Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου της Μιλαν


Η ιστορία και η εξέλιξη του σήματος της Μίλαν. Το επίσημο λογότυπο της ομάδας του Μιλάνο είναι ο κόκκινος σταυρός στα δεξιά, με τα επίσημα χρώματα της Μίλαν, το κόκκινο και το μαύρο στα αριστερά, το ακρώνυμο ACM πάνω και το έτος της ίδρυσης κάτω.

Το βράδυ του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 1899 (είναι η ημερομηνία που υποδεικνύει ο ίδιος ο σύλλογος, υπάρχουν, ωστόσο, πηγές που κάνουν αναφορά για την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου) ένα γκρουπ Αγγλων και ένα γκρουπ Ιταλών οδηγούμενοι από το πάθος τους για το ποδόσφαιρο ίδρυσαν τον σύλλογο Milan Cricket and Foot-ball Club.

Η ίδρυση του συλλόγου δημοσιοποιείται δύο ημέρες αργότερα -Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου- από τις σελίδες της εφημερίδας Gazzetta dello Sport.

Προς τιμή των Αγγλων ιδρυτών η ομάδα διατήρησε την αγγλική γραφή και προφορά του ονόματος της πόλης (Μίλαν), σε αντίθεση με την ιταλική που είναι η λέξη Μιλάνο και την οποία αναγκάστηκε να φέρει υπό το φασιστικό καθεστώς (Associazione Calcio Milano).

Επιλέχτηκαν ως χρώματα το κόκκινο και το μαύρο και σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Κίπλιν -εκ των ιδρυτών, ενώ υπήρξε παράλληλα ο πρώτος προπονητής και ο πρώτος αρχηγός- το κόκκινο για να εκπροσωπεί την φωτιά των μιλανίστι διαβόλων και το μαύρο τον φόβο των αντιπάλων που καλούνται να τους αντιμετωπίσουν.

Για τα περισσότερα χρόνια, το σήμα του συλλόγου είναι απλώς το έμβλημα της πόλης του Μιλάνου -ήτοι ο κόκκινος σταυρός- στα δεξιά, με τα επίσημα χρώματα της Μίλαν, το κόκκινο και το μαύρο στα αριστερά, το ακρώνυμο ACM πάνω και το έτος της ίδρυσης κάτω.

Ο κόκκινος σταυρός σε λευκό φόντο που υπάρχει στην σημαία της ιταλικής πόλης του Βορρά αποδίδεται στον Αγιο Αμβρόσιο, ο οποίος ήταν επίσκοπος του Μιλάνου από το 374 ως το 397 όπως και προστάτης της πόλης.


Η πρώτη μαρτυρία του εμβλήματος του Μιλάνου στη σημερινή του μορφή είναι τον 14ο αιώνα και είναι στη σαρκοφάγο του Δούκα του Μιλάνου Ατσόνε Βισκόντι, στην εκκλησία San Gottardo in Corte, όπου απεικονιζόταν ο Αγιος Αμβρόσιος να μεταφέρει τη λευκή σημαία με τον κόκκινο σταυρό.

Σε μια παραλλαγή τώρα του λογότυπου της Μίλαν χρησιμοποιήθηκε και η εικόνα ενός κόκκινου διαβόλου (παρατσούκλι της ομάδας από τα χρώματά της) στα δεξιά ενός αστεριού, αναγνώριση για την κατάκτηση 10 πρωταθλημάτων.



Δείτε επίσης:

Η ιστορία και η εξέλιξη του συμβόλου: 



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου