Pizza Margherita: Η ιστορία της πιο δημοφιλούς πίτσας στον κόσμο

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή πίτσα στον κόσμο! Όταν σκεφτόμαστε την Ιταλία ένα από τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι και η περίφημη ναπολιτάνικη πίτσα Μαργαρίτα. Διαβάστε παρακάτω πως κατέληξε στη σημερινή μορφή της αλλά και τι μακροχρόνια ιστορία της που παραδίδεται από γενιά σε γενιά.

H μακρόχρονη παράδοση της ναπολιτάνικης γαστρονομίας ξεκίνησε ως έμπνευση από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας και τα βασικά υλικά της είναι ο βασιλικός, η μοτσαρέλα και η ντομάτα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πίτσα ήταν γνωστή στη Νάπολη αρκετά χρονια πριν το 1889 αλλά όχι με τη σημερινή μορφή της καθώς υπήρξε το φαγητό των Ιταλών αγροτών, ένα εύκολο γεύμα που δεν χρειαζόταν σκεύη για να καταναλωθεί και ένας τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα φρέσκα προϊόντα που έδινε η Ιταλική γη.

Η πίτσα Μαργαρίτα όπως την ξέρουμε με τη σημερινή μορφή της γεννήθηκε από το χέρι του παρασκευαστή πίτσας Raffaele Esposito της πιτσαρίας Brandi που παλια ονομαζόταν “Pietro e Basta”. Η απαλή και αρωματική αυτή ζύμη με τα χρώματα της Ιταλίας, μοτσαρέλα-ντομάτα-βασιλικό  δημιουργήθηκε όταν ο βασιλιάς Umberto I με τη σύζυγό του Margherita πήγε στο παλάτι του Capodimonte και ανέθεσε στον Esposito να προετοιμάσει ένα ξεχωριστό δείπνο.

Το 1780 ανοίγει η πιτσαρία «Pizzeria di Pietro e basta così» και το όνομα της τα λέει όλα: «Η πιτσαρία του Pietro και αυτό είναι αρκετό» ενα μαγαζί που θα δημιουργήσει το δικό του θρύλο και θα παραδίδεται από γενιά σε γενιά, στο μαγαζί αυτό γεννήθηκε η πίτσα Μαργαρίτα και υπάρχει ακόμα και σήμερα σε ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης. Ο Pietro Colicchio σερβίρει μόνο πίτσα, και θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πρώτες πιτσαρίες της Νάπολης. Στην συνέχεια την σκυτάλη της επιχείρησης ανέλαβε ο Ενρίκο Μπράντι, ο οποίος με τη σειρά του τη μεταβίβασε στην κόρη του Mαρία μελλοντική σύζυγο του Ραφαέλε Εσποζίτο (Raffaele Esposito).

Το καλοκαίρι του 1889 οι βασιλείς της Σαβοΐας βρίσκονται στη Νάπολη και συγκεκριμένα στο παλάτι του Καποντιμόντε. Όπως λέει ο θρύλος η Βασίλισσα Μαργαρίτα κουρασμένη από την γκουρμέ γαλλική κουζίνα του παλατιού ζήτησε να δοκιμάσει την περίφημη ναπολιτάνικη κουζινα, τοτε ενας υπάλληλος του παλατιού καλεί τον Ραφαέλε Εσποζίτο να φέρει στο παλάτι τις κλασικές του πίτες. Ο σεφ για χαρη της βασίλισσας φτιάχνει τρία είδη πίτσας την πρώτη που ήταν λευκή με ελαιόλαδο, τυρί και βασιλικό - την δεύτερη με cecenielle (είδος σαρδέλας) και η τρίτη με μοτσαρέλα και ντομάτα. Τελικά η πίτσα που διάλεξε η βασίλισσα ήταν αυτή που τις θύμισε τη σημαία της Σαβοΐας, έτσι έμεινε στην ιστορία της ναπολιτάνικης γαστρονομίας η συγκεκριμένη πίτσα με το όνομά της βασίλισσας και λόγω της διάταξης της σε σχήμα μαργαρίτας, φτιαγμένη με τρία πολύ απλά υλικά μοτσαρέλα, βασιλικό και ντομάτα.

Η πίτσα Μαργαρίτα του 21ου αιώνα βγαίνει από το φούρνο του «Brandi» και εξακολουθεί να είναι εξαιρετική, ζουμερή, λαχταριστή, χρησιμοποιώντας τις πιο φρέσκες ντομάτες, μοτσαρέλα, βασιλικό από τα χωριά του Βεζούβιου και το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δοκιμάζεις την πιο διάσημη πίτσα του κόσμου μία συνταγή 130 ετών, στο σημείο όπου γεννήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Culinary Backstreets η πιτσαρία εξακολουθεί να λειτουργεί ως και σήμερα στη Νάπολη με το όνομα Brandi.

Δείτε το βίντεο:
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου