Μηχανή του Χρόνου: Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας


Η εκπομπή ''Μηχανή του Χρόνου'' με τίτλο ''Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας", καταγράφει τα γεγονότα που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι των ιστορικών βιβλίων και συχνά των Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία όμως είτε δεν συνέβησαν ποτέ, είτε εξελίχτηκαν με διαφορετικό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιαστηκε στην ΕΡΤ από τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η ιστορία του τέρατος του Λοχ Νες που μέχρι σήμερα πιστεύουν ότι ζει και βασιλεύει, στη γαλήνια λίμνη κοντά στο Ινβερνές της Σκωτίας. Παρόμοια η περίπτωση του γίγαντα του Κάρντιφ της Νέας Υόρκης όπου ένας άθεος διαφώνησε έντονα μ’ έναν ιερέα σχετικά μ’ ένα κεφάλαιο της Γένεσης, το οποίο ανέφερε ότι η Γη κατοικήθηκε αρχικά από γίγαντες τοτε ο άθεος αγρότης κατασκεύασε ένα γύψινο άγαλμα ύψους 3 μέτρων, το οποίο έθαψε στη γη για ένα χρόνο μέχρι την «τυχαία» ανακάλυψή του.

Επίσης παρουσιάζει την περίπτωση του ταλαντούχου ζωγράφου Ελμίρ Ντε Ορί, που έγραψε ιστορία πλαστογραφώντας διάσημα έργα ζωγραφικής, πήγε την απάτη ένα βήμα παραπέρα, όταν αποφάσισε να μην αντιγράφει απλώς τους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, αλλά να δημιουργεί έργα με το δικό τους στυλ. Τα μακαρονόδεντρα του BBC, μία από τις θρυλικότερες φάρσες της τηλεόρασης, το ρεπορτάζ που παρουσίασε το δίκτυο την Πρωταπριλιά του 1957, έπεισε εκατομμύρια Άγγλους ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα. Συγκλονιστικές και οι εικόνες από το πυρηνικό δυστύχημα που συνέβη το 1986, στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης με αποτελεσμα να μολύνει με ραδιενεργό νέφος πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τέλος, η εκπομπή ασχολείται και μ’ ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της Ιστορίας, που αφορά στην καταστροφή της Ρώμης το 67 μ.Χ., από τον αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο ισχυρισμός αυτός ακολουθείται από την άποψη πως ο Νέρωνας τις μέρες της φωτιάς παρακολουθούσε εκστασιασμένος, παίζοντας την αγαπημένη του άρπα. Η θεωρία αυτή μάλιστα εμφανίζεται σε ιστορικά βιβλία που γράφτηκαν έναν αιώνα μετά το θάνατό του. Η έρευνα των ιστορικών όμως, απέδειξε ότι, όχι μόνο δεν έβαλε τη φωτιά ο αυτοκράτορας που εκείνο το διάστημα έλειπε από τη Ρώμη, αλλά όταν το έμαθε έτρεξε και βοήθησε με κάθε τρόπο τους πυροπαθείς.

Στην εκπομπή μιλούν ο καθηγητής ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Πλειός, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καμπουράκης, Έρση Βατού και Τίτος Αθανασιάδης, ο εικαστικός Χαράλαμπος Δερματάς και ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος

Μηχανή του Χρόνου: Μικρά και μεγάλα ψέματα της Ιστορίας
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος


Δείτε το ντοκιμαντέρ της εκπομπής ''Μηχανή του Χρόνου'':






ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου