Ρόδι: Το super food του χειμώνα που θα σε κάνει να το αγαπήσεις

Ο χειμώνας δεν φημίζεται για την πλειάδα φρούτων όπως το καλοκαίρι όμως έχει ένα φρούτο υπέροχο σε γεύση και με μεγαλη θρεπτική αξία, αυτό το κόκκινο φρούτο κρύβει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερτροφη, το καταναλωνουμε περισσότερο σε σαλάτες και σε χυμό... ο λόγος για το πεντανόστιμο ρόδι!

Βάλε το ρόδι αυτόν τον κόκκινο καρπό στη καθημερινότητα και τη διατροφή σου και θα είναι πολλά τα οφέλη για τον οργανισμό σου, καταναλωνοντας ένα φυσικό σου χυμό την ήμερα θα κερδίσεις από την μεγαλη του θρεπτική αξία και θα απολαύσεις την γεύση του που είναι υπέροχη! Ένα από τα σημαντικότερα όπλα του ροδιού, είναι η αντιφλεγμονώδη δράση του που φημίζεται πως κρατάει μακριά ουρολοιμώξεις και κυστίτιδες, προβλήματα από τα οποία οι περισσότερες από εμάς ταλαιπωρούμαστε κατά καιρούς.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και E αλλά και σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Σε αντίθεση με πολλά άλλα φρούτα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ενώ καλύπτει το 40% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε την ημέρα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ταννίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Μπορεί να μην είναι γνωστό όμως το ρόδι βοηθάει εξίσου και την καρδιά μας καθώς μειώνει την αρτηριακή μας πίεση που ευθύνεται για τα καρδιακά επεισόδια. Φυσικά, από τη λίστα με τα οφέλη του ροδιού δεν θα μπορούσε να λείπει και η λαμπερή επιδερμίδα που μας χαρίζει χάρη στις βιταμίνες, το φυλλικό οξύ και το κάλιο που περιέχει.

Οι προστατευτικές ιδιότητες του ροδιού:

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Συγκεκριμένα, οι ταννίνες το ροδιού συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, βασικού συντελεστή στην εμφάνιση νοσημάτων όπως είναι η αθηροσκλήρυνση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλή πίεση, η κατανάλωση χυμού ροδιού για δύο εβδομάδες έδειξε ότι συμβάλλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του ενζύμου ACE, του οποίου τα επίπεδα σχετίζονται με την υπέρταση.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση, τις λεπτές γραμμές, τις δυσχρωμίες και το θαμπό τόνο δέρματος. Η κατανάλωσή του συμβάλλει στην προστασία κατά του καρκίνου του δέρματος και του προστάτη και βοηθάει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας στις εγκύους επίσης συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Πως μπορούμε να απολαύσουμε το ρόδι:

Tο ρόδι δεν είναι τόσο φημισμένο όπως άλλα φρούτα γιατί δεν είναι πρακτικό στο καθάρισμα και ο χυμός του αφήνει λεκέδες. Το καθάρισμα του ροδιού μπορεί να χρειάζεται λίγη υπομονή αλλά η γευστική του και διατροφική του αξία θα σας αποζημιώσει. Αφού το καθαρίσετε, μπορείτε να το φάτε ως έχει ή να πιείτε το χυμό των σπόρων, επίσης μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του ροδιού στο γιαούρτι, στις σαλάτες, στο ρύζι. Η φύση μας προίκισε να το έχουμε στη διάθεσή μας όντας τόσο εύγευστο, χυμώδες και ευεργετικό φρούτο από κάθε άλλο, δε μένει λοιπόν παρά να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή! 

Μπορείς να το απολαύσεις:
  • Ολόκληρο σαν φρούτο
  • Ως χυμό
  • Συνδυαστικά με γιαούρτι & κανέλα
  • Μέσα σε πράσινες σαλάτες

Extra Info: 90 γραμμάρια σπόρων ρόδιου περιέχει περίπου 70 θερμίδες.





Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου