδός έπαιξε δέκα παιχνίδια στην πρώτη του σεζόν και άλλα δέκα τις επόμενες τρεις σεζόν. Εκείνος πάντως ισχυρίζεται πως οι πιστοί οπαδοί της Έβερτον θα τον μνημονεύουν για την τελική του πάσα στον ημιτελικό του FA Cup απέναντι στη Λίβερπουλ το 2009.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Εβερτόνιανς θα δυσκολευτούν πολύ για να θυμηθούν κάτι άλλο από αυτό το στιγμιότυπο αν και η παραμονή του στην πόλη ήταν περιπετειώδης.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα 8 εκατομμύρια ευρώ που κέρδισε από τον μισθό του επενδύθηκε στην τοπική οικονομία μέσω της αγοράς πολυτελών ακινήτων, αυτοκινήτων, φουσκωμένων λογαριασμών σε νυχτερινά κέντρα και ναρκωτικών.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει και το γεγονός πως ο πατέρας του είχε πρόβλημα αλκοολισμού, ενώ παράλληλα ήταν εθισμένος στον τζόγο ίσως μπορεί να δώσει μια εξήγηση.

Ο Φαν ντερ Μέιντε εμφάνισε και ο ίδιος προβλήματα αλκοολισμού και ξεκίνησε να έχει εξωσυζυγικές σχέσεις. Η γυναίκα του το έμαθε μετά από πέντε χρόνια και αφού χρειάστηκε να προσλάβει ντετέκτιβ ο οποίος ακολουθούσε τον άντρα της στο ξεκίνημα μιας σχέσης του με μια στρίπερ.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως τα νυχτοπερπατήματα του Ολλανδού αποτέλεσαν εμπόδιο στην ανάκτηση της φυσικής του κατάστασης. Ο Μόγιες έχασε την πίστη του στο πρόσωπο του και στις αρχές της σεζόν 2007-08 του πρότεινε να πάει ως δανεικός στην Ίπσουιτς. Εκείνος αρνήθηκε επειδή το νεογέννητο παιδί του ήταν στο νοσοκομείο Άλντερ Χέι του Λίβερπουλ αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή ασθένεια.

Έκτοτε ο Μόγιες τον απέκλεισε από κάθε αποστολή της Έβερτον μέχρι το 2009 όταν κάποιοι τραυματισμοί και τιμωρίες τον επανέφεραν για μια σύντομη χρονική περίοδο στα πλάνα του Σκωτσέζου τεχνικού.

Το συμβόλαιο του έληξε εκείνο το καλοκαίρι και μια δοκιμασία που είχε στη Μπλάκμπερν τελείωσε άδοξα, όταν τραυμάτισε τον τένοντα του βγαίνοντας από την Πόρσε του ενώ ήταν καθοδόν για τον ιατρικό έλεγχο.

Παράλληλα, εκείνη την περίοδο εκδόθηκε και το διαζύγιο του το οποίο του κόστισε τρία εκατομμύρια λίρες. Ακολούθησε το τέλος της σχέσης του με την στρίπερ το οποίο ο Φαν ντερ Μέιντε προσπάθησε να ξεχάσει επιδιδόμενος σε μια χωρίς προηγούμενο κατανάλωση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών. Όπως παραδέχεται στο βιβλίο του, εκείνη την περίοδο έφτασε στον πάτο.

Από το 2009 και μετά δεν έχει αγωνιστεί σε αγώνα πρωταθλήματος ενώ πέρα από μια περίοδο κατά την οποία συμμετείχε στις προπονήσεις της PSV Αιντχόφεν δεν έχει να επιδείξει κάτι άλλο.

Πλέον ζει με την τρίτη σύζυγο του στην ήσυχη πόλη του Άπελντουρν και περιμένουν το δεύτερο τους παιδί. Έχοντας πλέον αποσυρθεί από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ο Ολλανδός ελπίζει κάποια μέρα να επιστρέψει στο άθλημα ως προπονητής σε νεανικά τμήματα.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου