Το πρώτο κινητό σύστημα τηλεφωνικής επικοινωνίας

Ήταν 3 Απριλίου 1973 σε πολυτελές ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης όταν η Motorola θα άφηνε τον τεχνολογικό κόσμο εμβρόντητο παρουσιάζοντας το πρώτο κινητό σύστημα τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σαράντα χρόνια πριν, το θεόρατο Motorola DynaTAC έγραφε Ιστορία λοιπόν ως το πρώτο κινητό τηλέφωνο του πλανήτη, με τις εξελίξεις βέβαια κάθε άλλο παρά καταιγιστικές να λογίζονται.

Κι αυτό γιατί έπρεπε να περάσουν άλλα 10 χρόνια από την επίδειξη της πρωτότυπης συσκευής για να κυκλοφορήσει στην αγορά το DynaTAC (6 Μαρτίου 1983), το πρώτο λειτουργικό -πια- κινητό τηλέφωνο!

Η Motorola έπρεπε όχι μόνο να ξεπεράσει τις ασύλληπτες τεχνολογικές δυσκολίες για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αλλά και να πείσει τη Federal Communications Commission (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) των ΗΠΑ να δώσει το «ok» για τη νέα αυτή τεχνολογία.


Το 1983 λοιπόν το πρώτο εμπορικό τηλέφωνο ήταν γεγονός: το Motorola DynaTAC 8000X ντεμπουτάρει και τυγχάνει θερμότατης υποδοχής, με τη Motorola να δαπανά βέβαια περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στη δεκαετή ανάπτυξή του.

Όσο για την τιμή της πειραματικής συσκευής, άγγιζε το τσουχτερό ποσό των 4.000 δολαρίων, με τις τεχνολογικές της δυνατότητες να λογίζονται σήμερα παλαιολιθικές: μπαταρία με διάρκεια λειτουργίας τα 30 λεπτά ομιλίας, φόρτιση 10 ωρών, μνήμη μόλις για 30 αριθμούς τηλεφώνων και άλλα τέτοια ωραία.

Παρά το γεγονός ότι για χρόνια η Motorola ήταν ο μόνος παίκτης της αγοράς, δεν θα έπαιρνε πολύ να επιθυμήσουν κι άλλοι κατασκευαστές το μερίδιο αγοράς της, με την εξέλιξη να είναι από ένα σημείο κι έπειτα καταιγιστική.

Στο υπέροχο animated βίντεο που έφτιαξε η φίρμα ανάπτυξης και σχεδιασμού κινητών Fueled παρακολουθούμε την όλη ιστορία της κινητής τηλεφωνίας, από το θεόρατο DynaTAC του 1973 μέχρι τα σημερινά iPhone 5S και Galaxy Note.

Κι έτσι, από τις μετριοπαθείς αρχικές δυνατότητες των κινητών περάσαμε προοδευτικά στις κάμερες, το mobile gaming και τις οθόνες αφής..






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου