Τι συνέβη στον Λούις Εμάνουελ;


Η ζωή ενός ποδοσφαιριστή στην Αγγλία μπορεί όντως να είναι εξωπραγματική στα μάτια ενός κοινού θνητού: δόξα, αναγνώριση και χρήματα, πολλά χρήματα. Τι συμβαίνει όμως σε κάποιον από αυτούς και πάνε όλα στραβά;

Σύμφωνα με το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ «Football’s Lost Fortunes» περίπου 3 στους 5 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους τον εφιάλτη της χρεοκοπίας…

Όλα αυτά στις αρχές της περασμένης δεκαετίας ηχούσαν παράλογα στον πιο ανερχόμενο αριστερό μπακ της χώρας, τον Λούις Εμάνουελ.

Γέννημα-θρέμμα του Μπράντφορντ, ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της ομάδας και σε ηλικία 17 ετών, τον Αύγουστο του 2001, έκανε το ντεμπούτο του στη νίκη με 2-1 επί της Μάκλσφιλντ στο Λιγκ Καπ.

Εκείνη τη σεζόν η Μπράντφορντ έμπαινε στο βαθύ τούνελ του υποβιβασμού από την Premier League στην Championship, αλλά τα χειρότερα ήταν μπροστά. Δυο σεζόν κακής οικονομικής -και όχι μόνο- διαχείρισης, με τους προπονητές να αλλάζουν σαν πουκάμισα, και η ομάδα βρέθηκε ένα σκαλί πιο χαμηλά.

Η μοναδική αχτίδα φωτός ήταν ο μιγάς πιτσιρίκος με το θαυματουργό αριστερό πόδι, όπου μαζί με τους συνομήλικους του Ντάνι Φόρεστ και Σάιμον Φράνσις ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να επιδείξουν οι «μπάνταμς».

Ο Εμάνουελ από τα 17 του είχε καθιερωθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας, ήταν βασικός στις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας, με τον τεχνικό του Νίκι Λο να δηλώνει το 2002: «Ο Λούις έχει μεγάλο μέλλον, κυρίως επειδή δεν υπάροχουν πια τόσο καλοί αριστεροπόδαροι».

Χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις, παρά τη μετριότητα της Μπράντφορντ, το 2003 ήταν στη μεταγραφική λίστα σχεδόν όλων των μεγάλων ομάδων, αλλά κόντρα στις προβλέψεις το 2004 ο Λούις ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλα δύο χρόνια με τους «μπάνταμς», χωρίς να ξέρει πως αυτή ήταν η αρχή του τέλους…

Παρασυρμένος από τη γενικότερη μετριότητα της ομάδας, που βολόδερνε στις μεσαίες θέσεις της League 1, o Eμάνουελ, εν τούτοις, το 2006 στα 22 του είχε καλό όνομα και φαινόταν πως είχε έρθει η ώρα για την πολυπόθητη μεταγραφή.

Όντως, ο νεαρός άσος αρνήθηκε την ανανέωση συμβολαίου που του πρότεινε η Μπράνφορντ και πήρε μεταγραφή για τη Λούτον, ομάδα της Championship, υπογράφοντας για δύο χρόνια. Ο αγαπημένος των φιλάθλων των «μπάνταμς», μετά από πέντε χρόνια και 136 εμφανίσεις, αποφάσισε να φύγει, κουρασμένος ίσως και ο ίδιος από τα προβλήματα της ομάδας.

Δυστυχώς για τον ίδιο η Λούτον αποδείχτηκε κάκιστη επιλογή, καθώς οι «χάτερς» όχι μόνο υποβιβάστηκαν την ίδια σεζόν, αλλά τον Νοέμβριο του 2007 κήρυξαν πτώχευση, της αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί για τη σεζόν 2008-09 και ο νέος υποβιβασμός ήταν αναπόφευκτος.

Όσον αφορά στον Εμάνουελ, ταλαιπωρήθηκε και ο ίδιος από τραυματισμούς, ήταν παρ` όλα αυτά βασικός στον τελικό του League Trophy το 2009, όμως είχε χάσει την παλιά του σπιρτάδα και το καλοκαίρι έμεινε ελύθερος. Μετά από δοκιμές σε διάφορες ομάδες, δίχως να βρει συμβόλαιο, υπέγραψε και πάλι (!) στη Λούτον για δύο χρόνια!

Εκεί που φάνηκε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία, ένας σοβαρός τραυματισμός με χειρουργείο και διάφορα προσωπικά προβλήματα τον έθεσαν το καλοκαίρι του 2011 εκτός ομάδας, όταν δεν παρουσιάστηκε στην προετοιμασία, με αποτέλεσμα τη λύση του συμβολαίου του.

Η καριέρα του στα 27 του πήρε την κάτω βόλτα, καθώς πέρα από ένα σύντομο πέρασμα από την Μπάροου, είχε βάλει ουσιαστικά τους τίτλους τέλους…

Στις 24 Μαΐου του 2013 η μικρή πόλη του Σκέλμανθορπ, στα περίχωρα του Χάντερσφιλντ, αναστατώθηκε από μια ένοπλη ληστεία στο ταχυδρομείο.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, δύο άντρες φορώντας μάσκες εισέβαλαν στο ταχυδρομείο κρατώντας όπλα, φωνάζοντας: «δώστε μας τα λεφτά, δώστε μας τα λεφτά»! Οι ληστές πήραν τη λεία και διέφυγαν με δύο οχήματα.

Οι 16.000 λίρες που πήραν είναι το… μεροκάματο ενός παίκτη επιπέδου Γουέιν Ρούνεϊ. Παρότι ο Εμάνουελ δεν είχε παίξει ποτέ του στην Premier League, στα 7-8 χρόνια που έπαιξε επαγγελματικά ποδόφαιρο κέρδισε καλά χρήματα, τα οποία όμως προφανώς τα σπατάλησε μόλις παράτησε το ποδόσφαιρο.

Τρεις άνδρες, ανάμεσα τους ο Λούις Εμάνουελ, συνελήφθησαν για τη ληστεία τον Σεπτέμβριο του 2013, με τον ίδιο να παραδέχεται μερικώς την ενοχή του, σαν οδηγός ενός από τα οχήματα διαφυγής…

Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο Εμάνουελ καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη στις φυλακές, με τον δικηγόρο του στη δίκη να επικαλείται το παρελθόν του πελάτη του στο ποδόσφαιρο και τα προβλήματα… τραυματισμών στη Λούτον που τον οδήγησαν στο έγκλημα.

«Οι πιο πολλοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ξεκίνησαν να παίζουν από έφηβοι και θα παίζουν μέχρι τουλάχιστον τα 30 τους. Δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα άλλο, ούτε έχουν προετοιμαστεί ή έχουν τα προσόντα για κάτι άλλο», είναι η σκληρή διαπίστωση που αποτυπώνεται σε άρθρο της ιστοσελίδας της Professional Footballers’ Association (PFA).

Ο Εμάνουελ δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στη «μετά το ποδόσφαιρο» ζωή του και απογοητευμένος όντας από τους τραυματισμούς και την έλλειψη πίστης από τους άλλους προς τον ίδιο, στράφηκε στο έγκλημα. Στα 30 του έχει να εκτίσει 8 χρόνια φυλακής και ακόμα και τα μισά χρόνια να εκτίσει στα 34 του δεν θα μπορέσει να ξαναπαίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο και ίσως αυτό είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για τον ίδιο…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου