Δείτε τη σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη του ποιητή Νίκου Καββαδία


Δείτε τη σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο ποιητής Νίκος Καββαδίας στο δημοσιογράφο του ΡΙΚ Κώστα Σερέζη, στο κατάστρωμα του πλοίου «Απολλωνία» σε μια από τις επισκέψεις του στη Λεμεσό στις αρχές της δεκαετίας του '60, η ακριβής ημερομηνία είναι άγνωστη.Το παρακάτω σπάνιο ντοκουμέντο είναι η μία από τις δύο συνεντεύξεις που του πήρε ο δημοσιογράφος Κώστας Σερέζης.

Ο Ελληνας ποιητής Νίκος Καββαδίας παραχώρησε στο κατάστρωμα πλοίου «Απολλωνία» μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη στο ΡΙΚ. Ο ποιητής απαγγείλει ποίημα του και εκφράζει την μεγάλη του αγάπη για την Κύπρο, τη φιλία του με τον Γλαύκο Αλιθέρση, τον θαυμασμό του για τις Κύπριες και απαγγέλλει ένα ποίημα του Κύπριου λαϊκού ποιητή Δημήτρη Λιπέρτη με κυπριακή προφορά και ένα απόσπασμα από το "Βούττημαν Ήλιου".

" Ἂρκον πὢν νά μέ παίρνουσιν οἱ τέσσερις τζι ἐμέναν
μές τζ'είν' τήν ἀνακατωσ'ιάν
Ἒλα τζ' ἐσού στήν ἐκκλησ'ιάν
Μέν ἀντραπῆς κανέναν. ...
Τούς ζωντανούς ἒν πὢχουσιν μάσ 'ην τζι ἐν τούς χωνεύκουν.
Τούς πεθαμμένους συχχωροῦν
Ἒν φούχτα χῶμαν τζι ἐν μποροῦν.
Κόρη, νά τούς παιδεύκουν. "

Η συνέντευξη ψηφιοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ηρόδοτος II». Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και ανάδειξης αρχειακού υλικού ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.
Μπορείτε επίσης να δείτε το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο στο κανάλι του Ψηφιακού Ηροδότου στο VIMEO.

Δείτε το βίντεο:








ΠΗΓΗ 1
ΠΗΓΗ 2
ΠΗΓΗ 3

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου