Άμστερνταμ: Η πιο όμορφη ποδηλατούπολη!


Το Άμστερνταμ είναι η πόλη της διασκέδασης και μία από τις πιο ωραίες πολεις στην Ευρώπη. Μοντέρνα και ανοιχτόμυαλη, αυτή η πόλη προσφέρει πολλά αξιοθέατα, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και φαγητό από όλες τις γωνιές του κόσμου ενώ ταυτόχρονα και ένα φιλικό κλίμα. 

Μια βόλτα στους δρόμους του Άμστερνταμ θα σας κάνει να αισθάνεστε πως βρίσκεστε πίσω στον 17ο αιώνα αφού το κέντρο του Άμστερνταμ είναι γεμάτο με αρχιτεκτονική που χρονολογείται από την περίοδο αυτή κάνοντας το ένα ιδανικό μέρος για περιήγηση με τα πόδια ή το ποδήλατο. Μην αφήσετε όμως την παλιά αρχιτεκτονική να σας ξεγελάσει, αφού σε αυτή τη μοντέρνα πόλη δεν υπάρχει τίποτα το απαρχειωμένο. Το Άμστερνταμ διαθέτει 100χλμ καναλιών, 90 νησάκια, περίπου 1500 γέφυρες και όλο το σύστημα των καναλιών έχει ανακηρυχτεί από την Ουνέσκο, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τα κανάλια του ‘Αμστερνταμ

Ο αριθμός των καναλιών έχει οδηγήσει το ‘Αμστερνταμ να γίνει γνωστό ως η Βενετία του βορρά. Έτσι, ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς μία βόλτα με βάρκα. Μία περιήγηση στα κανάλια του μπορεί να είναι εντυπωσιακή και χαλαρωτική τη μέρα, ενώ ταυτόχρονα γοητευτική και ρομαντική το βράδυ όταν πολλά από τα σπίτια και τις γέφυρες είναι φωτισμένα. Το Άμστερνταμ ήταν αρχικά χτισμένο στις όχθες της αλμυρής λιμνοθάλασσας Zuiderzee (Ζάουντερζε), αλλά αιώνες έργων εκχερσώσεως έφεραν την πόλη να συνορεύει με την Ijsselmeer (Άϊσελμερ), ένα σώμα φρέσκου νερού. Το κέντρο της πόλης έχει σχήμα πετάλου και περιβάλλεται από τα τέσσερα διάσημα κανάλια: το “Singel” (Σίνγκελ), το “Herengracht” (Χέρενχραχτ), το “Keizersgracht” (Κάϊζερχραχτ) και το “Prinsengracht” (Πρίνσενχράχτ). Καθένα με το δικό του προσωπικό ύφος, που διαμορφώνεται ανάλογα με τα κτίρια που το πλαισιώνουν, τα κανάλια αυτα αποτελούν ένα αξιοθέατο από μόνα τους. Το Herengracht ήταν η συνοικία των πλουσιότερων εμπόρων της πόλης, κατά τη χρυσή εποχή του 17ου αιώνα, και διατηρεί μέχρι σήμερα τον αριστοκρατικό του αέρα, ενώ στο Prinsengracht θα δείτε μερικά από τα μικρότερα σε πλάτος κτίρια της πόλης. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα μικρά κανάλια στη συνοικία του Jordaan, από τα οποία τα Brouwersgracht, Bloemgracht και Leliegracht είναι εξαιρετικά γραφικά. Αν θέλετε να απολαύσετε ωραία αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά κτίρια δεν έχετε παρά να περπατήσετε κατα μήκος αυτών των καναλιών ή να κάνετε μια ρομαντική βαρκάδα.

Μετακινήσεις στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι ίσως η πιο γνωστή ποδηλατούπολη του κόσμου. Το 40% της κυκλοφορίας στην πόλη γίνεται με ποδήλατο κάτι που προωθεί έναν υγιή και ενεργό τρόπο ζωής. Σε αυτό συμβάλλουν και οι ποδηλατόδρομοι που έχουν σχεδιαστεί για τη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών. Είναι όμως και μια πόλη για περπάτημα καθώς είναι επίπεδη και ιδανική για βόλτες στους ασφαλείς πεζόδρομους. Στην διάθεση σας για ξενάγηση είναι και το πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο τραμ που σας μεταφέρει μέχρι και τα προάστια. Τα αυτοκίνητα στο κέντρο είναι λίγα και η πλειοψηφία του κόσμου κινείται με τα τραμ και το μετρό. Στις μετακινήσεις σας όπως και στις συναλλαγές σας δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα καθώς όλοι μιλούν αγγλικά και χρησιμοποιούν ευρώ.


Ιστορία

Το ‘Άμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, της χώρας των λουλουδιών και συγκεκριμένα της τουλίπας όπου είναι και ένα σύμβολο για την χώρα. Το Άμστερνταμ είναι τοποθετημένο στα νότια του βόρειου τμήματος της Ολλανδίας και είναι διεθνώς γνωστό για το ιστορικό της λιμάνι, το μουσείο Rijksmuseum , την περιοχή red-light του Wallen, τις ελεύθερες καφετέριες και καταστήματα ,τα κανάλια της κ.α. Κατά τη διάρκεια της χρυσής Ολλανδικής εποχής υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στον κόσμο , με τεράστια εμπορική ανάπτυξη και έγινε σημαντικό κέντρο για χρηματοδότηση και διαμάντια. Η πόλη ξεκίνησε στα τέλη του 12ου αιώνα ως ένα μικρό χωριό ψαράδων και αναπτύχθηκε έτσι ώστε να γίνει η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας με πληθυσμό 743,027 κατοίκους. Η μείζονα περιοχή έχει πληθυσμό 1,021,870 κατοίκους και είναι μέρος του συγκροτήματος της μητροπολιτικής περιοχής Randstand, με πληθυσμό 6,659,300 κατοίκους . Η ονομασία Amsterdam είναι παράγωγο των λέξεων Amstel και dam, που σημαίνει “ένα φράγμα στον ποταμό Amstel”. Το ‘Αμστερνταμ έχει ένα ευρύ φάσμα ψυχαγωγικών και πολιτιστικών αξιοθέατων, που ξεκινά από υπέροχα παλιά κτήρια, όπως το Oude -Kerk και καταλήγει σε μουσεία, όπως το μουσείο Hash marihuana. Τα μουσεία είναι ο βασικός πόλος έλξης τουριστών του ‘Αμστερνταμ. Ο καθένας μας γνωρίζει το μουσείο Rijksmuseum, το μουσείο Van Gogh και το μουσείο Stedelijk. Το ‘Αμστερνταμ διαθέτει πάνω από 50 μουσεία,τα οποία προσελκύουν πολλές χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Οι πρώτοι ανεμόμυλοι στην Ολλανδία χρησιμοποιήθηκαν γύρω στο 1500 σαν μέρος του αντιπλημμυρικού συστήματος της χώρας. Κυρίως χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση γεωργικών προϊόντων και την άντληση νερού. Υπάρχουν συνολικά 8 ανεμόμυλοι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη του Άμστερνταμ.

Στην χώρα της τουλίπας

Στην ιστορία οι Ολλανδοί θα μείνουν για το πάθος τους για τις τουλίπες. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε πριν από 400 χρόνια όμως ακόμη και σήμερα υπάρχει μια υπομονετική σχέση αγάπης. Η Ολλανδία παράγει πάνω από 3 δισεκατομμύρια βολβούς τον χρόνο από τα οποία τα 2/3 εξάγονται.
Η Ολλανδική ιστορία της τουλίπας παραδοσιακά αρχίζει το 1593 όταν ο βοτανολόγος Carolus Clusius, o οποίος ήτανε γνωστός για την εργασία του στην Πράγα και στη Βιέννη με φαρμακευτικά βότανα, πήγε στο Leiden της Ολλανδίας για να γίνει αρχιβοτανολόγος του νέου βοτανικού κήπου στο πανεπιστήμιο του Leiden. Αυτός ήταν που φύτεψε τις πρώτες γνωστές τουλίπες στην Ολλανδία, βοηθούμενος από τον Cluyt, έναν ικανότατο βοτανολόγο και φαρμακοποιό από την παλιά πόλη του Delft, νότια της Χάγης.
Ο φυσικός χώρος ανάπτυξης της τουλίπας είναι οι ορεινές περιοχές. Έχουν βρεθεί να αναπτύσσονται εκεί σε μεγάλο ύψος στα βουνά, που σημαίνει ότι είναι συχνά καλυμμένες με ένα παχύ στρώμα χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό τους προσφέρει μία καλή προστασία από το κρύο. Σε μερικά από αυτά τα είδη το εσωτερικό του χιτώνα είναι καλυμμένο με ένα παχύ τριχωτό στρώμα που δίνει επιπλέον προστασία.
Από το 1600 η καλλιέργεια της τουλίπας είναι μια κύρια σοδιά για αυτή την επίπεδη χώρα, που είναι τοποθετημένη δίπλα στη Βόρεια θάλασσα στη Βόρεια Ευρώπη. Σήμερα σχεδόν οι μισοί από τους 47150 αγρούς της Ολλανδίας στους οποίους φυτεύονται βολβοί είναι φυτεμένοι με βολβούς τουλίπας. Άλλοι βολβοί που συναγωνίζονται σε ποσότητα τις τουλίπες είναι τα λίλια, οι γλαδιόλες, οι νάρκισσοι και τα ζουμπούλια.

Η περίοδος της τουλίπας ξεκινά τον Μάρτιο και φτάνει μέχρι τον Αύγουστο με φεστιβάλ σε όλη την Ολλανδία.


Διασκέδαση

Πρόκειται για την πόλη της διασκέδασης! Αυτό είναι γνωστό σε όλους και γι αυτό είναι τόσο προσφιλής προορισμός. Στην πόλη θα βρείτε ό,τι θέλετε χωρίς περιορισμούς. Σαν γνήσιος τουρίστας που διψάει για νυχτερινή ζωή ξεκινήστε τις βόλτες σας από τις «βιτρίνες». Αποτελεί πόλο έλξης για όλους όσους επισκέπτονται πρώτη φορά το Άμστερνταμ καθώς θεωρείται ιδιαίτερο θέαμα. Εδώ η λέξη «φυσιολογικό» χάνει την σημασία της καθώς όλα είναι αποδεκτά και δεν προκαλούν καμία αντίδραση τουλάχιστον στους ντόπιους. Στα στενά πίσω από την πλατεία Dam (Warmoesstraat και κάθετοι δρόμοι) μπορείτε να βρείτε coffee shops, bars, eetcafe, strip shows, sex shops και gay, lesbians bars, δίπλα σε μαγαζιά που πουλάνε γλυκά, παγωτά και pancakes. Στις πλατείες Leidseplein και Rembrandtplein επίσης θα βρείτε έντονη νυχτερινή ζωή. Τα μαγαζιά κλείνουν αργά και πολλά από αυτά είναι smokers friendly που σημαίνει ότι μπορείτε να καπνίσετε μέσα. Στα coffee shops μπορείτε να διαλέξετε και να καπνίσετε ελαφρά “χόρτα” σε διάφορες ποικιλίες.

Τα coffee shops του Αμστερνταμ

Στα διάσημα coffee shops του Αμστερνταμ ?και μόνο εδώ? επιτρέπεται η πώληση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών (μαριχουάνα και χασίς), αυστηρά για προσωπική χρήση και σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια. Τουρίστες απ' όλο τον κόσμο έρχονται στο Αμστερνταμ για να απολαύσουν ελεύθερα τις απαγορευμένες ουσίες, σ' ένα από τα 795 νόμιμα coffee shops που λειτουργούν στην πόλη.

Τα πιο φημισμένα coffee shops είναι τα Bulldog's, Grasshopers, Bob Marley's και White Rabbit. Γνωστή αλυσίδα coffee shops είναι τα Bulldog. Το χαρακτηριστικό των μαγαζιών στο Άμστερνταμ είναι το πόσο σκοτεινά είναι μέσα. Μέρα μεσημέρι σε eetcaffe ή caffe που σερβίρουν και pancakes ή pannekoeken επικρατεί ημίφως με κεριά.Πρόσφατα, η ολλανδική κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επιτρέπει μόνο σε Ολλανδούς πολίτες να αγοράζουν μαλακά ναρκωτικά στα coffee shops, πράγμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, κυρίως από τους ιδιοκτήτες των coffee shops.


Αξιοθέατα

Dam square
Το Dam square είναι το κέντρο και η καρδιά του ‘Αμστερνταμ. Εδώ έχουν εξελιχθεί πολλά ιστορικά δράματα υπήρξε περιοχή υποδοχής του Ναπολέοντα και των στρατευμάτων του κατά τη διάρκεια του 1808, όταν και πήρε στα χέρια του τη διοίκηση της πόλης. Η εντυπωσιακή ιστορία του Dam square είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη στο ιστορικό μουσείο του ‘Αμστερνταμ. Το βασιλικό ανάκτορο (Koninklijk Paleis) που κυριαρχεί στο Dam square χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά ως δημαρχείο, τα κλασσικά και υπέροχα γλυπτά του προσδίδουν τεράστια αίγλη στην πόλη του ‘Αμστερνταμ και στην κυβέρνησή της. Παρά την ταραγμένη ιστορία της, σήμερα η Dam Square είναι ένα ειρηνικό μέρος, καταφύγιο για εκατοντάδες περιστέρια, που προσφέρει ανάπαυλα στους κουρασμένους τουρίστες.

Artis zoo
Το Artis zoo είναι ο παλαιότερος ζωολογικός κήπος της Ολλανδίας. Αποτελείται από τέσσερις βασικές περιοχές : το ζωολογικό κήπο, το πλανητάριο, τους βοτανικούς κήπους και το γεωλογικό και ζωολογικό μουσείο. Στο ζωολογικό του κήπο θα βρείτε ζώα απ? όλο τον κόσμο. Επιπρόσθετα, ένα κανάλι – ενυδρείο σας δείχνει ποια ζώα περιπλανιούνται στα κανάλια του ‘Αμστερνταμ. Στους ειρηνικούς κήπους του μπορείτε να βρείτε γέρικα δέντρα και αγάλματα από σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως επίσης και ένα εντυπωσιακό, τροπικής βλάστησης θερμοκήπιο. Το γεωλογικό μουσείο απεικονίζει το πώς ο πλανήτης εξελίσσεται με το πέρασμα τεσσάρων εκατομμυρίων χρόνων.

Οικία ‘Αννας Φρανκ
Η οικία της ‘Αννας Φρανκ στο κέντρο του ‘Αμστερνταμ, είναι η κρυφή περιοχή, όπου η ‘Αννα Φράνκ έγραφε το ημερολόγιό της, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το αυθεντικό ημερολόγιο είναι τοποθετημένο ως κομμάτι των μόνιμων εκθεμάτων του Anne Frank House.

Van Gogh Museum
Το μουσείο διαθέτει 200 έργα ζωγραφικής και 550 σκίτσα, που δείχνουν όλες τις ψυχικές διαθέσεις του Van Gogh. Αυτά συνδυάζονται με τα εκατοντάδες γράμματα του Van Gogh στον Theo, και τις συλλεκτικές δουλειές των φίλων και των συγχρόνων του, από τον βασικό πυρήνα της συλλογής του μουσείου.

Μουσείο Rembrandt
Ο Ρέμπραντ εργάστηκε και δούλεψε σε αυτό το σπίτι από το 1639 έως το 1656. Ζούσε με τη γυναίκα του και το γιο τους. Εδώ φιλοτέχνησε πολλούς από τους διασημότερους πίνακες του, στο εργαστήριο του πρώτου ορόφου. Στη σοφίτα δίδασκε. Στη θαυμάσια συλλογή από έργα χαρακτικής και σχέδια του Ρέμπραντ περιλαμβάνονται διάφορες αυτοπροσωπογραφίες που απεικονίζουν τον καλλιτέχνη σε διάφορες διαθέσεις. Το εσωτερικό ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε με διάφορα έργα τέχνης. Μια νέα πτέρυγα με κατάστημα προστέθηκε πρόσφατα.

Άουντε Κερκ (Παλιά εκκλησία)
Η πρώτη ‘Αουντε Κερκ χρονολογείται από τις αρχές του 13ου αιώνα. Τότε ήταν μια ξύλινη εκκλησία σε ένα νεκροταφείο. Το σημερινό, γοτθικό οικοδόμημα είναι του 14ου αιώνα και από εκκλησία με μία μόνο πτέρυγα εξελίχθηκε σε βασιλική. Αφού επεκτάθηκε, το κτίριο έγινε τόπος συγκέντρωσης για εμπόρους και καταφύγιο για τους φτωχούς. Οι πίνακες και τα αγάλματά της καταστράφηκαν μετά τη μεταρρύθμιση το 1578, αλλά η επιχρυσωμένη οροφή και τα βιτρό στα παράθυρα παρέμειναν άθικτα. Το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο προστέθηκε το 1724. Το λιτό εσωτερικό έχει αλλάξει από τότε.

Νιούβε Κερκ (Νέα εκκλησία)
Η δεύτερη εκκλησία της ενορίας του ‘Αμστερνταμ χρονολογείται από τα τέλη του 14ου αιώνα, καθώς αυξανόταν ο πληθυσμός στο ‘Αουντε Κερκ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της καταστράφηκε αρκετές φορές από φωτιά, ξαναχτίστηκε και μετά τη μεταρρύθμιση, απογυμνώθηκε από τη διακόσμησή της. Τελικά μετά το 1650 απέκτησε το σημερινό της μέγεθος. Από το 1814 όλοι οι Δανοί μονάρχες συγκεντρώνονταν εδώ. Σήμερα λειτουργεί επίσης και ως πολιτιστικό κέντρο. Η προτεσταντική αυτή εκκλησία έχει ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο και έναν ακόμα πιο εντυπωσιακό άμβωνα, για τον οποίο χρειάστηκαν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Voldelpark
Το Voldelpark βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ‘Αμστερνταμ. Ακριβώς 5 λεπτά με τα πόδια από το Leidseplein και σε απόσταση που διανύεται με τα πόδια από το Rijksmuseum, το Stedelijk Museum και το Van Gogh Museum. Με 10 χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο το Vondelpark είναι το πιο διάσημο πάρκο της Ολλανδίας.

Βοτανικοί Κήποι
Το ‘Αμστερνταμ έχει ένα μεγάλο και ελκυστικό βοτανικό κήπο που ονομάζεται Hortus Botanicus. Είναι ένας από τους παλιότερους στον κόσμο (1632). Έχει περισσότερα από 6,000 φυτά και μερικά από τα φυτά είναι πραγματικά μοναδικά, όπως οι 2,000 χρόνων αθάνατοι κάκτοι. Στον πρόσφατα ανακαινισμένο πορτοκαλεώνα του Hortus Botanicus, μία υπέροχη καφετέρια με τεράστιους εξώστες ανοίγει στον κήπο και καλωσορίζει τους επισκέπτες. Είναι τοποθετημένος σε μικρή απόσταση, που διανύεται με τα πόδια, από το Rembrandts House, πολύ κοντά στο ζωολογικό κήπο, στο Μουσείο εβραϊκής ιστορίας και στο Resistance Museum. Το Hortus Botanicus παραμένει μία ευχάριστη ειρηνική όαση στο απασχολημένο και πολυπληθές κέντρο του ‘Αμστερνταμ.

Magere Brug
Η Magere Brug, είναι η πιο διάσημη γέφυρα του ‘Αμστερνταμ. Είναι μία παραδοσιακή Ολλανδική γέφυρα δύο κομματιών, μεταβλητού μήκους, που συνδέει τις όχθες του ποταμού Amstel. Κατά προσέγγιση, η γέφυρα ανοίγει κάθε 20 λεπτά, ώστε να διέρχονται οι βάρκες από τη μία στην άλλη πλευρά του ποταμού. Η γνήσια γέφυρα χτίστηκε το 1670 αλλά καθώς η κυκλοφοριακή κίνηση αυξήθηκε στον ποταμό μία πλατύτερη γέφυρα χτίστηκε για να αντικαταστήσει τη στενή.

Μουσεία του ‘Αμστερνταμ
Τα μουσεία του ‘Αμστερνταμ είναι ο βασικότερος πόλος έλξης τουριστών. Το μουσείο Rijksmuseum, το Van Gogh Museum και το Stedelijk Museum είναι οι πιο δημοφιλής επιλογές. Το ‘Αμστερνταμ διαθέτει πάνω από 50 μουσεία ,τα οποία προσελκύουν πολλές χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Προβάλλοντας τη χρυσή εποχή της μαγευτικής ζωγραφικής, μπορείτε να θαυμάσετε έργα μοντέρνας τέχνης, τύπου, ταινιών, θεάτρου, μουσεία φωτογραφίας και μερικές Ολλανδικές πηγές απόλαυσης όπως η εμπειρία της Heineken, το μουσείο του Ajax και το μουσείο των πλεούμενων κατοικιών. Για τα παιδιά υπάρχει το εντυπωσιακό NEMO, ένα επιστημονικό και τεχνολογικό μουσείο, τοποθετημένο σε ένα κτήριο με σχήμα βάρκας. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το ναυτιλιακό μουσείο, με αντίγραφα από Ολλανδικά εμπορικά πλοία, τοποθετημένα στο βάθος.

Museum van Loon
Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο κανάλι στο κέντρο του ‘Αμστερνταμ . Εδώ έχετε τη δυνατότητα να μπείτε σε ένα σπίτι, από τότε που ο ιδιοκτήτης του, της αριστοκρατικής γενιάς του Van Loon, αποφάσισε να το εκθέσει στο δημόσιο κοινό. Ένα υπέροχο ιδιωτικό μουσείο που παρουσιάζει τη ζωή της υψηλής κοινωνίας στην πόλη του ‘Αμστερνταμ.

Ιστορικό μουσείο του ‘Αμστερνταμ
Το μουσείο παρουσιάζει την εξέλιξη του ‘Αμστερνταμ από την εποχή που ήταν ένα ταπεινό ψαροχώρι πάνω στον ‘Αμστελ κατά το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου είναι επικεντρωμένο στο εμπόριο και τον πολιτισμό της χρυσής εποχής του ‘Αμστερνταμ, κατά τον 17 αιώνα, όταν η πόλη ευημερούσε. Στις τρεις βασικές εκθέσεις καλύπτονται τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης της πόλης, από το 1350 μέχρι σήμερα. Το μουσείο Rijksmuseum είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ολλανδίας, με περισσότερους από χίλιους επισκέπτες το χρόνο. Το Rijksmuseum είναι ένα οικείο ορόσημο του ‘Αμστερνταμ και προικίζει με μία απαράμιλλη ομορφιά την Ολλανδική συλλογή έργων τέχνης, από τα πρώτα θρησκευτικά εργαστήρια ως τη χρυσή εποχή. Το τεράστιο αυτό μουσείο άνοιξε το 1885. Εκείνη την εποχή το νεογοτθικό του στυλ σχολιάστηκε πικρόχολα από την προτεσταντική κοινότητα της πόλης. Στο μουσείο περιλαμβάνονται οι καλύτεροι πίνακες που αντιπροσωπεύουν την ολλανδική ζωγραφική ανάμεσα στους οποίους έργα των Φρανς Χαλς, Βερμέερ μέχρι τον Ρέμπραντ.

Κέντρο επιστημών ΝΕΜΟ
Τον Ιούνιο του 1997, το εθνικό κέντρο επιστημών της Ολλανδίας μετακόμισε σε αυτό το κτίριο το οποίο εξέχει 30 μέτρα από το νερό. Το Νέμο παρουσιάζει τεχνολογικές καινοτομίες κατά τρόπο που επιτρέπει στον επισκέπτη να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Μπορείτε να μπείτε στην εικονική πραγματικότητα, να χειριστείτε τον πιο σύγχρονο βιομηχανικό εξοπλισμό υπό την καθοδήγηση ειδικών και να χρησιμοποιήσετε τη τεχνολογία για να δημιουργήσετε τέχνη. Το κέντρο χωρίζεται σε πέντε θεματικές ζώνες (Διαδραστικότητα, Τεχνολογία, Ενέργεια, Επιστήμη, Ανθρωπότητα) καθεμία από τις οποίες ανακαινίζεται κάθε τρία χρόνια ώστε να συμβαδίζει με τις επιστημονικές εξελίξεις. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε παιχνίδια, πειράματα, επιδείξεις, εργαστήρια ή να παρακολουθήσουν διαλέξεις, ταινίες ακόμα και εκπαιδευτικές παραστάσεις. Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ο χώρος μετατρέπεται σε παραλία. Είναι γνωστό για τη ζωντανή μουσική που παίζεται εδώ, αλλά και τους διάσημους καλλιτέχνες που κατά καιρούς φιλοξενεί.

To Amsterdam με την πρώτη ματιά φαίνεται μια πολύ παραδοσιακή πόλη με ιστορικά σπίτια πλάι σε πανέμορφα κανάλια. Αν εστιάσουμε όμως θα δούμε οτι εκτός τα παραδοσιακά ιστορικά κτίρια, το Amsterdam είναι και μια πόλη άκρως μοντέρνα με απελευθερωμένες νοοτροπίες.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου