Δρακόλιμνη Γκιστόβα: Η ψηλότερη και η μεγαλύτερη σε έκταση Αλπική λίμνη στην Ελλάδα!


Στο Όρος Γράμμος κοντά στα σύνορα με την Αλβανία σε υψόμετρο 2353μ στέκει η ψηλότερη και η μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, η Δρακόλιμνη Γκιστόβα. Στη λίμνη ζει ένα σπάνιο υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα ενώ στα νερά της καθρεπτίζεται τόσο το γαλάζιο του ουρανού όσο και τα βουνά που την περιβάλλουν!

Στο τέταρτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας το Γράμμο κοντά στη μεθοριακή γραμμή των Ελληνοαλβανικών συνόρων σε υψόμετρο 2353 μέτρων βρίσκετε η εκπληκτικής ομορφιάς δρακολίμνη Γκιστόβα, η ψηλότερη και η μεγαλύτερη Αλπική λίμνη στην Ελλάδα! Στα νερά της που το χειμώνα παγώνουν και σκεπάζονται από πολλά μέτρα χιόνι ζει ένα σπάνιο υδρόβιο είδος Αλπικού Τρίτωνα, το βάθος της κυμαίνεται ανάλογα την εποχή από 3.5 ως 5μετρα και η μέγιστη έκταση της φτάνει περίπου τα 7.000 τ.μ. Η λίμνη απέχει από το χωριό Γράμμουστα Καστοριάς περίπου 6χλμ και 2χλμ από την ψηλότερη κορυφή του Γράμμου "Τσούκα Πέτσικ" ενώ η πρόσβαση της γίνεται μόνο με πεζοπορία.

Ο μύθος γύρω από τη λίμνη λέει ότι στο χωριό κατοικούσε ένας καλόκαρδος δράκος, ωστόσο ομως οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους έβγαλε ένα δάκρυ που δημιούργησε την πρώτη μικρή Δρακόλιμνη. Οι άνθρωποι δίχως να συγκινηθούν αποφάσισαν να τον ξαναδιώξουν σε σημείο που ο δράκος δεν θα μπορούσε πλέον να ξαναντικρίσει το χωριό, αυτή τη φορά όμως ο δράκος από τη στεναχώρια του έβγαλε ένα πολύ μεγαλύτερο δάκρυ που σχημάτισε την κύρια Δρακόλιμνη!

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο της ''Nature Drone Makis Theodorou'':




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου