Ακούστε τη μοναδική ραδιοφωνική συνέντευξη του ποιητή Άλκη Αλκαίου


H μοναδική ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε ποτέ ο ποιητής Άλκης Αλκαίος ήταν το 1982 στην Έφη Πουλοπούλου. Ακούστε τον ποιητή να μιλάει για το έργο του, το ξεκίνημα του και τη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρουστικο στην εκπομπή "Ο στιχουργός της εβδομάδας" της Ελληνική ραδιοφωνίας.

Ο ποιητής Άλκης Αλκαίος ήταν ένας άνθρωπος με μεγαλη πολίτικη συνείδηση και ένας από τους κορυφαίους ποιητές και στιχουργούς που έβγαλε αυτός ο τόπος, γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1949 και έφυγε από τη ζωή στις 10 Δεκεμβρίου 2012 σε ηλικία 63 ετών από καρκίνο, το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή και τα χρόνια της δικτατορίας είχε εμπλακεί στην πρώτη απόπειρα δραπέτευσης του Αλέκου Παναγούλη από τη φυλακή όπου βρισκόταν, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γιώργου Παπαδόπουλου. Συνελήφθη, βασανίστηκε άγρια από την χούντα και οι πληγές αυτών των βασανισμών σημάδεψαν ισόβια το κορμί του. Τα βασανιστήρια αυτά του δημιούργησαν σοβαρά νευρολογικά και κινητικά προβλήματα και τον ανάγκασαν να περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του κλεισμένος σ’ ένα σπίτι και για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι.

Η στιχουργική και ποιητική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1977 όταν ο Θάνος Μικρούτσικος διάβασε ένα ποίημά του στον “Ριζοσπάστη”. Η γνωριμία του και η πρώτη συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο έγινε το 1978 στο δίσκο “Τραγούδια της λευτεριάς” με το τραγούδι “Φλεβάρης 1848”. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν αρκετές συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες και κατάφερε με τα ποιήματα του να αφήσει το δικό του στίγμα στο ελληνικό τραγούδι.


Ακούστε τη μοναδική ραδιοφωνική συνέντευξη του ποιητή Άλκη Αλκαίου:






ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου