NASA: Πρώτη φορά παράχθηκε οξυγόνο σε άλλο πλανήτη!

Το ρόβερ Perseverance της NASA σημείωσε ακόμη μια πρωτιά μετά την πτήση του πρώτου ρομποτικού ελικόπτερου σε άλλο πλανήτη, αυτή τη φορα κατάφερε να παράξει οξυγόνο στον Άρη μέσω του MOXIE, μιας συσκευής που μπορεί και μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο! Πρώτη φορά στην ιστορία μια συσκευή μπορεί και παράγει οξυγόνο σε άλλο πλανήτη!

Μετά την πτήση του ρομποτικού ελικόπτερου για πρώτη φορά στην Ιστορία, οι επιστήμονες κατάφεραν αυτή τη φορα να δημιουργήσουν και οξυγόνο στον κόκκινο πλανήτη! Όπως ανακοίνωσε η NASA την Πέμπτη 22 Απριλίου, μπόρεσαν να παράγουν για πρώτη φορά οξυγόνο στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Συγκεκριμένα το ρομποτικό ρόβερ Perseverance χρησιμοποίησε ένα επιστημονικό όργανο για να δημιουργήσει οξυγόνο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη σε μελλοντικές αποστολές στον κόκκινο πλανήτη.

Το MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment) παρήγαγε το οξυγόνο στον αρειανό κρατήρα Jezero, μέσω μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας, κάνοντας ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επιτόπια παραγωγή οξυγόνου είτε για πυραυλικά καύσιμα είτε για αναπνεύσιμο αέρα. Το MOXIE, που έχει μέγεθος φρυγανιέρας, απορροφά τον αρειανό τοξικό αέρα και διαχωρίζει -με μία διαδικασία ηλεκτρόλυσης που αναπτύσσει θερμοκρασία περίπου 800 βαθμών Κελσίου- τα μόρια του άνθρακα από εκείνα του οξυγόνου. Στη συνέχεια αποβάλλει τον άχρηστο άνθρακα και κρατά το πολύτιμο οξυγόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το πρώτο τεστ παρήγαγε περίπου 5,4 γραμμάρια οξυγόνου, «αρκετά για να κρατήσουν έναν αστροναύτη υγιή για περίπου δέκα λεπτά κανονικής δραστηριότητας», σύμφωνα με τη NASA. Το MOXIE, προς το παρόν, μπορεί να παράγει περίπου δέκα γραμμάρια οξυγόνου την ώρα. Η αραιή ατμόσφαιρα του Άρη διαθέτει απειροελάχιστο οξυγόνο και αποτελείται κατά 96% από διοξείδιο του άνθρακα, συνεπώς θα μπορούσε να σκοτώσει γρήγορα έναν άνθρωπο που θα την ανέπνεε.









Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου