Για να το πούμε πολύ απλά, χειμερία νάρκη, είναι η αδρανοποίηση του σώματος ενός ζώου.
Αυτή η κατάσταση «ύπνου» στην οποία πέφτει ένα ζώο, δεν έχει καμία ομοιότητα με τον ύπνο ενός ανθρώπου, όπου δυνατοί θόρυβοι ή κάποιο άγγιγμα, μπορούν να το ξυπνήσουν.
Γιατί όμως πέφτουν σε χειμερία νάρκη;
ζώα και χειμερία νάρκηΗ αιτία είναι η δυσκολία στην αναζήτηση τροφής και κατ’ επέκταση, η έλλειψη της. Άρα λοιπόν τα ζώα που είναι να πέσουν σε χειμερία νάρκη, πρέπει να προετοιμαστούν καλά.
Η προετοιμασία που κάνει κάθε ζώο πριν πέσει σε χειμερία νάρκη, είναι να αρχίσει να τρώει λαίμαργα κατά τη διάρκεια όλης της μέρας, κατά τις θερινές περιόδους!
Με αυτόν τον τρόπο, θα αποκτήσει αρκετό λίπος το σώμα του, το οποίο ουσιαστικά θα κάψει κατά την διάρκεια της «χειμερίας νάρκης» του. Έτσι λοιπόν το ζώο, μόλις ξυπνήσει θα είναι δυνατό, όπως ήταν και το φθινόπωρο που ετοιμαζόταν για την «χειμερία νάρκη» του!
Προετοιμασία ζώων για χειμερία νάρκη
Για να «πέσουν» τα ζώα σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμασία χειμερίας νάρκηςΓια να «πέσουν» τα ζώα σε χειμερία νάρκη πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν, δηλαδή όπως αναφέραμε πιο πάνω, να τραφούν καλά, αλλά και να ετοιμάσουν τις φωλιές τους.
Πρέπει να κρυφτούν καλά γιατί κατά εκείνη την περίοδο, είναι ευάλωτοι στους θηρευτές τους. Μερικές φορές βέβαια, συγκεντρώνουν τροφή ακριβώς δίπλα από εκεί που κοιμούνται, ξυπνάνε για λίγο, τρώνε και ξανακοιμούνται!
Με λίγα λόγια τα ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη γιατί πολύ απλά, την χειμερινή περίοδο, δεν μπορούν να επιβιώσουν!
Όταν ένα ζώο πέφτει σε χειμερία νάρκη, η θερμοκρασία του σώματός του πέφτει, οπότε πρέπει να είναι προστατευμένο καλά με λίπος και με μια ζεστή φωλιά!
Επίσης η αναπνοή του ζώου, όπως και οι κτύποι της καρδιάς, επιβραδύνονται τόσο πολύ που νομίζεις πως είναι νεκρό!
Ζώα που πέφτουν σε «χειμερία νάρκη» είναι η αρκούδα, τα φίδια, τα σαλιγκάρια, σαύρες, κάστορες, οι βάτραχοι, και πολλά άλλα!
Η παραπάνω διαδικασία, δηλαδή αυτή της χειμερίας νάρκης που πέφτουν τα ζώα, είναι ουσιαστικά μια επιβράδυνση όλων των λειτουργιών του σώματος τους και μια εξοικονόμηση ενέργειας.
Κάτι σαν την κατάσταση αναμονής στις τηλεοράσεις!
ΠΗΓΗ
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου