Η Ντίσνεϊλαντ στα πρόθυρα χρεωκοπίας!


Τι κοινό έχουν η Ελλάδα με την Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι; Και οι δύο έχουν δυσβάσταχτα χρέη! Ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, καθώς τα χρέη του φτάνουν το 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ! Αν και πρόσφατα γιόρτασε τα 20ά γενέθλιά της, το μέλλον της Eurodisney μοιάζει δυσοίωνο. Είκοσι χρόνια πριν, ο τότε πρόεδρος του ομίλου Disney Ρόμπερτ Φιτζπάτρικ δήλωνε πως ο μεγαλύτερος φόβος του είναι πως η Ντίσνεϊλαντ θα είναι υπερβολικά πετυχημένη. Πλέον, το παραμύθι μοιάζει να μην ολοκληρώνεται με ευτυχές τέλος, αφού η οικονομική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών.

Οσοι περίμεναν φαντασμαγορικά γενέθλια για τα είκοσι χρόνια της Eurodisney μάλλον θα απογοητεύτηκαν. Παρά τη λάμψη του Γάλλου πρώην αστέρα του ποδοσφαίρου Ζινεντίν Ζιντάν και της Λατίνας ηθοποιού Σάλμα Χάγιεκ, τα φετινά γενέθλια ήταν πιο ταπεινά από ποτέ. Αν και τα έσοδα σημείωσαν αύξηση τα τελευταία χρόνια, παράλληλα αυξήθηκαν και τα έξοδα συντήρησης, με αποτέλεσμα τα χρέη να φτάσουν στο 1,9 δισεκατομμύριο ευρώ, όπως δημοσιεύει η Espresso της Κυριακής.

Οι άνθρωποι της Ντίσνεϊ πληρώνουν ακριβά το τίμημμα του δημοφιλέστερου προορισμού στην Ευρώπη και μόνο τον περασμένο χρόνο το θεματικό πάρκο είχε απώλειες 55,6 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μετοχή της εταιρείας να σημειώνει πτώση 50% μέσα σε έναν χρόνο. Τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ακόμα χειρότερα για τον μαγικό κόσμο του Ντίσνεϊ, με πολλούς οικονομικούς αναλυτές να εκτιμούν πως δύσκολα ο όμιλος θα γίνει ξανά κερδοφόρος.

Παρά την προσπάθεια μείωσης των τιμών για αύξηση της επισκεψιμότητας, τα έσοδα της περασμένης χρονιάς ήταν μόλις 23 εκατομμύρια ευρώ, ποσό χαμηλό για τα δεδομένα της Eurodisney. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους εργαζομένους στο θεματικό πάρκο, οι οποίοι, εκτός των άλλων, ζητούν και αύξηση 4% στον μισθό τους την ώρα που οι υπεύθυνοι του πάρκου τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι θα χρέη είναι ελεγχόμενα και θα εξοφληθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου