Η συνωμοσία κατά του Περού


Από τους αλησμόνητους-για πολλούς και διάφορους λόγους-Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο, ξεχωρίζει και η ιστορία του ποδοσφαιρικού αγώνα του Περού με την Αυστρία. Ο μύθος λέει πως ο ίδιος ο Χίτλερ παρενέβη για να αποκλειστούν τελικά οι Περουβιανοί από τα ημιτελικά. Ή μήπως όχι;

Μια μέρα μετά τον αναπάντεχο αποκλεισμό της Γερμανίας από τη Νορβηγία με 2-0, σε έναν αγώνα που έγινε παρουσία του ίδιου του «φύρερ» και των Γκέμπελς, Χέρινγκ και Ες μεταξύ άλλων, διεξήχθη ο άλλος προημιτελικός του τουρνουά μεταξύ του Περού και της Αυστρίας στις 08/08.

Το παιχνίδι είχε όλα τα συστατικά ενός ματς «γκραν-γκινιόλ». Οι Αυστριακοί προηγήθηκαν 2-0 στο ημίχρονο, το Περού ισοφάρισε σε 2-2 και το ματς πήγε στην παράταση. Στο πρώτο μέρος της παράτασης, ο διαιτητής δεν μέτρησε… τρία (!) γκολ των Περουβιανών, οι οποίοι πάντως σκόραραν άλλες δύο φορές κάνοντας το σκορ 4-2.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας, ο Χίτλερ «ήλπιζε» σε πρόκριση της «άριας» Αυστρίας εις βάρος των «νέγρων» του Περού ή τουλάχιστον είναι γεγονός πως το κλίμα δεν… σήκωνε ιδιαίτερα τους Λατινοαμερικάνους, όπως βεβαιώνουν οι μαρτυρίες της εποχής.

Ο αγώνας πάντως έληξε κακήν κακώς στο 119`, καθώς υπήρξε εισβολή φιλάθλων του Περού, οι οποίοι τραυμάτισαν έναν Αυστριακό παίκτη και το… τρίτο ημίχρονο είχε μόλις ξεκινήσει!

Οι Περουβιανοί επηρεασμένοι από την αρνητικά φορτισμένη ατμόσφαιρα εναντίον τους και την –τουλάχιστον-εχθρική διαιτησία διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας λόγο για «ναζιστική προβοκάτσια» αναφορικά με την είσοδο των θεατών, επειδή πέντε από τους 11 παίκτες ήταν μαύροι. Μια διαμαρτυρία που πράγματι δεν απείχε πολύ από την αλήθεια, αφού οι Αυστριακοί ήταν σαφώς προτιμότεροι στους διοργανωτές.

Επίσης αλήθεια είναι πως με βάση τα όσα έγιναν, οι Αυστριακοί είχαν θεωρητικά δίκιο και είχαν υπέρ τους και τη μαρτυρία της βρετανικής εφημερίδας Daily Sketch, της οποίας το ρεπορτάζ έκανε λόγο για «περίπου 1000 εξαγριωμένους Περουβιανούς που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο κραδαίνοντας σιδερόβεργες, μαχαίρια και πιστόλια»!

Όντως, η οργανωτική επιτροπή αποφάσισε/διέταξε την επανάληψη του αγώνα για τις 10/08 και αρχικά το Περού θέλησε να μεταβεί στο γήπεδο, αλλά καθυστέρησε λόγω μιας… παρέλασης (!). Οι Περουβιανοί ισχυρίστηκαν πως υπήρχε προκατάληψη εναντίον τους και η ΔΟΕ μαζί με τη FIFA, με… μεγάλη ανακούφιση κατακύρωσαν τελικά το ματς στους Αυστριακούς. Η αποστολή του Περού προς ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη διοργάνωση, όπως και η Κολομβία σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ με τους Περουβιανούς συντάχτηκαν και Αργεντινή, Χιλή, Ουρουγουάη και Μεξικό.

Στο μεταξύ, οι Λατινοαμερικάνοι ισχυρίζονταν πως ο διαιτητής διέκοψε το ματς στο 119`, επειδή ανακάλυψε πως ο αγωνιστικός χώρος ήταν… μικρότερος από τα προκαθορισμένα στάνταρ! Πίσω στο Περού, ξέσπασε πάνδημη αντι-γερμανική υστερία, με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ ακόμα και οι εργάτες στα λιμάνια αρνούνταν να ξεφορτώσουν φορτία με γερμανικά προϊοντα!

Ο θρύλος λοιπόν με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές Περουβιανών, ήθελε το Περού να έχει αποκλειστεί λόγω Χίτλερ, ο οποίος προτίμησε τους Αυστριακούς λόγω… «άριας υπεροχής».

Πριν από λίγα χρόνια, το 2008, ο Περουβιανός δημοσιογράφος Λουίς Κάρλος Αρίας Σράιμπερ στο βιβλίο του «Εκείνο το γκολ» («Ese gol existe»), κατέθεσε έγγραφα και μαρτυρίες σύμφωνα με τα οποία οι Αυστριακοί είχαν το δίκιο με το μέρος τους, καθώς όντως το ματς είχε διακοπεί σωστά μετά την εισβολή των Περουβιανών.

Ένας άλλος Περουβιανός δημοσιογράφος, ο Τεόντορο Σαλάζαρ, ισχυρίστηκε, στο μεταξύ, πως οι Περουβιανοί σκόπευαν να πάνε στην απολογία τους, αλλά καθυστέρησαν στην κίνηση εξαιτίας μιας στρατιωτικής παρέλασης, ενώ όταν ορίστηκε η επανάληψη του αγώνα, ήταν ήδη αργά.

Μύθος ή πραγματικότητα, το ερώτημα ακόμα παραμένει γύρω από αυτό το παιχνίδι, για το αν δηλαδή υπήρξε όντως κάποια συνωμοσία κατά των Περουβιανών ή αν πράγματι σωστά πάρθηκε η απόφαση για επανάληψη του αγώνα.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι το ότι ο Χίτλερ σαφώς και προτιμούσε τους Αυστριακούς…




ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου