1988: Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας στην Ελλάδα τη μεταπολίτευση


Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή στη μεταπολίτευση ήταν τον Ιούνιο του 1988 κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αποτελεί το κορυφαίο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
 
Η πρόταση δυσπιστίας εισάγεται με αίτησή της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο της Βουλής και πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τουλάχιστον 50 βουλευτές. Μετά την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η σχετική συζήτηση, που πρέπει να περατωθεί το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία. Η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από κάποιο μέλος της με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις 4 Ιουνίου του 1988 κατέθεσε στην Ελληνική Βουλή την πρώτη πρόταση δυσπιστίας στη μεταπολίτευση, κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Η Πρόταση Μομφής συζητήθηκε στη Βουλή από 5 εως 7 Ιουνίου, μετά από τριήμερη σκληρή μάχη η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής με ψήφους 123 «υπέρ» και 157 «κατά». Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τους έντονους διάλογους μεταξύ του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του Προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια συζήτησης της Πρότασης Μομφής του 1988, που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε το βίντεο:


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου