Τι είναι το σέλας και πως δημιουργείται


Το σέλας είναι είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας.

Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο αποκαλείται "Βόρειο σέλας", ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο, "Νότιο σέλας".  Το άκρως εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο είναι ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα, καθώς είναι πλούσιο σε φανταχτερα χρώματα και περίτεχνα σχέδια.

Το φαινόμενο μάλιστα είναι γνωστό από την αρχαιότητα καθώς ο πρώτος παρατηρητής του φέρεται να είναι ο Αριστοτέλης ο οποίος αναφέρει στο έργο του "Μετεωρολογικά" ότι είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του σέλαος κατά τη διάρκεια μιας αίθριας νύκτας!

Πως δημιουργείται όμως το εντυπωσιακό αυτό φυσικό φαινόμενο; Η απάντηση στο απλό και κατανοητό εκπαιδευτικό βίντεο που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας.


Δείτε το εκπαιδευτικό βίντεο του Πανεπιστημίου του Όσλο που εξηγεί τι έιναι το σέλας και πως δημιουργείται:ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου